Изработваме продукти си за дълги години употреба с материали с най-високо качество. Въпреки това, за да им се насладите възможно най-дълго, има няколко добри практики, които е желателно да спазвате:

Грижа за продукти и части от тях пълни с вълна (матраци, възглавници и др.)

СЛЕД КАТО ПОЛУЧИТЕ ПРОДУКТИТЕ СИ
Разопаковайте и оставете продуктите разгънати. Поради липсата на твърди елементи в тях, е възможно да са загубили от размерите си. Ако при получаване артикулът изглежда по-къс, сложете го легнал и го натиснете, избутвайки от центъра към краищата, до момента, когато страничните ръбове станат напълно прави и не се набръчкват.

ИЗБЕРЕТЕ ПОДХОДЯЩА ОСНОВА ЗА МАТРАЦИ И ВЪЗГЛАВНИЦИ ЗА СЯДАНЕ
Важна стъпка, за да осигурите комфорт и дълголетие на вълнения матрак. Препоръчваме дървени летви, разположени на разстояние не повече от 5 см. Това ще осигури добра опора и достатъчна циркулация на въздуха. Солидните основи без отвори блокират въздушния поток. При разстояния, по-големи от 5 см, матракът може да провисне в пролуките и така вълната да се компресира неравномерно.

МАТРАЦИТЕ И ВЪЗГЛАВНИЦИТЕ ЗА СЯДАНЕ ПРЕЗ ПЪРВИТЕ СЕДМИЦИ В ДОМА ВИ

Всеки вълнен матрак или възглавница ще се компресира с 10-15% през първите няколко месеца на употреба. Това е естествен процес при вълната и знаейки това, ние слагаме повече вълнен пълнеж, така че продуктите ни в началото са по-дебели от обявеното. За да избегнете вдлъбване там, където тялото ви естествено лежи / седи на матрака, е необходимо да спазвате тези лесни стъпки:

• Спете и сядайте на всички части на матрака, така че вълната да е под еднакъв натиск във всяка зона. Така ще я компресирате равномерно, без вдлъбнатини и гърбици.

• Въртете матрака (от глава към пети и отгоре надолу) веднъж седмично през първите 2-3 месеца или докато вълната се компресира и редовно след това.

 

• Ако споделяте матрака с партньор – използвайте и средата на матрака, за да избегнете образуването на неравност или „гърбица“ там, където обикновено никой не спи.

• След няколко месеца регулярна употреба, вълната ще е напълно слегнала и матракът ще достигне оптималната си твърдост. Ако след това се нуждаете от повече мекота, лесно можете да добавите свежа вълна през страничните ципове.

РЕГУЛИРАНЕ НА ТВЪРДОСТТА

Ако в даден момент усещате матрака като прекалено твърд или ако вълната се компресира неравномерно, използвайте страничните ципове, за да наместите пълнежа при нужда или да добавите вълна върху съществуващата, за свеж пухкав слой.

ПОЧИСТВАНЕ

 • Не перете заедно с пълнежа.
 • Петната почиствайте локално, с мека четка и сапун или разтвор от вода и оцет в съотношение 3:1.
 • Ако искате да изперете целия калъф в пералня, първо извадете пълнежа. Използвате деликатен цикъл и мек препарат.
 • Сушете на въздух, не в сушилня. Веднъж годишно оставете матрака да се проветри на слънце за ден, ако имате тази възможност. Антибактериалното действие на слънцето ще освежи матрака. Винаги използвайте юрганите и възглавниците в калъфи. За влажни помещения използвайте уред за намаляване на влагата.
 • Проветрявайте често и оставяйте вълнените изделия открити, за да изпаряват лесно влагата. Въпреки че вълната е силно устойчива на мухъл и плесен, може да следите за ранни признаци на плесен, като проверявате летвите на подматрачната рамка.

СЪВЕТИ ЗА ВЛАЖЕН КЛИМАТ

Използвайте обезвлажнител за въздух. По-често проветрявайте и оставяйте матрака на слънце. Използвайте прахосмукачка, за да извадите влагата между влакната. Периодично сваляйте чаршафите от матрака си сутрин, за да може да се проветри натрупаната през нощта влага.
Вълната е невероятно устойчива на мухъл и плесен. Следете летвите на вашата рамка за ранни признаци на плесен.

Грижа за вълна и вата

Избягвайте прането на вълна и вълнена вата. То може да слепне влакната и по този начин да се образуват бучки и неравности. Вълната е естествено антимикробна и антибактериална. Ако все пак се налага да изперете вълна или изделие с пълнеж, който не можете да извадите, използвайте хладка вода и деликатен препарат. Може да разчепкате сплъстената вълна с помощта на широк гребен.

Грижа за калъфи и изделия без вълнен пълнеж

Перете на деликатна програма с ниска температура (до 30°C) и мек препарат, без избелители. За вълнени тъкани използвайте препарат за вълна. Не избелвайте. Не сушете вълнен плат в сушилня. За по-дебели изделия, като килими или одеяла, които задържат много вода след прането, отстранете излишната вода, като внимателно изстискате преди да ги оставите да съхнат. Гладете с пара. Нашите материи са напълно естествени и заради липсата на всякакви химични финиши за омекотяване ще създадат красива набръчкана текстура след пране.

ИНСТРУКЦИИ ЗА НАПРАВАТА НА ПРОТЕКТОРА ЗА МАТРАК НЕПРОМУКАЕМ
За увеличаване на способността на водоустойчивост на протектора, ланолизирайте го преди първата употреба и след всяко пране.

• Напълнете леген или мивка с хладка вода (горещата вода ще свие вълната).

• В отделна чаша с гореща вода разтворете чаена лъжичка (или 2-3 чаени лъжички за по-големи размери) чист твърд ланолин. Разтворете го добре, за да се избегнат лепкави петна по вълната от останали неразтворени бучки ланолин.

• След като се разтвори, добавете към хладката вода и разбъркайте.

• Накиснете протектора.

• Оставете да преседи минимум 3 часа до една нощ.

• Извадете протектора и внимателно изстискайте, за да отстраните излишната вода и го оставете да изсъхне.

Корекции

Притежанието на един от нашите матраци гарантира, че не е нужно да купувате матрак в близкото или далечното бъдеще! Вълнените матраци могат да издържат повече от 30 години, или цял живот, което се равнява на множество заменени матраци от пяна от латекс, за които е невъзможно да се разложат и замърсяват околната среда.

Ние искрено държим на въздействието си върху околната среда и заради това създадохме тази страница, където ще ви показваме как да удължите живота на вашите изделия (като същевременно спестявате пари).

https://www.youtube.com/watch?v=HvZ1qvKvTY0

Добре е да знаете

 • Това са ръчно изработени продукти. Молим да позволите известно отклонение в размерите. Отклонение в размер по-голям от 5% може да се счита за грешка.
 • Всички продукти пълни с вълна са подложени на известна степен на компресиране. Първоначално те са по-меки и се компресират (степват) в рамките на първите няколко месеца употреба.
 • Вълнените влакна имат разнообразни естествени цветове и имат натурален мирис, който изчезва след няколко седмици.
 • Продуктите пълни с вълна са умишлено препълнени и имат ципове по страните, за да можете да регулирате обема на пълнежа според височината и твърдостта, които намирате за най-удобни.
 • Поставяйте вълнените матраци върху рамки с не повече от 5 см разстояние между летвите, така че матракът да не провисва в отворите.
 • Всички платове са напълно чисти от химикали и финиши, заради което не са напълно устойчиви на петна и се намачкват при пране.
 • Копчетата и прошивката НЕ са декоративни; нишката минава през цялото изделие.
 • Копчетата и прошивките са структурна част от пълното с вълна изделие. Те са предназначени да държат вълнения пълнеж на място. Ако искате да извадите пълнежа, за да изперете калъфа, трябва да отрежете всички копчета и да ги зашиете отново след това – по-лесно е отколкото да зашиете копче на дреха.

Към всички вълнени продукти с копчета включваме игла, конец и инструкции.

ВСИЧКИ НАШИ ПРОДУКТИ СА НАТУРАЛНИ, БИОРАЗГРАДИМИ, РЕЦИКЛИРУЕМИ, ХИПОАЛЕРГЕННИ, АНТИБАКТЕРИАЛНИ, АНТИМИКОРБНИ, НЕИЗБЕЛВАНИ, ДИШАЩИ, произведени в ПОМОЩЕНИЕ БЕЗ ХИМИКАЛИ И АРОМАТИ и не съдържат:
– НИКАКВИ химикали, забавящи горенето
– НИКАКВА химично обработена вълна
– НИКАКВИ бои
– НИКАКВИ изкуствени влакна
– НИКАКВА пластмаса
– НИКАКЪВ винил

Няма продукти в количката.