Нашите платове и пълнеж

Всичките ни продукти са изработени от възможно най-чистите материали, което ги прави подходящи както за хора, страдащи от различни алергии, така и за тези наши клиенти, които имат непоносимост и/или чувствителност към химикали.

Произходът на суровините, които използваме, е от изключително значение за нас. В това се крие и основната цел на работата ни – да създаваме продукти, които са от напълно естествен произход. Без да правим никакви компромиси!

Сравнение на сертификатите GOTS и Oeko-Tex

OEKO-TEX STANDARD 100

Сертификатът Oeko-Tex STANDARD 100 гарантира, че крайният продукт не съдържа никакви вредни за човешкото здраве химикали. Всяко парче текстил се тества за над 100 вида опасни вещества, като то бива проверено и сертифицирано от независима трета страна. Oeko-Tex STANDARD 100 текстилът е напълно подходящ за възрастни, деца, бебета и хора с чувствителност към химикали.

GOTS certificate logoGOTS (Global Organic Textile Standard)

Глобалният стандарт за органичен текстил (GOTS) гарантира 100% свободни от химикали добив, производство, търговия и краен продукт. Текстилът е тестван за всички опасни вещества, следвайки списъка за Международни забранени ограничените вещества. Веригата на производството следва отговорни бизнес и трудови практики за справедливо заплащане и етично отношение към служителите. Всички аспекти на производството, включително устойчивото снабдяване и хуманното отношение към животните, се проверяват и сертифицират от независима трета страна. Подходящ за възрастни, деца и бебета, органичният (GOTS) текстил също е напълно безопасен за хора с чувствителност към химикали.

Ципове

В Home of Wool вярваме, че всеки детайл е важен. Можете да поръчате повечето от нашите продукти с размер, форма и дизайн изцяло по ваш избор, като си изберете дори и циповете. Всички наши ципове поръчваме от японската компания YKK. По-големите продукти като матраци и възглавници за сядане стандартно предлагаме с метален цип, а по-малките – като детските и бебешките ни стоки – са с пластмасов. В зависимост от вашето желание, можете да изберете и промените ципа на всеки от артикулите ни. Текстилната лента на всички ципове е изработена изцяло от рециклирани материали.

Конец

Всяко наше творение е изцяло направено от естествени продукти до последния детайл – включително конците. Използваме ленен конец, заради неговата издръжливост. Той е без покрития, не е боядисван или третиран с химикали.

Вълнен пълнеж

Прочетете повече

Взимаме нашата вълна от българска фабрика, в която суровата вълна е измита с Foryl-LN – биоразградимо миещо средство без APEO, произведено от Pulcra Chemicals GmbH и одобрено от Global Organic Textile Standard (GOTS) – Версия 4.0.

Нашата вълна не е избелвана, карбонизирана или боядисана. Има издаден сертификат стандарт Oeko-Tex 100 за покриване на човешко-екологичните условия и качество на продуктите за бебета.

Овчата вълна е съставена от естествени влакна със сложна физико-химична структура, които не могат да бъдат изкуствено произведени. Имат натурална къдрава структура, на която дължим еластичността, плътността и меката опора на вълната. Поради тези специфики, тя има и още много предимства:

 • Екологично устойчива – Вълната е много устойчив материал, тъй като овцете не са масово отглеждани. Също така е възобновяема – след отрязването, продължава да расте естествено. Вълната е биоразградима и при попадане в почвата отделя важни хранителни вещества за нея. Ако инвестирате в ръчно изработено вълнено одеяло или матрак и полагате правилните грижи за него, никога няма да се наложи да го изхвърлите и ще го предадете на следващите поколения.
 • Хипоалергенна – Домашните акари виреят в топлата, влажна среда, в която спите всяка вечер. Aкарите са най-голямата причина за алергии и здравословни проблеми, сред които и астма. Тъй като вълната е хипоалергенна и устойчива на домашни акари, вълнените изделия за сън са прекрасна алтернатива на пуха и синтетиката.
 • Огнеупорна – Вълната е натурално огнеустойчива, без никакви добавени химикали, които обикновено се използват в материалите, ползвани за изработка на спално бельо, най-вече в САЩ. Това е причината пожарникарите да носят вълнени униформи, а производителите на натурални спални изделия за сън използват вълна за своите продукти, за да отговарят на изискванията за огнеустойчивост.
 • Регулира температурата – Вълнените дрехи са удобни за носене във всички климатични зони. Вълната поддържа хладно през лятото и топло през зимата и е щит за всички атмосферни условия!
 • Водоотблъскваща – Вълнените влакна имат водоотблъскващ външен слой, който обгражда всяко влакно, покривайки го както керемидите – покрив. Водата бива отблъсквана, но влагата се абсорбира и това помага за регулацията на температурата. Вълната задържа външната влага далеч от кожата и абсорбира изпотяването, като по този начин поддържа тялото топло и сухо. Ето защо вълнените изделия за сън са идеални за хора, които се потят докато спят.
 • Свръхлек изолатор – Вълната има отлични свойства на изолатор и едно от най-високите съотношения на изолация към тегло от всички натурални или изкуствени влакна. Това качество спомага за задържане на оптималната телесна топлина.
 • Устойчива на плесен – Вълнените влакна имат естествено влагоустойчиво свойство, което предотвратява задържането на влага в тъканта. Освен че поддържа кожата суха, това качество също естествено спира развитието на плесен. Вълната има и естествени антимикробни свойства, тъй като бактериите се привличат към гладки положително заредени повърхности като тези на синтетичните влакна, а не от люспестата, неутрално заредена повърхност на вълненото влакно. Проучвания направени в болници показват, че бактериалните колонии са най-често срещани в памучните чаршафи, докато трудно се намират в одеялата от мерино вълна, подложени на същите условия.
 • Намалява миризмата на тялото – Повечето синтетични влакна всъщност увеличават миризмата на тялото, защото създават среда за размножаване на бактерии. Уникалната структура на вълната не позволява натрупването на миризми по тялото, така че спокойно можете да носите едни и същи вълнени чорапи в продължение на дни.
 • Издръжлива – Нейната издръжливост и здравина идват от факта, че влакната могат да бъдат прегънати 20 000 пъти, преди да се счупят. Памукът се чупи след 3200, а изкуствената коприна след само 75 прегъвания.

Oeko-Tex сертифицирана вълна

GOTS сертифицирана вълна

Oeko-Tex сертифицирана вълнена вата

GOTS сертифицирана вълнена вата

Вълна

Прочетете повече

Нашият естествен вълнен плат се произвежда от българска и вносна вълна. Не е третиран с белина, багрила или други химикали. Притежава всички страхотни качества, които може да предложи естествената вълна, като например екологична устойчивост, подобряване на съня, абсорбиране на влагата от тялото, регулиране на телесната температура. Това е дишаща, хипоалергенна, устойчива на домашни акари и плесен материя. Платът е сертифициран е по стандарт Oeko-Tex 100.

100% Вълнен плат (Oeko-Tex сертифициран)

Памук

Прочетете повече

Памукът, с който изработваме изделията, е сертифициран органичен памук, одобрен от Global Organic Textile Standard (GOTS), за да гарантираме минимален отпечатък върху околната среда.

Позната от повече от 7000 години, памукът е най-предпочитаната материя в света – красива, комфортна и издръжлива, с различни продуктови приложения. Памукът е индустрия, която осигурява прехрана на милиони хора по света. С климатичните промени обаче дойде ред и на нашата отговорност – все по-важни са жестовете, които правим към природата. Органичният памук е може би най-екосъобразният текстил, тъй като се отглежда по специален метод, който не само намалява производствената вреда, а може дори да бъде ползотворен за почвите. Производството на органичен памучен плат се нуждае от по-малко енергия, отделя по-малко парникови газове, а поради подобреното качество на почвата, употребява и по-малко вода.

Екологичните съображения обаче далеч не са единствената причина да внесете органичния памук в интериора си. Той също е много здрав и устойчив материал, така че изделията живеят дълго, като същевременно изглеждат страхотно. Качественият естествен памук има много предимства:

 • Комфорт и мекота – Органичният памук е по-мек на допир от силно обработения памук, което ви позволява да спите по-добре. При тъкането се запазват естествените мекота и гладкост на материята, а от там идва и финото усещане на плата.
 • Подходящ при кожни проблеми – органичният ни памук не е третиран с химикали, а при отглеждането му не са употребявани пестициди, което означава, че влакната са запазени 100% естествени и чисти и не предизвикват дразнения. Бебетата и малките деца са най-уязвими от здравословни проблеми свързани с пестицидите. Органичният памук е безопасна алтернатива за спалните им помещения.
 • Контролира влагата – памукът е дишаща материя и също извлича влагата от тялото и го подсушава. Влакното изсъхва по-бавно от това на лена или вълната, затова е по-податлив на плесен. При правилна грижа обаче и редовно проветряване, матраците с памучно покритие също могат да издържат цял живот, точно както другите две опции.
 • Изолация и регулация на температурата – За разлика от синтетичните материи, органичните влакна позволяват проветряване и циркулация на въздуха, което запазва тялото сухо – това от своя страна позволява регулация на телесната температура, която е от огромно значение за комфорта и качеството на съня.
 • Хипоалергенен – Липсата на химикали по време на производствения процес означава, че органичният памук е по-малко вероятно да предизвика реакция при по-чувствителните хора. Изделията ни не са боядисвани и не съдържат никакви метали, които обичайно се намират в текстилните бои – друг често срещан алерген. В сравнение с конвенционалния памук, органичният памук е доказано по-благоприятен при хора с астма.
 • Издръжлив – Памукът е сред издръжливите на разпъване материи, трудно се къса, а когато е мокър става още по-здрав, така че може да се пере по-често, дори при висока температура.
 • Биоразградим – Ако все пак решите да изхвърлите памучен продукт, няма от какво да се притеснявате, тъй като чистата материя се разгражда напълно до разпад.

Избирайки органичен памук, можете да бъдете спокойни, че взимате правилното решение – с мисъл за природата и без компромис с качеството.

100% Органичен памук, дебел (GOTS сертифициран)

100% Органичен памук, тънък (GOTS сертифициран)

70% Памук / 30% Коноп (GOTS сертифициран)

Лен

Прочетете повече

Нашият Ленен плат е произведен в Литва и е сертифициран по стандарта Oeko-Tex Standard 100. Това е най-здравата ни материя, така че е една от предпочитаните за матраци за възрастни.

Плътното релефно усещане и тежкото падане са само част от причините ленът да се счита за луксозна материя навсякъде по света. Чистият естествен лен е добре познат още от Древен Египет, където дрехите се изработвали предимно от него, а най-богатите носели бял или дори прозрачен лен – представете си само какъв ръчен труд са полагали тогава по-бедните, за да бъде изтрит плата до прозрачност. По това време ленът се ползвал и като разменна монета, и дори днес той се съдържа в 25% от американския долар, с което банкнотата става по-издръжлива на влага.

Известен със своята здравина, ленът отдавна е предпочитаният избор за спално бельо – не само защото предоставя изключителен комфорт и мекота, но и поради неговата практичност – съхне много по-бързо от памука, което го прави идеален вариант за хора, чиито тела отделят повече влага през нощта. Ленът издържа на петна както никоя друга материя, така че е много лесно да се поддържа чист.

Някога символ на светлина и чистота, от него се правят меки и леки тъкани с изключителна здравина, които оставят тялото да диша. Спалното бельо от лен има висока пропускливост на въздух и топлопроводимост – това означава, че е дишаща материя, която топли през зимата и държи хладно през лятото.

Лененото спално бельо е два пъти по-здраво от памучното и може да издържи десетилетия, което го прави и много добра инвестиция. Изборът на лен означава, че търсите дългосрочно решение за дома, което може да осигури комфорт за поколения напред.

Ленът може да абсорбира до 20% от теглото си във влага преди да го усетите като мокър. По този начин, винаги имате приятно, свежо и прохладно усещане при докосване или спане. Платът има лек масажиращ ефект, тъй като материята не е идеално гладка и така стимулира притока на кръв и подпомага релаксацията, като дори може да помогне за омекотяване на кожата поради естествения pH баланс.

Ленът притежава антибактериални качества – потиска бактерии, гъбички и микрофлора, което прави тъканта идеална за хора с алергии. Характерно за него е и това, че е антистатичен, което означава, че косата ви няма да се наелектризира, докато спите, например. Научни изследвания сочат, че само 10% лен са необходими в композицията на един плат, за да се елиминира електрическия заряд.

Ленът е екологичен материал – извлича се от стъблата на растението, които виреят лесно в почвата, без допълнително торене и със сравнително малко вода. Няма част от растението, която да не бива оползотворявана, не само за изработката на плат, но и по други начини, като все по-често е част и от здравословното хранене.

По нетретирания лен се вижда естествената преплитаща се текстура на плата. Неговият естествен цвят варира между нюанси на слонова кост, екрю, светлокафяво или сиво. Сивкавият или кафяв тон на лена придава автентичен вид на всеки декор.

Ленът, който използваме е 100% естествен, без химическа обработка, избелване или други синтетични примеси. Ако се спрете на този луксозен вариант, ще разчитате и на многобройните му практични качества:

 • 30% по-здрав от памука
 • Издръжлив на зацапване
 • С висока абсорбция на влага
 • Хипоалергенен
 • Антибактериален
 • Дишащ
 • Мек на допир, но не толкова, колкото химически обработените материи
 • Изграден от структурно здрави влакна, така че продуктите запазват формата си
 • Природосъобразен – нуждае се от по-малко вода и химикали за култивиране
 • Биоразградим

100% Ленен плат (Oeko-Tex сертифициран)

100% Лен, средно тегло (Oeko-Tex сертифициран)

100% Лен, текстуриран (Oeko-Tex сертифициран)

50% Лен 50% Памук

59% Лен 41% Памук (Oeko-Tex сертифициран)

62% Лен 38% Памук (Oeko-Tex сертифициран)

100% Лен с тънки сиви райета (Oeko-Tex сертифициран)

100% Лен със сиви райета (Oeko-Tex сертифициран)

100% Лен със сини райета (Oeko-Tex сертифициран)

100% Лен с червени райета (Oeko-Tex сертифициран)

100% Лен с черни райета (Oeko-Tex сертифициран)

Коприна

100% Черничева коприна

100% Черничева коприна (Седеф)

Коноп

100% Коноп

Мостри