Пет мита за вълната

През последните 5 години в разговорите ни с клиенти по целия свят отговорихме на хиляди въпроси и на стотици притеснения относно вълната и продуктите от естествена вълна. Съставихме списък на петте най-често срещани погрешни схващания и митове за вълната и продуктите от естествена вълна за спалнята и дома: матраци за възрастни и деца, одеяла, възглавници, юргани и други. Надяваме се, че списъкът ще бъде полезeн за тези от вас, които търсят най-добрата опция за здравословен сън.

1. Мит: Вълната не е подходяща за летните дни и топлото време.

Едно от най-често срещаните погрешни схващания за вълната е, че тя не е подходяща за по-топло време. Често получаваме въпроси дали вълнен матрак, вълнена възглавница или вълнен топ матрак биха били добро решение за държави с по-топъл климат. Можем да ви уверим, че вълната е материал, който може да се използва и през четирите сезона.

Истината е, че вълната регулира телесната ви температура така както никой друг материал. Поддържа температурата на тялото ви оптимална, без значение каква е външната температура. Вълната държи топло през зимата и хладно през летните месеци. Точно затова вълната често се използва и за топлинен изолатор.

Вълната абсорбира влагата и я пропуска през дишащите си влакна, поддържайки постоянен сух слой въздух до вашата кожа. Винаги! Без значение дали навън е прекалено горещо или не.

Вълната е оптималният материал, който ви помага да спите продължително и здравословно, поддържайки най-добрата температура за спане за вашето тяло.

Хората често се притесняват, че вълната ще засили изпотяването. Всъщност, вълната освобождава влагата във въздуха наистина ефективно, като по този начин не ви позволява да се потите, осигурявайки свежест и сухота.

Бъдете сигурни, че ще забравите за нощите, в които се събуждате обляни в пот.

2. Мит: Вълната не е за мен, защото имам чувствителна кожа и съм алергична към нея.

Всички сме имали от онези вълнени пуловери, които причиняват дразнения по кожата. Точно заради тях много от нас си мислят, че вълната винаги причинява сърбеж, което не е вярно.

Дори и кожата ви да е по-чувствителна, когато става въпрос за вълнено спално бельо, имайте предвид, че тялото ви няма да бъде изложено на директен контакт с вълната и вълнените влакна. Да, влакната на вълната са малко по-груби, но вълнените матраци имат калъф от памучен плат, от лен или от вълнен плат. Върху матрака се слага протектор, а след това и чаршафи. Така че вероятността кожата ви да почувства раздразнение от вълната е почти нулева. Същото важи за вълнените юргани и възглавници.

Често сме чували и схващането, че вълната е алерген. В повечето случаи то е породено от спомена за онзи вълнен пулвер, за който писахме по-горе. Проучванията показват, че всички влакна и съответно платове, не само вълната, могат да провокират бодливо усещане по кожата, ако са малко по-груби. В повечето случаи това е отново дразнене на кожата, а не алергия, въпреки, че може да причини и зачервяване там, където кожата е била в директен контакт с по-грубите влакна.

Множество научни проучвания доказват, че това раздразнение често е причинено от химикалите и оцветителите, като формалдехид и хром, използвани върху вълнената дреха. Именно това третиране на плата дразни кожата, а не самата вълна. Най-добрият начин да го избегнете е да се уверите, че знаете какво се използва в дрехите и продуктите, които купувате.

3. Мит: Вълната мирише на овце!

Е, след като получите вълнения си матрак е възможно да усещате лек аромат. Няма да мирише на овце, а по-скоро на сено. Някои от нашите клиенти описват миризмата като лек земен аромат, докато други го описват като „аромат на чиста и топла плевня.’’ Във всички случай, е добре да се отбележи, че лекият аромат изчезва наистина бързо, само след няколко седмици, след като получите матрака си.

Нашата вълна е натурална, чиста и не е измита или избелена с химикали. Така че естественото ѝ покритие от ланолин наистина придава лека миризма. Но пък на ланолина дължим и всички магически сили на вълната. Ароматът изчезва след няколко седмици, а ако желаете можете да ускорите процеса като проветрявате често стаята.

С други думи – не се притеснявайте от лекия аромат в началото. Всъщност това е доказателство, че вълната във вашия продукт е възможно най-естествена и чиста. Това означава, че не е била третирана с никакви химикали, включително агресивни сапуни, които да премахнат натуралния мирис на вълната.

4. Мит: Вълната може да донесе много насекоми в къщата: молци и акари.

Вълната и молците

Много хора вярват, че във вълната винаги има молци, което не е така. Нашата вълна идва измита и чиста, в нея няма насекоми. Така че, ако в дома ви няма активно заразяване с молци, то вашият матрак и продуктите ви от вълна ще бъдат в безопасност. Ако в дома ви вече има активно заразяване, има вероятност молците да заразят и вълната, тъй като тя е напълно натурална и нетретирана с каквито и да било химикали, които да ги отблъснат.

Имайте предвид, че вълнените молци се различават от хранителните. Наличието на молци в буркана с ориз няма да повлияе на вашите вълнени изделия по никакъв начин. Но ако имате текстилни молци в дома си, е препоръчително първо да се отървете от тях, преди да закупите вашите вълнени изделия.

Вълната и акарите

Ако има нещо, което акарите просто не понасят, то това е вълната. По естествен начин вълната, благодарение на ланолина и вълнените влакна отблъсква праховите акари.

Праховите акари са микроскопични същества, които оцеляват и и се изхранват благодарени на мъртвите люспи на нашата кожа. Те обичат тъмни, влажни и топли места. Оптималната температура, в която живеят и се развиват е между 18°C и 30°C. Местата във вашия дом с ниво на влажност между 75% и 80% са рай за праховите акари. Нищо чудно, че се срещат най-вече в любимото ни място: леглото. Те просто обичат матраци и възглавници.

Праховите акари обичат топлата температура и високото ниво на влага и точно тук в играта влиза способността на вълната да отделя влагата и да създава суха и хладна среда. Това е една от причините, заради която няма да имате колония от прахови акари във вълненото спално бельо и матраци.

Доста изследвания са направени върху връзката между полиестерните изделия за дома и прахови акари и според едно от тях, публикувано в Британския медицински журнал, има силна зависимост и причинно-следствена връзка между алергичните реакции към праховите акари и синтетичните постелки. Според проучването хората с астма са по-склонни да проявят симптоми на алергия към акари, ако спят на синтетична възглавница. Именно недишащите тъкани са идеална среда за праховите акари, тъй като те поддържат топлината и влагата, от които се нуждаят, за да виреят.

5. Мит: Подстригването на овцете за вълна е жестоко.

Овцевъдството и подстригването на овцете са традиционни начини за препитание в българските села. Освен за вълна, по-голямата част от овцете в България се използват и за мляко.
Нашата вълна се събира от български стада и тъй като в България няма масови ферми за овце, можем да сме сигурни, че собствениците на стадата се отнасят с много уважение и грижа към тях, за да могат да използват и вълната и млякото на животните си колкото се може по-дълго във времето.

Снимка на Kat Jayne от Pexels

Самото подстригване на вълната не е болезнен акт за овцете. Ако се изпълнява от професионалисти никоя овца не страда по време на подстригването на вълната ѝ.

Често се сблъскваме с погрешни схващания относно това има ли жестокост при подстригването на вълната, като някои дори твърдят, че сдобиването с вълната е толкова жестоко, колкото и кожодерството. Често попадаме на отделни видеоклипове и снимки, изобразяващи жестокост върху овце и други животни. Никой обаче не може да докаже достоверността им. Дори и да са верни, те със сигурност не представляват цялата общност от фермери и овцевъди, които се грижат по възможно най-добрия начин за стадата си. По скоро са или заснети във ферми за кожи или са единични и непредставителни случаи.

Дали самото подстригване е вредно за овцете – това е мит, който е развенчаван много пъти от експерти и собственици на стада. За повечето съвременни питомни овце, жестокост би било вълната им да не се стриже. Причината е в това, че еволюционно, породите опитомени овце са започнали да разчитат прекалено много на човека за подстригването им и не успяват сами да се избавят от старата вълна преди да започне да расте новата. Ако не се стриже, вълната просто ще продължи да расте и излишъкът от би бил твърде рисков за овцете, който ще доведе до прегряване през лятото или обездвижване в дългосрочен план.

Ние от Home of Wool сме категорично против всякакъв вид насилие или жестокост към животни и ви уверяваме, че вълната ни се добива с етични практики с уважение към животните.

Това са някои често срещани погрешни схващания за вълната, с които сме се сблъсквали. Ако имате други въпроси или притеснения, не се колебайте да ни пишете. Ще се радваме да ви помогнем да научите повече за вълната!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *