Грижа за продуктите от Home of Wool

Изработваме продуктите си за дълги години употреба с материали с най-високо качество. Въпреки това, за да им се насладите възможно най-дълго, има няколко добри практики, които е желателно да спазвате:

ГРИЖА ЗА МАТРАЦИ, ТОП МАТРАЦИ И ВЪЗГЛАВНИЦИ ЗА СЯДАНЕ

След като получите изделията, разопаковайте ги и ги оставете разгънати върху плоска повърхност. Поради липсата на твърди елементи е възможно да изглеждат по-малки. Ако при получаване артикулът изглежда по-къс или по-тесен, сложете го легнал и го натиснете с длани, избутвайки от центъра към краищата, докато страничните ръбове се изправят напълно.

ИЗБЕРЕТЕ ПОДХОДЯЩА ОСНОВА ЗА ВАШИЯ ВЪЛНЕН МАТРАК

Това е важна стъпка, за да осигурите комфорт за себе си и дълголетие на матрака. Препоръчваме дървени летви, разположени на разстояние не повече от 5 см. Това ще осигури добра опора и достатъчна циркулация на въздуха. При по-големи разстояния между летвите матракът може да провисне в пролуките и така вълната да се компресира неравномерно. Вълнените матраци могат да бъдат поставени и на плоска повърхност, но трябва да се осигури възможност за циркулация на въздуха чрез по-често завъртане, тъй като солидните основи без отвори блокират въздушния поток.

СЛЯГАНЕ НА ПЪЛНЕЖА ОТ ВЪЛНА

Всеки вълнен матрак или възглавница ще се компресира с 10-15% през първите няколко месеца употреба. Това е естествен процес при вълната и знаейки това, слагаме повече вълнен пълнеж, така че продуктите ни в началото са по-обемни от обявените размери.

За да избегнете вдлъбване там, където тялото ви естествено лежи/седи на изделието е необходимо да спазвате тези лесни стъпки:

  • Спете и сядайте на всички части на изделието, така че вълната да е под еднакъв натиск във всяка зона и да се компресира равномерно.
  • Въртете изделието (от глава към пети и от горе надолу) веднъж седмично през първите 2-3 месеца или докато вълната се компресира и редовно след това.

Home of Wool грижа за матрака

  • Ако споделяте матрака или топ матрака с партньор – използвайте и средата на матрака, за да избегнете образуването на „подутина“ там, където обикновено никой не спи.
  • След няколко месеца регулярна употреба, вълната ще е напълно слегнала и изделието ще достигне оптималната си твърдост. Ако след това се нуждаете от повече мекота, лесно можете да добавите свежа вълна през страничните ципове.

РЕГУЛИРАНЕ НА ТВЪРДОСТТА И ВИСОЧИНАТА

Ако в даден момент усещате матрака, топ матрака или възглавницата като прекалено твърди или ако вълната се е компресирала неравномерно, използвайте страничните ципове, за да наместите пълнежа или да добавите още вълна за свеж пухкав слой.

ПОЧИСТВАНЕ

Не перете заедно с пълнежа. Петната почиствайте локално, с мека четка и сапун или разтвор от вода и оцет в съотношение 3:1. Използвайте циповете, за да сложите непромокаема подложка на мястото, което почиствате и да предпазите вълната от водата.

Веднъж годишно оставете изделието да се проветри на слънце за ден. Антибактериалното действие на слънцето ще го освежи.

ГРИЖА ЗА ВЪЛНЕНИ ЗАВИВКИ

Използвайте вълнените завивки винаги в калъф или плик. Локалното третиране на петната е пепоръчително. Прането е възможно, когато наистина е необходимо. За да избегнете свиване на вълнения пълнеж, перете на кратка програма с ниска температура (от 15 до 30° C). Не сушете в сушилня. Прострете на чист въздух и слънце.

ГРИЖА ЗА ВЪЗГЛАВНИЦИ ЗА СПАНЕ, ДЕКОРАТИВНИ ВЪЗГЛАВНИЦИ И ПУФОВЕ

Използвайте въглавниците в калъфки. Не перете заедно с пълнежа. При необходимост можете да регулирате пълнежа през циповете. Свалящите се калъфи могат да се перат в перална машина на ниска температура. Затворете ципа при пране.

ГРИЖА ЗА СВАЛЯЩИ СЕ КАЛЪФИ И ЧАРШАФИ

Перете на деликатна програма с ниска температура (до 30° C) и мек препарат, без избелители. За вълнени тъкани използвайте препарат за вълна. Не сушете вълнен плат в сушилня. Гладете с пара. Нашите материи са изцяло естествени и заради липсата на химични финиши за омекотяване ще създадат красива намачкана текстура след пране. Затворете ципа при пране.

ГРИЖА ЗА ПРОТЕКТОРИ ЗА МАТРАЦИ

Перете на деликатна програма с ниска температура (до 30° C) и препарат за вълна. Не избелвайте. Не сушете в сушилня. Гладете с пара. Не гладете ластиците.

За да увеличите водоустойчивите способности на протектора, ланолизирайте го преди първата употреба и след всяко пране.

  • Напълнете леген или мивка с хладка вода (горещата вода ще свие вълната).
  • В отделна чаша с гореща вода разтворете чаена лъжичка (или 2-3 чаени лъжички за по-големи размери) чист твърд ланолин. Разтворете го добре, за да избегнете лепкави петна от останали неразтворени бучки ланолин по материята.
  • След като се разтвори, добавете към хладката вода и разбъркайте.
  • Накиснете протектора във водата.
  • Оставете да престои от 3 часа до една нощ.
  • Извадете протектора и внимателно изстискайте, за да отстраните излишната вода. Оставете да изсъхне на въздух.

ГРИЖА ЗА ВЪЛНА И ВЪЛНЕНА ВАТА

Избягвайте прането на вълната и вълнената вата. Водата може да слепне влакната и така да се образуват бучки. Вълната е естествено антимикробна и антибактериална. Ако все пак се налага да изперете част от вълнения пълнеж, извадете го през циповете, изперете на ръка с хладка вода и деликатен препарат. Оставете да съхне на слънце и въздух. Разчепкайте изсъхналата вълна с помощта на широк гребен и сложете обратно вътре.

СЪВЕТИ ЗА ВЛАЖЕН КЛИМАТ И ВЛАЖНИ ПОМЕЩЕНИЯ

Използвайте влагоабсорбатор. Проветрявайте често и регулярно оставяйте вълнените изделия открити, за да се отделя по-лесно влагата. Използвайте прахосмукачка, за да изтеглите въздух през влакната на матрака и така да намалите задържаната в него влага. Въпреки че вълната е силно устойчива на мухъл и плесен, следете за ранни признаци на плесен, като проверявате летвите на подматрачната рамка.

ВСИЧКИ НАШИ ПРОДУКТИ СА НАТУРАЛНИ, БИОРАЗГРАДИМИ, РЕЦИКЛИРУЕМИ, ХИПОАЛЕРГЕННИ, АНТИБАКТЕРИАЛНИ, АНТИМИКОРБНИ, НЕИЗБЕЛВАНИ, ДИШАЩИ, произведени в ПОМОЩЕНИЕ БЕЗ ХИМИКАЛИ И АРОМАТИ и не съдържат:
– НИКАКВИ химикали, забавящи горенето
– НИКАКВА химично обработена вълна
– НИКАКВИ бои
– НИКАКВИ изкуствени влакна
– НИКАКВА пластмаса
– НИКАКЪВ винил