10 ефективни и изцяло натурални начина да се справим с акарите у дома

Busted-Five-Myths-about-Wool-dust-mites

Акари?!? Акарите (микрокърлежите в домашния прах) са микроскопични същества, които живеят в домовете ни и се хранят с частици от мъртвата ни кожа. Обожават тъмните, влажни и топли места в домовете ни. Вярвате или не, те населяват абсолютно всеки дом. А ако се питате защо не сте ги забелязали, то отговорът е, че може би сте късметлии. Единствените, които ги забелязват и усещат присъствието им са тези, които са алергични към тях.

Какви са симптомите на алергията към акари? Леките до средно-тежки симптоми включват често кихане, течащ нос, сърбящи очи, запушване на носа или задна хрема, кашлица. Ако дете често си търка нослето с ръка нагоре – това също би могло да е ясен сигнал, че то страда от алергия към домашен прах и акари.

Спокойно, акарите не хапят! Алергените, които те образуват обаче, могат да причинят обриви по кожата. Точно затова някои хора мислят, че акарите хапят.

Дори и непоносимостта към акари да е лека и симптомите да не са особено тежки, със сигурност е добре да се опитаме да държим акарите под контрол. Събрахме 10 лесни, ефективни и най-вече изцяло натурални начина и съвета за контрол над акарите.

Съвет #1: Понижете температурата и влажността в жилището

Истината е, че акарите се чувстват изключително добре на температура между 19°С и 30°С. Всички места в дома ви с влажност между 70% и 80% са рай за акарите. Нищо чудно, че акарите се срещат най-вече там, където прекарваме най-много време у дома – в леглото.

За да намалим колониите от акари е добре да намалим температурата и влажността. Температура от 18 градуса може би не е особено комфортна за всекидневната, но пък е идеална за стаята за сън и със сигурност би помогнала за борбата ви с акарите. Проветряването и вентилацията на стаята също са изключително важни. Винаги отваряйте и проветрявайте докато готвите и докато взимате душ, за да не повишавате излишно влажността в стаята. Ако се налага, използвайте влагоабсорбатор.

Съвет #2: Не позволявайте натрупването на прах вкъщи

Акарите обожават домашен прах. Ако искаме да ги накараме да се чувстват неудобно, трябва да не позволяваме той да се натрупва по мебелите ни. Всъщност, твърдите повърхности не са толкова привлекателни за тях, тъй като там не се развива необходимата им влага и топлина, но честото бърсане на праха, така че да не се натрупва и разнася  във въздуха със сигурност ще ви помогне да ги държите под контрол. Ето и няколко съвета за по-ефективно бърсане на прах у дома:

 • Забравете за сухите парцали и четките с пера за прах. Те само ще разнесат праха във въздуха, което определено не е добре за вас. Вместо тях използвайте влажна кърпа.
 • Премахнете всички предмети тип прахосъбирачка. Най-вече в спалнята. Премахнете или намалете броя на меките и плюшените играчки в детската стая, тъй като те са магнит за прах. Перете ги редовно с гореща вода.
 • Никога не бършете праха вечер преди да си легнете. Винаги го правете през деня. Така ще намалите шанса да разпрашите жилището точно преди да заспите.

Важно е да не позволявате натрупването на прах и по меката мебел и в леглото. Изтупвайте редовно навън одеялата, юрганите, чаршафите, покривалата, възглавниците, а дори и дрехите. Ако имате килими и постелки – редовно изтупвайте навън и тях.

Съвет #3: Използвайте прахосмукачката както за подовете, килимите и мокета, така и за вашия матрак

Не използвайте прахосмукачката вечер преди време за сън. Направете го поне 2 часа преди да си легнете. Не забравяйте редовно да почиствате и перките на вентилаторите и отдушниците. Използвайте праходмукачка с HEPA-филтър. Това е филтър, който ще улови всички малки прашинки и няма да да ги върне обратно във въздуха вкъщи.

Поне веднъж месечно почиствайте с прахосмукачката и матрака си. Това ще му помогне да се проветри по-добре, за да редуцира събралата се в него влага. Колкото по-малко влага, толкова по-малко акари.

Съвет #4: Ограничете използването на синтетични килими

Повечето килими, изработени от синтетични материали са перфектни за развъждането на акари и алергени. Най-добрата опция, ако имате алергия към акари, е да заложите на твърди подове без килими, защото по този начин можете да ги почиствате с прахосмукачка, моп и пара. Знаем, че нищо не може да се сравни с уюта и топлината на килима, но ако и вие държите на това, по-добре заложете на килими от естествени материали. Вълнените килими ще са перфектен вариант за семейства, в които има алергични към акари хора. Вълната е естествено резистентна към акари.

Вълнена възглавница с копчета
Вълнена възглавница за табла за легло със свалящ се калъф
Вълнена възглавница за спанеВълнен матрак
Вълнен килим с дълга нишка

Съвет #5: Добавете няколко капки масло от евкалипт в прането

Магическият аромат на евкалипта със сигурност ще ви накара да се чувствате добре. Освен това ще ви помогне да се справите с акарите. Не се колебайте да добавите няколко капки масло от евкалипт в прането, особено когато перете спалното си бельо. Изследване, направено от University of Sydney, Австралия, показва, че маслото от евкалипт елиминира успешно 99% от акарите в спалното бельо.

Съвет #6: Правете чести слънчеви бани на спалното бельо, юрганите, възглавниците и матраците

Вече знаете, че всички изделия пълни с вълна обичат слънчевата светлина. Същото важи за вашите юргани, калъфки, чаршафи, възглавници, протектори за матраци и др. независимо от какви материали са изработени.

Веднъж месечно в слънчево време ги изваждайте на балкона за час или два. Слънчевата светлина ще убие не само акарите, но и ще неутрализира всички други бактерии по спалното ви бельо.

Съвет #7: Горещата вода и парата могат да ви помогнат в борбата с акарите – използвайте ги

Прането с гореща вода е задължително, особено ако сте алергични към акари. Не е походящо за вълнени материи, но памучните ви чаршафи могат да го понесат.

Ако материите позволяват, можете да ги пуснете в сушилнята или да ги изгладите с пара на висока температура. Парата и горещата температура ще ви помогнат да се справите с акарите. Можете да почиствате с пара и килимите вкъщи.

Съвет #8: Използвайте калъфи и протектори

Както анти-акарните калъфи, така и обикновените калъфи и калъфки ще ви помогнат да се справите с акарите и да контролирате популацията им по-добре.

Калъф или протектор с цип, в който да сложите възглавниците и матраците е идеалното решение, което ще ви позволи да перете често повърхността, върху която спите. Бонусът е, че калъфът ще удължи живота на възглавницата и матрака. Ако пък страдате от по-тежка алергия и непоносимост – винаги можете да носите със себе си калъфите и когато пътувате, за да сте сигурни, че сте в безопасност в хотелската стая.

Съвет #9: Не бързайте да оправяте леглото си сутрин

Според проучване, публикувано в Журнала за Приложно изследване на акарите (Journal of Experimental and Applied Acarology) неоправеното легло всъщност дава шанс на матрака, юрганите и спалното бельо да се проветрят, да дишат по-добре и в резултат да намалят шанса за размножаването на акарите вътре в тях. Затова не забравяйте от време на време да оставяте матрака, възглавниците и юргана без чаршафи и без покривала за по няколко часа на ден, за да могат да се отърват от натрупалата се през нощта влага.

Съвет #10: Заложете на вълнено спално бельо и продукти за спалнята и дома от вълна, тъй като те са устойчиви на акари.

Вълната е най-големият естествен враг на акарите. Те просто не понасят ланолина. Структурата на вълненото влакно също не ги предразполага особено. Вълната не задържа влагата и това просто  я прави неприветлива среда за акарите. Точно поради тази причина вълненото спално бельо, вълнените възглавници и вълнените матраци са идеалната алтернатива за хора, страдащи от алергия към акари.

Вълнен матрак
Вълнено одеяло от Мерино вълна
Вълнено нощно шкафче
Декоративна вълнена възглавницаВълнена възглавница със свалящ се калъф

Купете сега

 • Home of Wool Плик за завивкаПлик за завивка от 59% лен 41% памук
  Цени от 600 лв

  Изработени от естествени материи пликовете за завивки Home of Wool могат да бъдат и персонализирани.

  Те са хипоалергенни и подходящи както за новородени, така и за хора, страдащи от алергии и множествена химична чувствителност (MCS).

  100% биоразградим продукт, изработен с устойчиви и възобновяеми материали.

 • Home of Wool Вълнен протектор за матракHome of Wool Вълнен протектор за матрак с ластик за прикрепяне
  Цени от 342 лв

  [et_button title="Персонализирайте продукта" style="solid rounded" color="custom" align="center" color_custom="#F26450" text_color_custom="#ffffff" link="url:%23configurator"]
   
  Защитете матрака си с този ръчно изработен вълнен протектор. 100% натурални материали, без синтетика и химикали. Възможност за персонализация.

  Хипоалергенен и подходящ както за новородени, така и за хора страдащи от алергии и чувствителност към химикали.

  Плътна, но мека на допир материя. С нея получавате всички качества на вълната, подобряващи съня ви. Насладете се на невероятната температурна регулация, осигуряваща сух, прохладен и непрекъснат сън през цялата нощ. Вълната е антиакарна, антимикробна и антибактериална.

  100% биоразградим продукт, изработен с устойчиви и възобновяеми материали.

  [vc_tta_accordion c_icon="chevron" active_section="0" collapsible_all="true"][vc_tta_section title="ХАРАКТЕРИСТИКИ" tab_id="1685621533900-16837aa8-942a"][vc_column_text]

  Ластици за прикрепяне към матрака.

  [/vc_column_text][/vc_tta_section][/vc_tta_accordion]

 • Home of Wool Вълнен протектор за възглавницаHome of Wool Вълнен протектор за възглавница
  Цени от 149 лв

  [et_button title="Персонализирайте продукта" style="solid rounded" color="custom" align="center" color_custom="#F26450" text_color_custom="#ffffff" link="url:%23configurator"]
   
  Плътен, но едновременно с това мек на допир, този ръчно изработен вълнен протектор е перфектен за вашата възглавница. Много по-плътен от калъфките, той ще предпазва възглавницата от влага, мръсотия и износване.

  Така ще можете да се възползвате от невероятните качества на вълната за здрав сън. Насладете се на ненадминатите възможности на тази материя да регулира телесната температура, осигурявайки хладен, сух, спокоен и продължителен сън.

  Вълната е хипоалергенна и подходяща както за новородени, така и за хора, страдащи от алергии и множествена химична чувствителност (MCS) и астма. Устойчива е на плесен и прахови акари. Антимикробна и антибактериална е. Без никакви химикали и синтетика.

  100% биоразградим продукт, изработен с устойчиви и възобновяеми материали.

  Използвайте под калъфка.

  * Възглавницата и калъфката на снимките са с илюстративна цел и не са включени.

  [vc_tta_accordion c_icon="chevron" active_section="0" collapsible_all="true"][vc_tta_section title="ХАРАКТЕРИСТИКИ" tab_id="1685696627519-5d454b27-7b8a"][vc_column_text]

  Цип по дългата страна.

  [/vc_column_text][/vc_tta_section][/vc_tta_accordion]

 • Home of Wool Калъф с цип за матраци и възглавнициHome of Wool Natural Zip-off cover for mattresses and cushions - zipper detail
  Цени от 414 лв

  [et_button title="Персонализирайте продукта" style="solid rounded" color="custom" align="center" color_custom="#F26450" text_color_custom="#ffffff" link="url:%23configurator"]
   
  Защитете матраците и възглавниците си с тези ръчно изработени калъфи с цип. 100% натурални материали, без синтетика и химикали. Възможност за персонализация.

  Хипоалергенни и подходящи както за новородени, така и за хора страдащи от алергии и чувствителност към химикали.

  Опцията от 100% Вълнен плат е плътна, но мека на допир. С нея получавате всички качества на вълната, подобряващи съня ви. Насладете се на невероятната температурна регулация на материята, осигуряваща сух, прохладен и непрекъснат сън през цялата нощ. Вълната е антиакарна, антимикробна и антибактериална.

  100% биоразградим продукт, изработен с устойчиви и възобновяеми материали.

  [vc_tta_accordion c_icon="chevron" active_section="0" collapsible_all="true"][vc_tta_section title="ХАРАКТЕРИСТИКИ" tab_id="1685619979113-822fd361-f024"][vc_column_text]

  Цип по трите страни за лесно поставяне върху матрака или въглавницата.

  [/vc_column_text][/vc_tta_section][/vc_tta_accordion]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *