3 идеи как да си направим природосъобразен Великден

Моментите, прекарани със семейството, са едни от най-ценните, защото са в основата на нашето израстване и изграждането на представата ни за семейна среда. С идването на един от най-шарените и най-семейни празници – Великден, ние, от Home of Wool, сме изключително развълнувани! Именно затова ви споделяме 3 начина как да си спретнете един чуден великденски празник, така че в него да вложите, както любов към близките, така и мисъл за природата. Нека приготовленията за природосъобразен Великден да започнат!

На почетното място са яйцата

Великденска трапеза без шарени яйца е като матрак на „Home of Wool“ без вълна – неразделни са! Боядисаните яйца винаги заемат централното място на масата. Боите от магазина обаче не винаги са най-доброто решение. Ярките нюанси са истинска наслада за окото, но пигментите, използвани за тях, в повечето случаи, са изкуствено придобити. Това кара много хора да се замислят до каква степен тези бои са безопасни за здравето им или това на децата им.

Боядисването на яйца с натурални продукти е не само страхотен начин да впечатлите гостите си, но може и да ви помогне да се отървете от остатъци от храна в хладилника. На това му се казва едно добро начало на природосъобразния Великден! Ако искате да изпробвате един по-естествен метод за боядисване, ето тук можете да намерите няколко цвята, които сами да приготвите с продукти в домашни условия.

За течностите ще ви трябват:

  • Вода (около 3 чаши, всяка по 250мл)
  • Ябълков оцет (по 2 супени лъжици на цвят)

За цветовете ще ви трябват:

  • Червено: цвекло (около 4 глави, обелени и нарязани на едри кубчета)
  • Оранжево: обелките на кромид лук (колкото да напълните поне една средно голяма купа)
  • Жълто: куркума (3 супени лъжици)
  • Синьо: лилаво зеле (1/2 глава, нарязана)
  • *Зелено: потопете яйцето първо за 30 минути в Жълто и после в Синьо за още 30-40 минути

Приготвяне:

Начинът, по който се приготвят боичките, е изключително лесен. Сложете в метален съд съставките на даден цвят, залейте с водата, добавете оцета и оставете да заври. Колкото по-дълго ври съдържанието на съда, толкова по-наситен ще бъде нюансът на конкретния цвят. В момента, в който прецените, че сте постигнали желания нюанс, излейте течността в стъклена купа или друг съд, който спокойно да може да побере повече от едно яйце. Сложете яйцата в боята, докато и двете са все още горещи, и ги оставете накиснати за поне половин час.

Някои цветове могат да отнемат повече време, за да боядисат яйцата и като цяло, колкото по-дълго държите яйцата в боичката, толкова по-наситен ще бъде цветът им накрая. Помнете, че натуралните пигменти варират в наситеността си и затова понякога е необходимо да оставим яйцата накиснати по-дълго от посоченото време.

Както сами виждате, нямаме съставка, която да отговаря на зеления цвят. Затова ще приложим добре познатата ни теория за цветовете, при която зелено се сформира след смесването на жълто и синьо. Потопете яйцето първо в жълтата боя за около 30 минути и след това в синята докато се получи желаният от вас зелен цвят. Важно е да запомните да следвате реда първо в жълтата боя и след това в синята, защото, в противен случай, жълтата боичка може да се зацапа и по този начин да промени изцяло нюанса си.

Рецептата можете да намерите тук! 🐰🥚

Малко декорация никога не е излишна

Декорациите вкъщи със сигурност допринасят за създаването на по-празнично настроение. За съжаление, в днешно време, много от предлаганите празнични декорации на пазара са произведени с идеята да се използват само веднъж.

За да предотвратим напълно появата на допълнителен отпадък, сме ви приготвили няколко идеи за природосъобразни великденски декорации, които можете да изработите у дома сами или в компанията на някой по-малък помощник 😊.

Великденските украшения, например, със сигурност заслужават вашето внимание! Ето как можете да си направите домашно приготвена глина, която върши чудесна работа именно за такъв тип великденска декорация. Всичко, от което имате нужда, са няколко прости съставки, които почти всеки може да намери в кухненския си шкаф.

Ще са ви необходими:

  • Брашно 1 чаена чаша
  • Сол ½ чаена чаша
  • Вода ½ чаена чаша
  • Конопен конец или някаква по-плътна връв

Приготвяне:

Изсипете сухите съставки в купа и ги смесете добре. Постепенно добавете водата на малки части, докато в сместа се образуват големи, сухи бучки. Започнете да омесвате с ръце, до момента, в който консистенцията вече не лепне по ръцете ви.

След като приготвите домашната глина, можете да започнете да я оформяте в желаните от вас фигурки. Важно е да запомните, че тази домашно приготвена глина не изисква изпичане, а по-скоро добро планиране във времето, тъй като са ѝ необходими 48 часа, за да изсъхне напълно.

Когато вашите фигурки и украшения са напълно сухи, можете да преминете към оцветяването им. Това е възможно с акварелни или акрилни бои, но, ако искате великденските украшения да бъдат изцяло в духа на природосъобразния Великден, препоръчваме да използвате боите за яйца, за които ви разказахме по-рано.

Искате да изпробвате рецептата и за други празненства? Можете да я намерите тук! 🐰🥚

Търсите изкуствена трева за великденската кошница с яйца? Не си губете повече времето! Ако имате стари вестници и списания, или пък хартия, която вече не ви трябва, само с няколко лесни стъпки можете да си направите сами тази мека основа, върху която да наредите боядисаните си яйца. Този трик от нашите идеи за природосъобразен Великден гарантира спокойствието ви, че с него не замърсявате допълнително природата, тъй като можете да ползвате изработеното от вас по-дълго време или пък, ако все пак решите да го изхвърлите – лесно се рециклира с останалата хартия.

Сгънете хартията по дължината ѝ на тънки зиг-заг ивици. След това започнете да изрязвате по малко от нея с ножица или макетен нож (не забравяйте да поставите нещо отдолу, ако ще използвате макетния нож). Намачкайте с ръце изрезките, за да им придадете малко повече обем и поставете, колкото ви е необходимо, в кошницата или чинията, в която подреждате яйцата.

Важно е и отношението ни към храната

Голямото семейно събиране предвещава и големи количества храна. За жалост, често се случва след подобни празненства да изхвърляме храна. Между 500 и 700 хиляди тона са хранителните отпадъци в България на година биват изхвърлени според статистиката от изминалите години, като от тях 57% идват от българските домакинства. Ако това не е достатъчно добра причина да положим малко усилия, за да сведем до минимум хранителния отпадък, то кое би било? Нека направим нашия Великден наистина природосъобразен.

Кутиите за храна са истински помощници

Ако имате усещането, че сте приготвили повече храна, отколкото може да бъде изядена, страхотно решение е да използвате рециклируеми кутии за храна, които след събирането да напълните за всеки един от гостите си. Друг вариант би бил да помолите гостите си сами да донесат такъв вид кутии, в които да можете да им сложите храна за вкъщи.

Прибирането на остатъците в хладилника е най-лесно. В много от моментите обаче се случва така, че ние напълно забравяме за тях, още повече, ако сме ги поставили в непрозрачен съд. Хората са казали – „Далеч от очите, далеч от ума“ и в случая този израз важи с пълна сила. Употребата на прозрачен съд увеличава шансовете ни да изядем по-бързо каквото е останало от семейното събиране. Това, от своя страна, намалява риска от забравяне и изхвърляне на храна.

Нови вкусове за нови вдъхновения

Замразяването на остатъците или интегрирането им в нови рецепти са също сред методите за справяне с тази ситуация. Още повече, че експериментирането с нови съставки, прибавени към старите, може да ни донесе нови идеи и вдъхновение за следващото празненство.

Ако пък въобще нямате време да сготвите за голяма група семейство и приятели – споделете задачите с гостите! Обсъдете с тях идеята всеки да донесе по нещо малко и домашно приготвено. Така хем всеки ще има възможността да опита по нещо ново, хем да обмени рецепти и опит с останалите гости.

Организирането на природосъобразен Великден е задача, с която със сигурност може да се справите! Предизвикайте себе си и използвайте само натурални съставки за ястията или украсата и така постепенно ще превърнете грижата за природата в свой полезен навик. А нашите 3 идеи са едно добро начало именно за това.

Home of Wool ви пожелава светли празници!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.