Българската вълна: временна мода или вековна традиция?

Home of Wool Българската вълна -временна мода или вековна традиция

Откакто опитомихме овцата преди около 10 000 години, животът ни стана неизменно преплетен с това животно. За разлика от маниите-еднодневки по екзотичните животни, връзката между човека и овцата винаги е била силна. В замяна на сигурност и храна, овцата ни дарява със суров материал, който поддържа хората топли и здрави – вълната. 

От продукт, пряко свързан с оцеляването, до стока превърнала се в синоним на здравето, вълната е заслужила мястото си сред най-ползотворните органични материи. Вълната е продукт, толкова изобилен откъм употреба, че популярността ѝ се е просмукала в културата и традициите на множество народи. Още в митологията на древните гърци вълната е представена под формата на златно руно – символ на пълномощие и царски сан. Цели държави, като Нова Зеландия, възприемат вълната като тяхно национално съкровище и икономически двигател. Дори американският президент Удроу Уилсън открил овчаря в себе си, като докарал и отглеждал овце на морава на Белия дом, а с приходите от вълната президентът финансирал Червения кръст през Втората световна война.  

А колко важна е вълната за България?

Като най-старата държава в Европа, България неминуемо има дълбока връзка с този древен дар – вълната. В хрониките на българския народен бит и история присъствието на думата „вълна“ е абсолютно неизбежно. Предвид факта, че във всяка българска къща е имало тъкачен стан, както и многовековната изработка на традиционните народни носии и всекидневно облекло, спокойно можем да наречем вълната безвременна българска класика.  Афинитетът на българина към вълната се разпростира отвъд границите на писаната история – той е дълбоко внедрен в личния му живот. Българската вълна е носител на един от най-авторитетните „сертификати“ – този на дългата линия от прадеди, обвързали бита си с нея.  

Хвърлете камък по средата на което й да е зелено пасище и ще видите, че шансовете да улучите овца или пеещ овчар са в конфликт с теорията на вероятностите. Многочислеността на овчите стада ознаменува и свидетелства за екологичната практика на традиционното животновъдство. Овцете са отглеждани с уважение и грижа, те са оставени да пасат свободно – на диета от тучна трева, билки и листа.  

Home of Wool Българската вълна -временна мода или вековна традиция - овце

В България овцата не е просто икономическа единица, а фолклорна рок звезда.

Голяма част от българската литература е посветена на земята, животните и работещия човек. Българите идеализират пасторалния пейзаж и възприемат селскостопанското животно като животодаряващ източник. Тази дълбока връзка и вярвания могат най-добре да бъдат изведени чрез някои от традициите и празниците в българския календар. 

Кукери 

Кукерите са едни от най-впечатляващите традиции в България. Високите фигури, които се извисяват като исполини, покрити с вълна и кожи са не само старовремски феномен, но и национално съкровище. С генезис от около 6 000 години, езичният произход на кукерите все още ярко се откроява в изпълнението на самия ритуал. Чрез танци, ролеви игри и ритуално облекло, кукерът изпълнява своята функция на бранител от зли духове и посредник на благоденствието и плодородието. 

Ако раздробим елементите, чрез които ритуалът се осъществява ще забележим, че има три основни компонента: движение, звук и визия. Кукерът е активен – той танцува, обикаля домове, изиграва сцени. В същото време, всяко движение е съпроводено от заглушаващия звук на медени чанове, чийто звън наподобява наплашено стадо добитък. Но най- завладяващият и запомнящ се елемент остава костюмът, изработен от вълна, дърво и животинска кожа. Кукерът е неспособен да изпълни ритуалът, ако не носи зададеното облекло. Той трябва да увие тялото си с вълна и да я използва като проводник на бялата магия. Интересно е да се забележи, че вълната е естественият избор на материал, чиято ритуална цел е да отблъсква това, което е лошо и да привлича това, което е добро.  

Home of Wool Българската вълна -временна мода или вековна традиция - кукери

Науката потвърждава вътрешното усещане на кукера – вълната наистина гони невидими за човешкото око вредители.  Може и да не ги виждате, но акарите са напълно осведомени за вашето съществуване. Тези микроскопични организми, наподобяващи въшки, често се задомяват в матраците и юрганите ви. Там, те се хранят с мъртва кожа и се размножават без особени притеснения за вашето лично пространство. Гротескната им диета е съчетана със способност да причиняват алергии като обриви, течащ нос или дори астма.   

Без капка съмнение, акарите са паразитна форма на живот, защото те не предлагат нищо друго освен проблеми. За ваше щастие, обаче, вълната е доказан репелент срещу акарите. Създавайки суха околна среда, вълната прави матрака ви не само негостоприемен, но и необитаем за акарите и тяхното поколение. Интересно е да се види как най-новите научни открития споделят заключения с тези на мъдростта и инстинкта на прадедите ни. Вълната е приятна и успокояваща на докосване, влакнините и текстурата ѝ са освежаващи – нима е изненада, че се използва в бялата магия? 

Баба Марта 

На първи март България се потапя в магията на мартениците. Митичният матриарх Баба Марта напомня за края на зимата и приветства прииждащата пролет. От парче сплетена вълнена връв, в рамките на един ден, мартеницата се превръща в най-горещата стока както за деца, така и за възрастни. Традицията и народопсихологията повеляват това украшение да притежава магически свойства – подобно на кукерите мартеницата гони злите духове и носи здраве и щастие. От една страна двигател на магията е символиката на цветовете – червеното като живот и кръв, а бялото като чистота и щастие. Но от друга, трябва да се отбележи и преносителя на самата магия – а именно вълната! 

Home of Wool Българската вълна -временна мода или вековна традиция - мартеници

Истинската мартеница се прави от вълна или памук. Наличието на органична материя е неизбежен елемент от изпълняването на бялата магия. Отново българската традиция се уповава на взаимовръзката между вълната и нейните здравословни характеристики. Като баща на науката, магията може и да е изгубила популярността си в ХХI век, но по една или друга причина се оказва, че има хляб в суеверните хипотези на предците ни. 

Като незаменима част от българското традиционно облекло и бит, вълната органично си е проправила път към магичното и религиозното. Дали множеството здравословни ползи, които само модерната технология може да дешифрира, правят вълната повтарящ се елемент в ритуали за здраве? От успокояването на сърцебиенето до унищожаването на акари и плесен, вълната е мултифункционална материя, с чиито полезни свойства нашите предци са били дълбоко запознати.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *