Домашният текстил: Как да четем етикетите за мебели и декор за дома

Чистият и нетоксичен въздух в дома ни е точно толкова важен колкото и здравословната храна. Все повече и повече изследвания разкриват опасностите от някои токсични химикали и синтетични материали, използвани за производството на обзавеждане на дома като матраци и спално бельо.

Има хиляди потенциално вредни химикали, използвани при изработката на тези артикули. Има също така и толкова маркетингови термини, които се използват, за да ни убедят, че правим здравословен, екологичен и съзнателен избор. Много от тези термини са доста нееднозначни, затова решихме да съставим списък с най-често използваните думи на етикетите и рекламите, така че да можем да ви помогнем да станете по-добри в пазаруването на мебели и най-вече текстил за целия дом.

Виждате тези думи изписани по етикетите толкова често, но всъщност знаете ли каква е разликата между естествени, напълно естествени, органични и сертифицирано органични?

Здравословен домашен текстил: Речник на термините

“Натурален” / “Natural”

Често можете да видите тази дума на етикетите на храни и продукти за дома. Свързваме този етикет с материали, открити или отглеждани в природата. Всъщност, обаче, няма конкретни изисквания за използването на тази дума на етикет.

Синтетичните изкуствени материи и материали не могат да бъдат наречени „естествени“, но крайният продукт всъщност може да бъде етикетиран като ‘’натурален’’ дори ако съдържа химикали и синтетика заедно с естествените материали.

Примери за изкуствени тъкани и текстил включват пяна, найлон, полиестер, поливинилхлорид (PVC), спандекс, район, ацетат и акрил.

 

“Изцяло естествен” / “All-Natural”

Изключително естествените продукти са тези, в които всяка съставка и компонент е направена от естествени материали и няма синтетика в състава.

 

“Eко” / “Eco”

Известен също като „екологично чист“ или „зелен“. Този термин се отнася до въздействието на продуктите или материалите и техния производствен процес върху околната среда.

За да се считат за екологични, те трябва да имат минимално или никакво въздействие върху околната среда, било то по време на добива, отглеждането или производство. И все пак, този етикет не ни дава особена сигурност, защото остава неясно какво всъщност е приемливо по отношение на въздействието върху околната среда и какво не.

 

“Нетоксичен” / ”Non-Toxic”

Този термин също не е регламентиран. Използва се най-вече за обозначаване на липсата на синтетика или химикали във вътрешността на готовия продукт, които имат токсични ефекти върху вашето здраве или околната среда. За съжаление, съгласно указанията на Комисията за безопасност на потребителите, докато продуктът убие по-малко от половината лабораторни плъхове по време на тестване, той може да бъде означен като „нетоксичен“.

 

“Без токсини” / “Toxic Free”

Продукти, създадени без използването на потенциално токсични, канцерогенни или отровни съставки, които биха могли да бъдат съмнителни по отношение на безопасността. Това означава, че в продукта може да има химикали, но без тези, които са доказано токсични.

 

“Без химикали” / “Chemical Free”

Този термин е подобен на нетоксичен, но означава, че не са използвани никакви химикали. Това могат да бъдат всякакви лакове, багрила, стабилизатори, химикали против бръчки, огнезащитни средства и т.н.

 

“Органичен” и ”Сертифицирано органичен” / “Organic” and “Certified Organic”

За да бъдат органични, материалите трябва да се отглеждат в среда, която не е обработена с химически пестициди, хербициди, фунгициди и изкуствени торове. Също така органичните елементи не могат да бъдат генетично модифицирани.

Ако нещо е етикетирано като органично, без да е сертифицирано като органично, това не означава, че само по себе си не е органично.

Ако етикетът посочва „органичен“, а не „сертифицирано органичен“, това означава, че продуктът не е бил тестван независимо, за да се провери дали съответства на набор от стандартизирани изисквания на сертификата за биологично съдържание.

Често компаниите просто пропускат сертифицирането поради високите разходи, свързани с това, въпреки че техните продукти са чисти и отговарят на изискванията. Сертифицирането е особено труден процес за малките компании с ограничен бюджет.

Затова не се колебайте да се свържете директно с фирмите и да им зададете вашите въпроси, за да сте сигурни, че получавате възможно най-чист продукт, въпреки че им липсва официална сертификация.

Популярни сертификати за текстил и обзавеждане на дома

GOTS (Глобален стандарт за органичен текстил)

GOTS е един от най-разпознаваемите органични сертификати в световен мащаб и по-специално в САЩ. Стандартът обхваща обработката, производството, опаковането, етикетирането, търговията и дистрибуцията на целия текстил. Сертификатът оценява всички химикали, използвани в процесите, за да отговарят на основните изисквания за токсичност и биоразградимост и не позволява използването на токсични тежки метали, формалдехид, ароматни разтворители, функционални наночастици, генетично модифицирани организми (ГМО) и техните ензими, не хлорно избелване, без багрила, фталати и PVC.

Текстилен продукт с етикет GOTS „органичен“ трябва да съдържа минимум 95% сертифицирани органични влакна, докато продуктът, обозначен с „произведен с органичен продукт“, трябва да съдържа минимум 70% сертифицирани органични влакна.

USDA Organic

Този сертификат се издава от правителството на САЩ. Той обхваща само онези сурови естествени влакна, използвани за производството на текстил и домашни продукти, като памук, вълна и лен. Те трябва да са органични, тоест да отговарят на стандартите на Националната органична програма. Въпреки това няма регламент какви други съставки се използват при направата на крайните продукти. Така че все пак могат да присъстват токсични багрила и финиши. Не забравяйте да прочетете ситния шрифт и да зададете на компаниите вашите въпроси, за да изяснят всичко, което трябва да знаете, преди да закупите.

Стандарт Oeko-Tex 100

Oeko-tex е един от най-старите и надеждни стандарти. Когато го видите на продукт, можете да сте сигурни, че е тестван за стотици химикали и вредни вещества. Те включват вещества в готовия продукт, но също така и вещества, които се активират и стават вредни при нормална употреба на продукта.

Той изисква ниска емисия на летливи органични съединения (ЛОС) и формалдехид, като същевременно забранява използването на някои химически забавители на горенето, оцветители и алергенни багрила.

Oeko-tex Standard 100 включва разпоредби относно забранените азо-оцветители, формалдехид, никел и др. Химическите вещества, вредни за здравето, също се тестват, ако все още не са регулирани законово. Изискванията отчитат и предназначението на текстила. Колкото по-интензивен е контактът с кожата на даден текстилен продукт, толкова по-строги са изискванията за серифициране.

Този сертификат се издава само от самите Oeko-Tex, като се гарантира, че всички строги критерии са изпълнени.

В Home of Wool се фокусираме върху изработката на здрави вълнени матраци, спално бельо и предмети за домашно обзавеждане за вас и вашите близки от най-естествените и чисти материали, използвайки вълна, лен, памук и коприна. Не използваме синтетика и каквито и да било химически материали.

 

Пазарувайки продукти за дома си, съветваме ви първо да разберете от какви материали за произведени. Тази малка, но често пренебрегвана стъпка ще ви помогне да разберете дали изборът ви е здравословен за вашия дом и за планетата.

 

Абонирайте се за бюлетина ни

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *