„Тиха нощ“ или как да създадем уют в спалнята?

Спалнята – мястото, където прекарваме една трета от живота си… Или малко повече, ако обичаме неделните сутрини със закуска в леглото. Може би сте я обзавели отдавна или пък скоро ще се нанасяте в нов апартамент. Какъвто и да е случаят, малките детайли в стаята определят как тялото и умът ви се възстановяват от ежедневното натоварване.

Често се чувстваме уморени, но ни е трудно да се отпуснем и да заспим. Това може да е голям проблем, но се решава с малки промени. В статията ще ви разкажем как да създадете отпускаща атмосфера и да задвижите естествените процеси в тялото, които предразполагат към лесно заспиване. А наближаващите коледни празници носят време и вдъхновение да създадем уют в спалнята и да наваксаме с качествен сън.

Ритъм и сън

Чували ли сте терминът „циркаден ритъм“? Това е естественият цикъл от редуващи се процеси, през които организмът преминава в рамките на едно денонощие. При повтаряеми действия като съня, тялото се научава автоматично в кои часове трябва да спи и в кои – да е будно. Затова създаването на режим, при който си лягаме и ставаме по едно и също време, спомага за по-лесно заспиване и съответно – събуждане.

Нека бъде (приглушена) светлина

Освен чрез повтарящи се модели, настройването на циркадния ритъм на съня се регулира чрез яркостта на осветлението вкъщи. Научни изследвания доказват, че приглушената светлина във вечерните часове кара тялото да отделя повече мелатонин – хормон, известен като суперхраната на съня. Подходящото осветление за уют в спалнята можете да си осигурите като подмените обикновените крушки с такива, които имат регулатор. Като алтернатива можете да изгасите горното ярко осветление в късните следобедни часове и да включите слаба нощна лампа.

Оранжевото е новото синьо

Нюансът на осветлението в стаята също влияе на отделянето на мелатонин. Проучвания доказват, че се настройваме по-лесно за сън, когато светлината е топла – жълта или тъмнооранжева. Студените сини нюанси, излъчвани от лаптопи, телевизори и смартфони, карат тялото да премине в буден режим и блокират отпускането. Ако замените екраните с книга и си осигурите източник на топла светлина, веднага ще усетите разликата в нивата на релаксация.

Усеща се във въздуха

Естествените аромати като лавандула, лайка и жасмин доказано намаляват нивата на стрес и носят спокойствие. Арома дифузерът е достъпен уред, с който лесно ще създадем уют в спалнята а с подходящите етерични масла.

Сън в зимна нощ

Вечерно време температурата на тялото се понижава по естествен път. Затова е важно температурата на стаята, в която спим, също да е по-ниска. Опитайте да намалите отоплението в спалнята с около 4-5 градуса и ще усетите как тялото се отпуска от само себе си. А и всички знаем колко уютно се спи в зимна вечер под дебела вълнена завивка.

Здрав сън, здраво тяло

Матракът е сърцето на спалнята. Той влияе върху стойката, дишането и терморегулацията. Може да ни донесе кошмари или пък приятни сънища. Вълнените матраци са дишащи и лесно отделят влагата, така че да усещаме топлина през зимата и хлад през лятото. При балансирана терморегулация, тялото прекарва повече часове в дълбоките нива съня, които ни презареждат най-ефективно. Можете да разгледате различни варианти на вълнени матраци, а ние ще ви помогнем и да изберете най-подходящия за вас. Комбинирайте матрака с чаршафи от естествени материали и вълнена възглавница и се наслаждавайте на спокойните нощи и изпълнените с енергия сутрини.

Коледно настроение

Когато украсяваме къщата за Коледа, редовно забравяме за спалнята. А празничната атмосфера ще ни донесе много уют в спалнята и ще ни помогне да се отпуснем. Дребни елементи като бурканче с шишарки, събрани от парка, или малка елха в саксия, ще направят дългите декемврийски вечери приятни и релаксиращи. Вместо отново да се спускаме в много задачи, можем да използваме празниците да си починем, да прекараме време с най-близките и да се отпуснем с хубава книга в новата си уютна спалня. Така ще си подарим най-хубавия подарък – по-добър сън.

 

Купете сега

 • Home of Wool Вълнен матрак 13 смHome of Wool natural handmade wool-filled mattress
  Цени от 1299 лв

  Единствен по рода си, ръчно изработен вълнен матрак за здравословен и възстановяващ сън. Матракът поддържа правилната поза по време на сън благодарение на структурата на вълнените влакна, които дават необходимата равномерна опора на тялото. Вълната регулира температурата така както никой друг материал и поддържа хладно през лятото и топло през зимата, позволявайки ви да спите по-продължително и по-дълбоко. Успешно отделяйки влагата, матракът от вълна ви помага да забравите за нощните изпотявания, осигурявайки сух и непрекъснат сън. Вълната спира прехвърлянето на движението по матрака на единия партньор към другия.

  Изцяло натурални и изработени без токсични химикали и без Летливи органични съединения (ЛОС). Хипоалергенни и подходящи както за новородени, така и за хора, страдащи от алергии и множествена химична чувствителност (MCS). Устойчиви на плесен и прахови акари. Пълнежът от вълнa e естествен забавител на горенето, а освен това е антимикробен и антибактериален.

  100% биоразградим продукт, изработен с устойчиви и възобновяеми материали.

  [vc_tta_accordion c_icon="chevron" active_section="0" collapsible_all="true"][vc_tta_section title="ХАРАКТЕРИСТИКИ" tab_id="1685455341543-fc3d9c46-999e"][vc_column_text]

  • Дръжки за лесно завъртане и преместване.
  • Вълнени панделки на прошивките за издръжливост.
  • Издръжливи метални ципове по страните за регулиране на пълнежа от вълна. Спрямо предпочитанията ви, бихме могли да предложим и пластмасови ципове.
  • Минавайки през целия матрак, ръчните прошивки (копчета) с ленен конец държат вълната на място.
  • Безплатен комплект за поддръжка.

  [/vc_column_text][/vc_tta_section][/vc_tta_accordion]

  Имате нужда от помощ, за да изберете своя матрак? Вижте нашия наръчник.

 • Home of Wool Вълнена възглавница за спане с цип за регулиране на височинатаHome of Wool Вълнена възглавница за спане с цип за регулиране на височината
  Цени от 146 лв

  Насладете се на удобен и здравословен сън с тази единственa по рода си, ръчно изработена възглавница с пълнеж от чиста вълна. Височината на възглавницата е напълно регулируема за най-голямо удобство.

  Вълната осигурява необходимата опора и правилна позиция по време на сън, благодарение на структурата на вълнените влакна. Регулира температурата така както никой друг материал и поддържа хладно през лятото и топло през зимата, позволявайки ви да спите по-продължително и по-дълбоко. Успешно отделяйки влагата, възглавницата от вълна ви помага да забравите за нощните изпотявания, осигурявайки сух и непрекъснат сън.

  Изцяло натурални и изработени без токсични химикали и без Летливи органични съединения (ЛОС). Хипоалергенни и подходящи както за новородени, така и за хора, страдащи от алергии и множествена химична чувствителност (MCS). Устойчиви на плесен и прахови акари. Пълнежът от вълнa e естествен забавител на горенето, а освен това е антимикробен и антибактериален.

  100% биоразградим продукт, изработен с устойчиви и възобновяеми материали.

  [vc_tta_accordion c_icon="chevron" active_section="0" collapsible_all="true"][vc_tta_section title="ХАРАКТЕРИСТИКИ" tab_id="1685699449304-d574e326-8deb"][vc_column_text]

  Цип, който ви позволява да регулирате височината и твърдостта на възглавницата спрямо вашите предпочитания.

  [/vc_column_text][/vc_tta_section][/vc_tta_accordion]

  Имате нужда от помощ, за да изберете своята възглавница? Вижте нашия наръчник.

 • Home of Wool Вълнена завивкаHome of Wool Време за юргани - 5 причини да изберете вълнена завивка
  Цени от 329 лв

  Насладете се на предимствата на по-дълбокия и по-спокоен сън с тази изцяло естествена вълнена завивка. Вълната регулира температурата така както никой друг материал и поддържа хладно през лятото и топло през зимата, позволявайки ви да спите по-продължително и по-дълбоко. Успешно отделяйки влагата, вълната ви помага да забравите за нощните изпотявания, осигурявайки сух и непрекъснат сън.

  Изцяло натурални и изработени без токсични химикали и без Летливи органични съединения (ЛОС). Хипоалергенни и подходящи както за новородени, така и за хора, страдащи от алергии и множествена химична чувствителност (MCS). Устойчиви на плесен и прахови акари. Пълнежът от вълнa e естествен забавител на горенето, а освен това е антимикробен и антибактериален.

  100% биоразградим продукт, изработен с устойчиви и възобновяеми материали.

  [vc_tta_accordion c_icon="chevron" active_section="0" collapsible_all="true"][vc_tta_section title="ХАРАКТЕРИСТИКИ" tab_id="1685623773359-fb7a0bfd-01aa"][vc_column_text]

  • Ръчно прошиване за задържане на вълнената вата на място.
  • Включва мостра на ватата, която сте избрали.

  [/vc_column_text][/vc_tta_section][/vc_tta_accordion]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *