Защо имаме болки в гърба?

Home of Wool - Защо имаме болки в гърба

До една или друга степен мнозинството от хората страдат от болки в гърба. Изненадващо, но и очаквано, при 80% от възрастните оплакванията се появяват само епизодично. Но дали се замисляме какви са причините за хроничната болка или просто я игнорираме и чакаме да отмине?

Когато ходим неправилно, прегърбваме се пред компютъра или просто спим в неправилна поза, ние караме тялото си да страда. Една от основните причини за проблемите с гърба и кръста е повърхността, върху която тялото ни прекарва една трета от денонощието, или с други думи – матракът.

Често първоизточникът на проблемите е закупуването на матрак, който е неподходящ за нашето тяло или просто е нисък клас. Ако се храним здравословно и се движим достатъчно, но въпреки това имаме болки в гърба, то най-вероятно причината е точно неудобното легло.

Ето няколко признака, че именно матракът ви носи неразположенията в гръбначния стълб.

Нощем се въртите в леглото

Ако ви е трудно да намерите комфортна позиция за сън, то най-вероятно тялото ви изпитва неосъзнато напрежение. Дори и да не усещате болките нощем, постоянната промяна на пози е сигнал, че гръбнакът и ставите са под стрес и не могат да намерят стабилна опора, върху която да се отпуснат.

Home of Wool - Защо имаме болки в гърба (2)

Събуждате се с болки в гърба

Ясен знак, че болките в гърба са причинени от матрак, е, когато неразположението е най-неприятно сутрин, а с напредването на деня – намалява. Ако си лягате, без да изпитвате напрежение в тялото, но се събуждате с болки в гърба, то най-вероятно гръбнакът ви се изкривява, докато спите. Ако това, за което говорим, ви е познато, матракът ви вероятно е за смяна.

Сутрешна умора

Ако чувствате умора и тежест, още преди да сте станали от леглото, вероятно има какво да подобрите в качеството на вашия сън. След като сте спали цяла нощ, тялото ви би трябвало да се чувства възстановено и жизнено. Ако изпитвате каквато и да е форма на мудност и изтощение, които нямат общо с текущи здравословни проблеми, то коренът на проблема може би е именно повърхността, върху която спите.

Потъвате в леглото

И то не в добрия смисъл на думата! Когато лежите върху твърде мек матрак, кръстът ви застава в нездравословна позиция. Можете да направите бърза проверка, ако легнете настрани и проверите на какво ниво се падат бедрата и раменете ви. Ако бедрата са позиционирани по-ниско от раменете, това означава изкривяване в кръста. Поредица от нощи, прекарани на твърде мек матрак, могат да ви причинят напрежение, което да се превърне в хронични болки в гърба. В такъв случай най-доброто, което може да направите, е да потърсите по-твърда повърхност, която да е подходяща за вашето тегло и тяло.

Имате чувството, че спите на пода

Другата крайност, която може да доведе до напрежение в гръбнака, е прекалено твърдият матрак, който не позволява на тялото ви да застане удобно спрямо естествените си извивки. Когато поставите бедрата и раменете си на едно ниво, притискате ставите и меките тъкани между прешлените. А това лесно може да прерасне в хронична болка.

Матракът ви е твърде стар

Ако не помните кога сте купили матрака си, най-вероятно той вече е прекалено стар, за да бъде годен за употреба. Средният живот на стандартните матраци е около 7 години, но често още около петата година те започват да дават дефекти. Краищата на по-старите матраци вече не предоставят достатъчна опора и вие лежите върху тях с усещането, че може да се паднете от леглото, ако се завъртите. Може би дори откривате буци, дупки или неравности… Това е съдбата на стандартните матраци, защото синтетиката е нетрайна. Вълната от своя страна е издръжлив и дълготраен материал, които предлага множество ползи.

Как ще ви помогне вълненият матрак за болки в гърба?

Избирането на нов матрак изисква време и сериозно проучване, особено докато откриете достоверни онлайн източници. За щастие вълната е доказан материал, който може да донесе само ползи за вашето здраве.

Баланс между комфорт и опора

Вълненият матрак е достатъчно твърд, за да осигури на тялото ви нужната опора и равномерно разпределение на тежестта. Същевременно естествените нишки на вълната правят повърхността достатъчно еластична, за да спите комфортно без да притискате ставите и меките тъкани. Точно заради този баланс между комфорт и опора, вълнените матраци са подходящо решение на проблема с болката в гърба и изкривената стойка на тялото.

В нашия сайт бихте могли да изберете точната твърдост на матрака ви, подходяща за вашето тяло. Кройката и вълненият пълнеж, съчетани с внимателната ръчна изработка, правят матраците устойчиви във времето и предотвратяват образуването на бучки и неравности.

След изработка, винаги може да направите промени върху височината и твърдостта на матрака, тъй като пълнежът е напълно регулируем. Извадете или добавете желаното количество вълна и достигнете перфектните за вас комфорт и опора.

Home of Wool - Защо имаме болки в гърба - вълнен матрак

Матрак за цял живот

Издръжливостта и здравината на вълната идват от факта, че нейните влакна могат да бъдат извити до 20 000 пъти преди да се пречупят. Благодарение на внимателния подбор на изцяло естествени материали, нашите ръчно изработени матраци могат да издържат между 30 до повече от 50 години. С нужната поддръжка можете и да спите цял живот на един матрак, знаейки че сте направили правилният избор за здравето и съня си.

По-дълбок и спокоен сън

Сънят има силни лечебни свойства. Ако премахнете причините за дискомфорт, които увреждат качеството на съня ви, ще можете да използвате пълния му потенциал и да намалите по естествен начин възпалението в ставите си.

Вълната перфектно регулира температурата на тялото, като държи топло през зимата и хладно през лятото. Позволява на кожата да диша спокойно и предотвратява потенето. Може да абсорбира голям процент от теглото си във вода и да я „изпари“ без да задържа влага около тялото ви. Поддържайки ви свежи, без капка пот, топли или охладени, вълненият матрак ще подобри качеството на съня и ще ви помогне при наличие на болки в гърба.

Често неосъзнатите житейски избори са причината да се чувстваме неразположени и да се налага да търпим болка. Начинът, по който спим, и повърхността, върху която лежим по осем часа всеки ден, са наш избор. От нас зависи да изберем подходящият марак, който да ни помогне във възстановяването на гръбнака, ставите и цялостното ни здраве. Тялото комуникира с нас чрез болката и когато се вслушаме в него и ѝ обърнем внимание, ще направим правилния за нас естествен избор.

 

Купете сега

 • Home of Wool Вълнен матрак за детска кошараHome of Wool Вълнен матрак за детска кошара - характеристики Най-продаван
  Цени от 644 лв

  [et_button title="Персонализирайте продукта" style="solid rounded" color="custom" align="center" color_custom="#F26450" text_color_custom="#ffffff" link="url:%23configurator"]
   
  Най-добрият здравословен матрак за деца, съчетаващ ръчна изработка и луксозен комфорт. Вълненият матрак дарява детето с необходимите опора и удобство по време на сън.

  Вълната е изключително дишащ материал и осигурява несравним контрол на температурата и влагата във всеки сезон. Държи хладно през лятото и топло през зимата за по-продължителен и по-дълбок сън. Вълнените матраци Home of Wool са изработени без химикали и синтетика, включително забавители на горенето и лепила, за да може вашите деца да са в безопасност от токсините, отделящи се от тях.

  Вълната е натурално резистентна към акари, плесен, микроби и бактерии. Не отделя токсични газове и Летливи органични съединения (ЛОС). Тя е хипоалергенна и подходяща както за новородени, така и за хора страдащи от различни алергии и чувствителност към химикали.

  Използвайте като възглавница за пода, щом детето надрасне леглото си.

  100% биоразградим продукт, за използването на който са използвани само и единствено устойчиви и възобновяеми материали.

  [vc_tta_accordion c_icon="chevron" active_section="0" collapsible_all="true"][vc_tta_section title="ХАРАКТЕРИСТИКИ" tab_id="1686231971484-3685d658-a44c"][vc_column_text]

  • Плитко прошиване, за равна повърхност на матрака.
  • Минавайки през целия матрак, ръчните прошивки (копчета) с ленен конец държат вълната на място.
  • Издръжливи ципове по страните за регулиране на пълнежа от вълна.
  • Безплатен комплект за поддръжка.

  [/vc_column_text][/vc_tta_section][/vc_tta_accordion]

 • Home of Wool Вълнен матрак 13 смHome of Wool natural handmade wool-filled mattress Най-продаван
  Цени от 1299 лв

  [et_button title="Персонализирайте продукта" style="solid rounded" color="custom" align="center" color_custom="#F26450" text_color_custom="#ffffff" link="url:%23configurator"]
   
  Единствен по рода си, ръчно изработен вълнен матрак за здравословен и възстановяващ сън. Матракът поддържа правилната поза по време на сън благодарение на структурата на вълнените влакна, които дават необходимата равномерна опора на тялото. Вълната регулира температурата така както никой друг материал и поддържа хладно през лятото и топло през зимата, позволявайки ви да спите по-продължително и по-дълбоко. Успешно отделяйки влагата, матракът от вълна ви помага да забравите за нощните изпотявания, осигурявайки сух и непрекъснат сън. Вълната спира прехвърлянето на движението по матрака на единия партньор към другия.

  Изцяло натурални и изработени без токсични химикали и без Летливи органични съединения (ЛОС). Хипоалергенни и подходящи както за новородени, така и за хора, страдащи от алергии и множествена химична чувствителност (MCS). Устойчиви на плесен и прахови акари. Пълнежът от вълнa e естествен забавител на горенето, а освен това е антимикробен и антибактериален.

  100% биоразградим продукт, изработен с устойчиви и възобновяеми материали.

  [vc_tta_accordion c_icon="chevron" active_section="0" collapsible_all="true"][vc_tta_section title="ХАРАКТЕРИСТИКИ" tab_id="1685455341543-fc3d9c46-999e"][vc_column_text]

  • Дръжки за лесно завъртане и преместване.
  • Вълнени панделки на прошивките за издръжливост.
  • Издръжливи метални ципове по страните за регулиране на пълнежа от вълна. Спрямо предпочитанията ви, бихме могли да предложим и пластмасови ципове.
  • Минавайки през целия матрак, ръчните прошивки (копчета) с ленен конец държат вълната на място.
  • Безплатен комплект за поддръжка.

  [/vc_column_text][/vc_tta_section][/vc_tta_accordion]

  Имате нужда от помощ, за да изберете своя матрак? Вижте нашия наръчник.

 • Home of Wool вълнен матрак от две части 18 смHome of Wool вълнен матрак от две части 18 см
  Цени от 2039 лв
  [et_button title="Персонализирайте продукта" style="solid rounded" color="custom" align="center" color_custom="#F26450" text_color_custom="#ffffff" link="url:%23configurator"]

  За двойки с различни предпочитания за твърдостта на матрака, създадохме нашия матрак, съставен от две отделни части, които могат да бъдат персонализирани, но и разделени и използвани за отделни легла тогава, когато имате гости, например. А ако желаете, бихме могли да добавим и ципове, с които матраците да се превърнат в удобен голям матрак.

  Ако леглото ви няма рамка, която да обгражда матраците и да ги придържа заедно, препоръчваме калъф с цип, за да ги придържате плътно заедно, като по този начин те наистина ще бъдат като едно цяло. В същото време ще имате лесен за поддръжка калъф, който ги предпазва от замърсяване и износване.

  [vc_tta_accordion c_icon="chevron" active_section="0" collapsible_all="true"][vc_tta_section title="ХАРАКТЕРИСТИКИ" tab_id="1685455000150-7f928bd1-2820"][vc_column_text]

  • Дръжки за лесно завъртане и преместване.
  • Вълнени панделки на прошивките за издръжливост.
  • Издръжливи метални ципове по страните за регулиране на пълнежа от вълна. Спрямо предпочитанията ви, бихме могли да предложим и пластмасови ципове.
  • Минавайки през целия матрак, ръчните прошивки (копчета) с ленен конец държат вълната на място.
  • Безплатен комплект за поддръжка.

  [/vc_column_text][/vc_tta_section][/vc_tta_accordion]

  Имате нужда от помощ, за да изберете своя матрак? Вижте нашия наръчник.

 • Home of Wool вълнен топ матракHome of Wool 100% вълнен топ матрак Най-продаван
  Цени от 848 лв

  [et_button title="Персонализирайте продукта" style="solid rounded" color="custom" align="center" color_custom="#F26450" text_color_custom="#ffffff" link="url:%23configurator"]
   
  Ето това е усещането за ненадминат комфорт! Естествени материи и пълнеж от вълна. Подобрете съня си с този поддържащ топ матрак, създаден единствено и само с най-чистите природни материали.

  Единствен по рода си вълнен топ матрак за здравословен и възстановяващ сън. Вълната регулира температурата така както никой друг материал и поддържа хладно през лятото и топло през зимата, позволявайки ви да спите по-продължително и по-дълбоко. Успешно отделяйки влагата, топ матракът от вълна ви помага да забравите за нощните изпотявания, осигурявайки сух и непрекъснат сън.

  Изцяло натурални и изработени без токсични химикали и без Летливи органични съединения (ЛОС). Хипоалергенни и подходящи както за новородени, така и за хора, страдащи от алергии и множествена химична чувствителност (MCS). Устойчиви на плесен и прахови акари. Пълнежът от вълнa e естествен забавител на горенето, а освен това е антимикробен и антибактериален.

  100% биоразградим продукт, изработен с устойчиви и възобновяеми материали.

  [vc_tta_accordion c_icon="chevron" active_section="0" collapsible_all="true"][vc_tta_section title="ХАРАКТЕРИСТИКИ" tab_id="1685537988905-77ba1e67-aaed"][vc_column_text]

  • Издръжливи метални ципове по страните за регулиране на пълнежа от вълна. Спрямо предпочитанията ви, бихме могли да предложим и пластмасови ципове.
  • Минавайки през целия топ матрак, ръчните прошивки (копчета) с ленен конец държат вълната на място.
  • Среден шев.
  • Ластици за прикрепяне към матрака.
  • Безплатен комплект за поддръжка.
  • Дебелина на топ матрака – 4 см.

  * Моля, обърнете внимание, че по ширината на по-големите топ матраци има съединяващ шев, тъй като ширината на плата е 150 см. Избрахме да направим шева по ширината, защото така може да бъде поставен на нивото на коленете/стъпалата или на нивото на главата под възглавницата ви, така че да не бъде смущаващ. По ваше желание можем да направим шева по дължината на топ матрака, точно през средата му.

  [/vc_column_text][/vc_tta_section][/vc_tta_accordion]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *