За бебето и съня: Интервю с консултанта по детски сън Елена Чапалова

В забързаното съвремие сънят все по-често остава на заден план. Родителите жонглират между кариерата, семейството и социалния си живот. Рядко 24 часа са достатъчни, за да се преборим с ежедневието и да се насладим на дълбок сън. За съжаление, идеята за недоспалия родител се възприема като даденост, а не като симптом за наличието на непълноценна стратегия при отглеждането на едно дете. Ето защо търсенето на професионална помощ може да е ключово за подобряване качеството на съня както на детето, така и на родителя.

За да видим колко е важен сънят при децата и какво може да направи един родител при появата на проблеми, се допитахме до един от най-признатите специалисти в сферата.

Елена Чапалова е сертифициран консултант по детски сън и майка на две прекрасни момчета. Проблемите около съня на второто ѝ дете променят курса на професионалния ѝ живот. От лекар специалист по инфекциозни болести, д-р Чапалова намира новото си призвание в това да помага на неспящите деца. Тя е пионер в сферата на детския сън и един от хората, които полагат основите на професията в България. Д-р Чапалова създава първия и най-голям център по детски сън за България, носещ името „Нани, нани, бебе!“. В рамките на 3 години, д-р Чапалова и екипът ѝ помагат на повече от 4500 български семейства.

Детският сън е в ръцете на родителите

Home of Wool: Нормално ли е за едно бебе или дете да има проблеми със съня?

Елена Чапалова: Аз имам малко изкривена гледна точка, защото до нас не стигат семейства, които нямат проблеми. Вече съм останала с впечатлението, че всички имат проблеми. Разбира се, това не е така, защото има деца, които спят. При първото ми дете не съм полагала някакви конкретни методи и режими, просто си беше дете, което спи. Според мен поне около 40% от децата са неспящи. Те не са неспящи по рождение или заради някакви здравословни причини, а защото родителите просто не знаят основните неща, които трябва да се направят, за да спи детето.

Home of Wool: Може ли да се каже, че незнанието на родителите е главният проблем?

Елена Чапалова: В повечето случаи е така.  Да кажем в 95% от случаите, ако няма никакви други предпоставки – здравословни или сериозни проблеми, които не могат да бъдат решени. По-скоро нещата опират до това дали режимът е подходящ и до това как точно заспива детето. Аз също не знаех като лекар и майка, че начина на заспиване на детето има пряко влияние върху това как то ще спи след това през нощта. Заспивайки на ръце, детето ще иска да го люлеете и през нощта с подобно люшкане по 5-10 пъти на вечер.

Home of Wool: Колко е важен сънят за развитието на детето?

Елена Чапалова: Сънят има огромно значение за нас, а за децата още повече. Бавният сън (NREM), по-точно дъбкокият му стадий, отговаря за имунитета, тъй като имунната система се активира в тази фаза на съня. Отговаря за растежа и психичното спокойствие, но и за възстановяването на психиката. А пък бързият (REM) сън отговаря за обработването на целия поток от информация, с който се сблъскваме през деня. За да архивираме и използваме информацията, ние трябва да я преспим и мозъкът да я обработи по време на REM-съня. Когато сънуваме, ние обработваме информацията от изминалия ден. Сънят отговаря за страшно много процеси, за нашата психика, за функционирането на нервната ни система.

Режимът е най-добрият приятел на детето

Home of Wool: Може ли да се говори за режим при бебето и какво би представлявал той?

Елена Чапалова: Естествено, че има режим. Въпросът обаче е, че това което родителите си представят, когато чуят тази дума не винаги е това, което ние препоръчваме. Често си представяме ставане и лягане във фиксиран час. Такъв тип фиксиран режим става физиологично възможен едва към 8-9 месец, когато бебето е по-голямо. В първите 6-8 месеца трябва така да организираме деня и дневния ритъм, че да не преуморяваме бебето.

Малките бебета издържат много кратки периоди будни. Новородените издържат 40 минути и след това се преуморяват, и трябва отново да спят. На три месеца издържат час и половина и след това започват да се преуморяват. Децата имат обратен механизъм – колкото са по-уморени, толкова по-сложно заспиват и толкова по-нарушени са нощният и дневният им сън. Преумората води не до подобрения, а до силно влошаване – режимът в първите 6 месеца по-скоро е спазване на такива периоди на будност, които водят до спокойни приспивания.

Основната причина за всички проблеми в първите 6 месеца е тази преумора. Нервната система на бебетата е много незряла и ако ние можем да се преуморим, да се отпуснем и да заспим, то те не могат. Те се нуждаят от помощ и време.

Home of Wool: Как да разберем, че детето ни е преуморено?

Елена Чапалова: Малките започват да плачат. Когато на бебето му се спи, то не плаче. Когато му се спи, то започва да си търка очичките, да се прозява, да блуждае. Обикновено бебето не иска да играе, да му говорим или нещо друго и започва да мрънка, а след това и да плаче. Когато силно плаче, това означава, че ние вече сме изпуснали момента за приспиване – той е бил преди 15-20 минути и ние не сме го забелязали.

Най-важно е да наблюдаваме бебето и да сме сензитивни към това какво ни показва. То става по-апатично, губи интерес към всичко, повече се прозява, а на малките бебета понякога им се зачервяват веждите, когато им се спи. Често ние правим нещо друго в този момент, изпускаме ги и те започват да се преуморяват от това, че са стояли будни повече време. Всеки един стимул -звуци, светлини, хора – натоварва нервната им система.

Home of Wool: Как да се измъкнем от порочния кръг на тази бебешка преумора?

Елена Чапалова: По-добре да не се изпуска момента. Ако сме го изпуснали вместо да се борим с ревящото бебе и да се опитваме да го приспим, по-добре първо да го успокоим; да го гушнем, да го поносим, да легнем с него на дивана, да го погалим, да видим, че се отпуска и след това да го приспим. Когато се опитаме да го приспим през това неспокойствие нищо не се получава. Майката почва да плаче, защото не знае какво се случва, детето реве и се получава една много тъжна картинка, която често се среща.

Майките с новородено бебе почти винаги са така. Ако сме навлезли в порочен кръг от постоянен плач и борба, често означава, че бебето е натрупало много умора и първо трябва да премине през тъй нареченото отспиване. В рамките на няколко дни с помощта на всякакви действия, когато бебето се разбуди, ние трябва да го погалим, да го гушнем, за да му дадем възможност да поспи малко повече. Падне ли тази умора, нещата ще се обърнат.

Home of Wool: Като говорим за режим, можем ли да опишем как би протекъл един типичен ден за бебе, преминало през първите по-хаотични 6 месеца? Нека да кажем, че е на 8 месеца.

Елена Чапалова: Осеммесечните бебета са на две дремки в 95% от случаите. Ако кажем, че стават в 7:30 всяка сутрин, първата дрямка им се пада някъде към 10:30. Те имат такъв предиобеден сън, той може да бъде кратък, например между 40 минути и час и половина. След това отново будуват около 3 часа и половина.  Към 15:00-15:30 имат още една дрямка, която пак може да трае час или час и половина. Понякога първата дрямка е дълга, а друг път втората – различно при различните бебета. След това будуват около 4 часа и към 20:00 -20:30 заспиват вечерно.

Home of Wool: Трябва ли да спазваме един режим религиозно?

Елена Чапалова: Въпреки че съм консултант по детски сън не смятам, че целият ни живот трябва да бъде подчинен на режима и децата. Има семейства, бебета и деца, които нямат строг режим и въпреки това детето заспива лесно и има нормален нощен сън. Режимът ще е полезен, ако бебето заспива много сложно или дневните дремки са много кратки (под 40 минути) и се събужда недоспало. Ако нощният сън е много сериозно нарушен, тогава поне за известен период от време се налага да следваме някакъв режим, да нормализираме нещата и след това, в някои случаи, можем да разпуснем режима и да не го спазваме толкова строго.

При тъй наречените “режимни” деца, при които всяка една крачка вляво или надясно води до проблеми, родителите обикновено знаят, че ако нарушат режима, ги очаква кошмарно приспиване. Да кажем, че около 20%  от децата спадат към тази категория и при тях трябва да сме супер стриктни.

Проблеми и решения около детския сън

Home of Wool: Кои са 3-те най-чести проблема при детския сън?

Елена Чапалова: Може би номер едно са честите нощни събуждания – бебето просто се буди многократно всяка нощ. Друг чест проблем са кратките дневни дремки, при които бебето спи само по 30 – 40 минути. А като особено изпитание са и трудните приспивания. Това са основните 3 проблема, с които ни търсят родителите.

Home of Wool: Как да се справим с тях? Можем ли да търсим решението в наличието на режим?

Елена Чапалова: Не само. След 6-ия месец има няколко основни фактора освен режима, които влияят върху това как спят децата. Важни са условията, в които спи бебето. Дали температурата е подходяща, дали влажността е подходяща, дали е тъмно – някои деца спят единствено, когато е изцяло затъмнено. Дали пелената на детето е препълнена. Всички тези неща са от значение.

В България за съжаление много родители пренавличат децата и ги държат на топло. Много възможно е и заради това да се събуждат. Важно е как е организирано храненето. Ако има дисбалнс в храненето през деня или приема на течности, това също води до проблеми с нощния сън. Например, ако детето не се храни добре с твърда храна, като изяжда много малки количества и в същото време майката е премахнала почти всички дневни кърмения, бебето ще се буди често през нощта, защото ще иска да суче. То не се храни достатъчно през деня и търси да суче през нощта.

Фактор е това и как заспива. Ние ги наричаме „асоциации за заспиване“. Начинът, по който детето заспива след 4-5-ия месец, започва да влияе върху това дали ще се буди или не, като при някои деца това не е от значение. Бебетата заспиват с различни асоциации, обвързани с нещата, които са около тях. Например нашата прегръдка, определен бял шум или биберона в устата. При много от тях това започва да накъсва нощния сън. Те заспиват с люшкане на ръце или биберон в устата и после се събуждат  5-6 пъти през нощта и майката трябва да извади бебето, да го полюлее и да му даде биберон, за да го приспи. Асоциациите имат особена тежест върху съня на бебето.

Обикновено работим в тази последователност: първо изчистваме условията, в които спи детето и режима. Ако има чувствително подобрение, много вероятно няма силна асоциация и това е достатъчно като стъпка. Но ако след корекцията на режима нощните събуждания продължат, тогава вече се налага да работи върху това детето да заспива с по-малко помощ в своето легло. Целта е пълната самостоятелност, за да може като се разбуди през нощта да се намести и да заспи без чужда намеса.

Оптималната среда за дълбок детски сън

Home of Wool: Как би изглеждала перфектната среда за спане на едно дете?

Елена Чапалова: Сякаш като кажеш на родителите, че е хубаво бебето да спи на тихо, те се опитват да наложат обратното. Те искат то да свикне всячески да спи. Реално първите 2-3 месеца бебетата могат да спят и на много шумни места, но след това тази способност отшумява и вече имат нужда да спят на тихо и изцяло тъмно. Има много фактори, които оказват влияние – не трябва да е прекалено топло, тоест препоръчителната температура за бебето е 18-22С. Да няма никаква изкуствена светлина, защото тя намалява нивата на мелатонин в кръвта, както на на възрастните, така и на децата.

За малките деца е много важно и това, което правите вие в Home of Wool. Много ми допада, че не използвате багрила – всичко е светло бяло, не е боядисано. Намалява се въздействието на това, което бебето вдишва, и е нежно към кожата. Важна е и безопасната среда – да няма висящи предмети, да не поставяме леглото до радиатор.

Home of Wool: Къде трябва да спи бебето?

Елена Чапалова: Това е много сложен въпрос. В първите 6 месеца не се препоръчва бебето да спи само в стая, защото се повишава риска от внезапна детска смърт. Може да се разчита на отделно спално пространство, отделно легло. Стандартна бебешка кошара или кошара, която се закрепя към родителската спалня, вързана със специални колани.

Много семейства взимат детето в своето легло и спят заедно с него, но трябва да се спазват всички мерки за безопасност в този случай, за да не излагаме бебето на риск. Ако спим заедно с детето и ако двамата родители са в леглото, матракът трябва да е широк – по-добре да е между 1.80 и 2  метра, за да има отделно място за бебето. Най-добре да е поставен на земята, за да няма риск бебето да падне.

Ценни съвети към родителите

Home of Wool: Как да се подготви една бъдеща майка?

Елена Чапалова: Най-напред хората, които очакват бебе трябва да се запознаят с всички неща около това как да направим съня безопасен. Хубаво е хората, които очакват дете,  да се запознаят с най-базовите неща за детския сън, защото всъщност те помагат да не допуснем най-големите грешки около прословутата умора, интервалите на будност и за това как да успокоим бебето.

Много обичаме да работим с бременни жени и постоянно провеждаме събития и уебинари, за да може да имат някаква информация. Но от друга страна вярвам, че не трябва прекалено много да задълбават, защото в един момент информацията около всичко това, което трябва да се случи, става толкова много, че вече се губиш в нея. Аз вярвам, че родителите трябва да бъдат информирани, но трябва да следват и своята интуиция, което някак си напоследък много се губи. Често отговорът е в нас за това как трябва да се случат нещата. Просто трябва сме чувствителни към това, което ни подсказва интуицията.

Home of Wool: Може ли да се говори за лоши навици на родителя?

Елена Чапалова: Не бих казала, въпреки че често се говори за това. Аз избягвам да използвам израза “лоши навици” относно каквото и да е било от това, което правят родителите, защото те го правят с целта детето да заспи. За мен това не са лоши навици, просто това се случва от пълно незнание. Родителите не знаят какво да предприемат, започват да правят някакви допълнителни неща. Според мен най-лошият навик е в това, че подценяваме съня като цяло. Подценяваме неговото значение и това че децата имат нужда от този сън.  Ако не го подценяваме ще потърсим информация, ще намерим решение и детето ще спи. Ние подценяваме техния сън и нашия сън. Много хора не си доспиват.

Home of Wool: Нещо, което сме пропуснали, но смятате, че е важно да се каже?

Елена Чапалова: Ако има проблем, не е нужно да го търпим. Не го казвам, защото искам да спечеля повече клиенти, а защото съм минала през това като родител, през този ужас да не спиш месеци наред, да ти се вижда всичко черно. Съветвам да се търси помощ, било то под формата на проста информация или някакви уебинари, или консултации, дори съвет от някой друг, който е минал през това.

Казвам това, защото при нас идват и такива семейства, при които децата са на по 2-3 години и все още не спят. Няма нужда да си причиняваме това на децата и на себе си. Моята лична мисия е не само децата да спят, а родителите да имат различно преживяване. Да, не е лесно да бъдеш родител – има много отговорности и въпроси. Но когато спиш, да си родител е по-лесно и по-радостно. Няма нужда да страдаме, когато има решение.

 

Купете сега

 • Home of Wool Вълнен матрак за детска кошараHome of Wool Вълнен матрак за детска кошара - характеристики
  Цени от 644 лв

  Най-добрият здравословен матрак за деца, съчетаващ ръчна изработка и луксозен комфорт. Вълненият матрак дарява детето с необходимите опора и удобство по време на сън.

  Вълната е изключително дишащ материал и осигурява несравним контрол на температурата и влагата във всеки сезон. Държи хладно през лятото и топло през зимата за по-продължителен и по-дълбок сън. Вълнените матраци Home of Wool са изработени без химикали и синтетика, включително забавители на горенето и лепила, за да може вашите деца да са в безопасност от токсините, отделящи се от тях.

  Вълната е натурално резистентна към акари, плесен, микроби и бактерии. Не отделя токсични газове и Летливи органични съединения (ЛОС). Тя е хипоалергенна и подходяща както за новородени, така и за хора страдащи от различни алергии и чувствителност към химикали.

  Използвайте като възглавница за пода, щом детето надрасне леглото си.

  100% биоразградим продукт, за използването на който са използвани само и единствено устойчиви и възобновяеми материали.

  [vc_tta_accordion c_icon="chevron" active_section="0" collapsible_all="true"][vc_tta_section title="ХАРАКТЕРИСТИКИ" tab_id="1686231971484-3685d658-a44c"][vc_column_text]

  • Плитко прошиване, за равна повърхност на матрака.
  • Минавайки през целия матрак, ръчните прошивки (копчета) с ленен конец държат вълната на място.
  • Издръжливи ципове по страните за регулиране на пълнежа от вълна.
  • Безплатен комплект за поддръжка.

  [/vc_column_text][/vc_tta_section][/vc_tta_accordion]

 • Цени от 280 лв

  Най-добрият здравословен матрак за новородени и бебета, съчетаващ ръчна изработка и луксозен комфорт. Вълненият матрак дарява детето с необходимите опора и удобство по време на сън.

  Вълната е изключително дишащ материал и осигурява несравним контрол на температурата и влагата във всеки сезон. Държи хладно през лятото и топло през зимата за по-продължителен и по-дълбок сън. Вълнените матраци Home of Wool са изработени без химикали и синтетика, включително забавители на горенето и лепила, за да може вашите деца да са в безопасност от токсините, отделящи се от тях.

  Вълната е натурално резистентна към акари, плесен, микроби и бактерии. Не отделя токсични газове и Летливи органични съединения (ЛОС). Тя е хипоалергенна и подходяща както за новородени, така и за хора страдащи от различни алергии и чувствителност към химикали.

  Използвайте като възглавница за пода, щом детето надрасне леглото си.

  100% биоразградим продукт, за използването на който са използвани само и единствено устойчиви и възобновяеми материали.

  [vc_tta_accordion c_icon="chevron" active_section="0" collapsible_all="true"][vc_tta_section title="ХАРАКТЕРИСТИКИ" tab_id="1686231788745-414c7ddd-e42e"][vc_column_text]

  • Плитко прошиване, за равна повърхност на матрака.
  • Минавайки през целия матрак, ръчните прошивки (копчета) с ленен конец държат вълната на място.
  • Пълнеж от 100% вълнена вата в 5 пласта по 400 г/м2 и 1 пласт от 300 г/м2.
  • Издръжлив цип за регулиране на пълнежа от вата.
  • Безплатен комплект за поддръжка.

  [/vc_column_text][/vc_tta_section][/vc_tta_accordion]

 • Home of Wool Вълнена възглавница за споделен сънHome of Wool Вълнена възглавница за споделено спане без калъф
  Цени от 282 лв

  Подарете на бебето си спокоен, защитен сън с тази ръчно изработена възглавница за споделен сън.

  Пълнежът от вълна осигурява ненадминат комфорт, който води до по-дълъг и възстановяващ сън. Вълната е изключително дишащ материал и поддържа хладно през лятото и топло през зимата. Отделя влагата изключително бързо и не спарва. Вълната е хипоалергенна и подходяща както за новородени, така и за хора, страдащи от алергии и множествена химична чувствителност (MCS). Устойчива е на плесен и прахови акари. Изработена без никакви химикали и синтетика, включително забавители на горенето и лепила, тази възглавница за споделен сън осигурява безопасна среда за детето.

  Бихме могли да изработим в различни размери и форма по поръчка.

  Опционална допълнителна подложка за превръщането на възглавницата в матраче.

  РАЗМЕРИ:

  Общо – 79 см дължина x 46 см ширина
  Среда – 59 см x 20 см (разстоянието между високите страни)

  [vc_tta_accordion c_icon="chevron" active_section="0" collapsible_all="true"][vc_tta_section title="ХАРАКТЕРИСТИКИ" tab_id="1686123600687-8f20f6a4-db7e"][vc_column_text]

  • Високи бордове за безопасност.
  • Средната част на възглавницата е без пълнеж, позволявайки на бебето да лежи на матрака на родителите.
  • Цип за регулиране на пълнежа от вълна при необходимост.

  [/vc_column_text][/vc_tta_section][/vc_tta_accordion]

 • Home of Wool Бебешко чувалче за спанеHome of Wool бебешко чувалче за спане - с бебе (2)
  Цени от 238 лв

  Това изцяло вълнено спално чувалче е създадено, за да накара вашето бебе да се чувства прегърнато и в безопасност. Може да сте спокойни, че детето ви ще бъде топло, но не прекалено топло през цялата нощ. Вълнената ни материя е мека, но много плътна. Може да се пере в пералня.

  [vc_tta_accordion c_icon="chevron" active_section="0" collapsible_all="true" style="flat"][vc_tta_section title="ХАРАКТЕРИСТИКИ" tab_id="1686123201061-1cfefa92-d401"][vc_column_text]

  • Капаче на ципа за допълнителна защита.

  ДЪЛЖИНИ:

  • 70 см – Възраст 0-6 месеца, Височина новородено- 70 см
  • 90 см – Възраст 6-18 месеца, Височина 70-90 см
  • 110 см – Възраст 18-36 месеца, Височина 90-110 см
  • 130 см – Възраст 3-6 години, Височина 110-130 см

  [/vc_column_text][/vc_tta_section][/vc_tta_accordion]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *