Как вълната трансформира съня ни

Защо е важно на какво спим? Защото често качеството на съня ни се определя точно от качествата на матрака, върху който прекарваме ⅓ от живота си. Спейки.

Защо вълна? Удобен ли е вълненият матрак? С какво е по-добър от останалите матраци на пазара? Безбройните качества на вълната се дължат на сложната структура на вълненото влакно, което и науката и хилядолетният опит са доказали като едно от най-съвършените естествени влакна.

Home of Wool - илюстрация на структурата на вълненото влакно
Снимка от: woolinschools.nz

 

Задържаме дълбоката фаза на съня по-дълго, когато спим обгърнати с вълна, показва проучване на департамента за изследване на съня на университета в Сидни. Как така и какви са другите предимства на вълнения матрак, с които да подобрите съня си? Ето и отговорите.

Вълната държи хладно през лятото и топло през зимата

“Вълната помага на телата ни да регулират температурата си като ни позволява да продължим да спим по-дълбоко в зоната на температурен комфорт,” казва професор Чин Мой Чоу от Университета в Сидни, Австралия. Оказва се, че температурата, както на стаята за сън, така и тази на телата ни е от изключително значение за добрия сън.

Вълната регулира телесната температура, така както никой друг материал, така че няма да ви бъде прекалено горещо или прекалено студено. Вълната ще ви позволи да спите по-дълго и по-добре, без неприятното усещане за спарване и без изпотяване. Точно така! Вълната всъщност е идеална за децата и хората, които се потят, докато спят. Вълната освобождава влагата във въздуха наистина ефективно, осигурявайки ви свежест и сухота през цялата нощ. 


Вълната е хипоалергенна и антиакарна

Един от най-честите митове за вълната, с които се срещаме е, че вълната причинява алергии и раздразнения. Всъщност, множество научни проучвания доказват, че повечето кожни раздразнения, които се свързват с вълната са причинени от химикалите и оцветителите, като формалдехид и хром, използвани върху вълнените дрехи, за да се постигне необходимото оцветяване и омекотяване.

Вълната в своя натурален вид, използвана като пълнеж за матраци, продукти за спалнята и дома, е естествено антимикробна, антибактериална и хипоалергенна. Подходяща е за хора с непоносимост към химикали и други алергии. Според проучвания на Allergy Standards Limited (ASL) вълната забавя и спира развитието на плесен и е подходящ материал за страдащи от астма. 

Вълната е и единственият материал, натурално устойчив на домашни акари. Благодарение на ланолина, с който е покрито всяко едно влакно и на дишащите си качества, които не позволяват задържане на влага и висока температура, вълната отблъсква и домашните акари, които често са сочени за един от причинителите на алергии сред малки и големи. 

Вълната не излъчва VOCs

Чували ли сте за VOCs или за летливите органични съединения? Това са токсични химични вещества, които се изпаряват в продължение на години при обикновена стайна температура, дори без да разберем, понеже често нямат мирис. Срещат се в лакове, бои, лепила, композитни дървесни плоскости, дунапрен, мемори пяна, латекс. Срещат се във всички продукти за дома, изработени на петролна основа. А за съжаление излагането на високи нива на VOCs е опасно за здравето. В леките случаи симптомите може да са запушен нос и затруднено дишане. Често водят и до по-сериозни проблеми със здравето. 

Вълната, която използваме за направата на вашите изделия за спалнята и дома, не е третирана с каквито и да било химикали. Тя идва в домовете ви във възможно най-чистия вид, без да застрашава здравето на вас и на децата ви. Тя не излъчва летливи органични съединения, а последните проучвания даже показват, че вълнените килими действат като трап за такива като ги улавят и неутрализират. (IWTO, International Wool Textile Organization)

Вълната поддържа здравословната поза по време на сън

Друг често срещан мит за вълната и вълнените матраци е, че  вълната се степва, в следствие на което няма как вълненият матрак да бъде удобен. Да, вълната наистина ще намали обема си в първите няколко месеца употреба. Компресията е естествен процес. Ние обаче знаем това и точно поради тази причина слагаме повече от необходимото количество вълна в изделията си, за да може след първите седмици употреба, след края на процеса на компресия, да получите продукта, който сте закупили. И той да бъде точно толкова удобен, колкото сме ви обещали. 

А колко удобен е вълненият матрак? Вълнените влакна разпределят телесното тегло, премахвайки точките на натиск. Така, вълненият матрак облекчава болката в ставите и успокоява болките в мускулите по-добре от всеки друг естествен или синтетичен матрак, промотирайки здравословната поза на тялото по време на сън.

Вълненият матрак е идеален и за двойки, тъй като вълната изолира движението. Ако партньорът ви се върти и шава на сън, вие почти няма да усетите това в своя край на матрака. 

Вълната е изцяло натурална, екологично устойчива и биоразградима

Проучванията сочат, че едни от най-големите замърсители на околната среда са именно матраците от дунапрен, пружини и мемори пяна. Те не се разграждат, а рециклирането им в повечето случай е мисия невъзможна. 

За разлика от тях, вълната е много устойчив и възобновяем материал. Изцяло биоразградима. При попадане в почвата отделя важни хранителни вещества за нея. А по последни данни, вълната се разгражда на 100% и във водни условия. 

Busted-Five-Myths-about-Wool-all-natural-wool-stuffing-close-up

Така, грижейки се за здравето ви и за бъдещото на планетата, дарявайки ви със спокойствието, че децата ви са в безопасност в собствения си дом, вълната трансформира и съня ви.

Купете сега

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *