Кои синтетични химикали се крият в матрака ви?

Кои синтетични химикали се крият в матрака ви

През 70-те матраците от полиуретанова пяна и синтетичен латекс превзеха пазара и се превърнаха в конвенционалния избор за повечето купувачи. Промяната от естественото към синтетичното не бе изненада, тъй като голяма част от дома на средния човек бе изпълнен с продукти на петролна основа. Новата вълна от изкуствени матраци бе резултат от тяхното бързо и лесно производство, което непосредствено доведе до множество здравословни проблеми. Нека разгледаме най-често срещаните синтетични химикали, които могат да бъдат намерени в матраците и видим техния ефект върху човешкото тяло.

Често срещани синтетични химикали в матраците

Имайки предвид че прекарвате една трета от живота си в сън, не е изненада, че съдържанието на матрака ви има пряк ефект върху здравето ви. Когато използвате синтетичен продукт, вашият организъм бива неизбежно изложен на неестествени вещества, които могат да навредят на физическото ви състояние. Такъв е случаят и с често срещаните синтетични химикали, намиращи се в полиуретановата пяна, синтетичния латекс и огнезабавителите.

За да могат химикалите да причинят вреда на тялото, те първо трябва да направят контакт с него; това се случва чрез физически докосване или вдишване. Със средно време за спане от 8 часа и температура от 36°C, човешкото тяло генерира достатъчно топлина, за да активира химикалите с ниска точка на кипене, трансформирайки ги в токсични изпарения, още известни като летливи органични вещества (VOCs).

Въпросните VOC-та и синтетични химикали често причиняват алергии, кожни възпаления, главоболия, повръщане и други по-леки симтоми. По-продължителното излагане, обаче, може да доведе до тежки странични ефекти като развитие на рак, увреждане на ДНК и ендокринната система.

Полиуретанова пяна

Полиуретановата пяна идва от семейството на пластмасата и е продукт на петролна основа. Тя е коктейл от синтетични химикали с ниска точка на кипене, които се изпаряват докато спите. Някога използвана като гумен заместител през Втората световна война, полиуретановата пяна намира своето приложение и в изработката на матраците поради ниската си производствена цена. Качеството и издръжливостта на продукта може да се види в плашещото му свойство да се “разпада”. В рамките на 10  години, матракът от полиуретанова пяна може да изгуби до половината от  теглото си поради отделяне на газ и окисляване. С други думи, може да очаквате да вдишате и издишате повече от 50% от масата на матрака ви под формата на VOC-та и прах (окисленият полуретан се разпада на малки частици), който се наслагва из дома ви. 

За да разберем по-добре ефекта на синтетичните химикали, намиращи се в полиуретановата пяна, нека разгледаме някои от най-важните вещества в структурата ѝ.

отпечатък от ръка в дунапрен

Бензол

Бенозлът е химикал със сладникав мирис, който за съжаление може да има много тежки последствия за човешкото тяло. Според Министерството на здравеопазването на САЩ, продължителното излагане на бензол може да доведе до образуването на рак. Химикалът особено вреди на костния мозък и нарушава производството на червените кръвни клетки. По-умерени симптоми от контакта с бензол може да са анемия и летаргия. В по-тежки случаи се стига до левкемия и рак на кръвообразуващите органи.

Формалдехид 

Формалдехидът е безцветен газ и според Американското дружество за борба с рака е класифициран като канцероген. Химикалът причинява раздразнение на очите и кожата, като по-продължителното излагане може да доведе до левкемия. Формалдехидът е изключително разпространен и се използва в строителството, домакинството и дори козметиката.

Перфлуорокарбони

Перфлуорокарбоните или ПФК са химични вещества, които силно вредят на човешкото тяло. Токсините влияят отрицателно на ендокринната, имунната и половата система. ПФК могат да доведат до мозъчни разтройства и да нарушат когнитивното развитие. Чест страничен ефект е и преждевременното настъпване на менопауза.

Летливи органични съединения (VOCs)

Полиуретановата пяна е печално известен източник на VOCs. Много от химикалите, използвани в производството на материала са с ниска точка на кипене. Дори при стайна температура, матракът от полиуретановата пяна се превръща в газоотделящ продукт, който бавно, но сигурно замърсява въздуха в стаята ви. Имайки предвид че въздухът на закрито е най-малко 5 пъти по-лош от качеството на външния такъв, насищането на летливи органични съединения може да се окаже изключително вредно за вашето здраве. В зависимост от количеството и вида VOC-та, страничните ефекти могат да бъдат раздразнение на очите, носа или гърлото; гадене, главоболие, загуба на концентрация. В по-тежки случаи може да се наблюдава и наличието на ракообразования поради по-продължително излагане.

Синтетичен латекс

Синтетичният латекс е направен от две вещества на петролна основа – стирол и бутадиен. Те са опасни за човешкото тяло и се класифицират като VOC-та. С такъв профил от токсични химикали, синтетичният латекс е един от най-газоотделящите материали на пазара за матраци. Въпреки че този материал не може да бъде рециклиран и е особено вреден за околната среда, синтетичният латекс е предпочитан поради неговата ниска цена и лесно производство.

синтетичен латекс

Стирол

Стиролът се извлича от бензол ( първият химикал, който споменахме при разглеждането на токсичните вещества, съдържащи се в полиуретановата пяна). Той е безцветна мазна течност с ниска точка на кипене. Опасен е за човешкото тяло и причинява множество проблеми. Според Агенцията за опазване на околната среда на САЩ, стиролът увеличава риска от развитието на лимфома и левкемия, като е особено токсичен за мозъка, черния дроб и белите дробове. Други симптоми са умора, главоболие, депресия и загуба на слух. Сторилът е изключително вреден и трябва да се избягва. 

Бутадиен

В основата си бутадиена е предшественика на синтетичната гума и като такъв има много разпространена индустриална употреба. Това е безцветен и високовъзпалим газ, който се произвежда чрез преработката на петрол. Според доклад на Министерството на труда на САЩ, бутадеинът е канцароген, който вреди върху нервната система, очите и кожата. Заедно със сторила, те образуват опасно дуо, което може да бъде пагубно за човешкото здраве след продължително излагане. 

Химически огнезабавители

Поради това, че полиуретановата пяна и синтетичния латекс съдържат леснозапалими химикали, законът задължава производителите да използват химически огнезабавители в продуктите си. Борната киселина, антимонът и халогенираните огнезабавители са често срещани токсични химикали в профила на синтетичните матраци. Тези вещества забавят развитието на пубертета и вредят върху половата система, мозъка и функцията на нервите. В по-тежки случи мога да нарушат здравето и функционалността на сперматозоидите през цели две поколения. 

Кои синтетични химикали се крият в матрака ви

Дозата прави отровата

Опасността от синтетични химикали зависи от тяхната концентрация и период на излагане. Повечето тежки случаи са резултат от продължително излагане на високи нива концентрация. Най-често жертвите са работници, които участват в производителния процес на матраците или самия химикал.

Обикновено наситеността на химикалите във вашия матрак бъдат минимална и може да се прояви само с леки симптоми. Въпреки това, повечето от тези често срещани вредни химикали са налични присъстват в други домакински предмети, водейки до драстично увеличване на VOC емисиите в дома ви.

Разбира се, потентността на дозата е пряко обвързана с размера и годините на човека. Един възрастен би могъл да понесе много по-голямо количество токсини в сравнение с дете. Ето защо материалите като полиуретановата пяна, синтетичния латекс и огнезабавителите са особено вредни за бебетата и децата. 

Как да избегнем въпросните химикали?

Проветряването на стаята ви или закупуването на VOC защитни покрития е лечение на симптоматиката, а не на самия проблем. За да елиминрате напълно тези често срещани вредни химикали, трябва да предприемете по-цялостен подход. Най-добрият начин за справяне с летливите органични вещества е да отстраните техния източник – заменете синтетичния си матрак с естествен такъв. 

В повечето случаи целта на синтетичното е да имитира естественото, като го направи по-евтино и лесно за производство. Полиуретановата пяна и другите синтетични вещества за изработени с идеята да репликират естествено заложените свойства на натуралните материали като вълната, памука или лена, които са  продукт на милиони години еволюция. 

вълнен матрак

Матраците направени от 100% чиста вълна доказано не съдържат никакви вредни синтетични химикали и VOC емисии. Вълната е естествено огнеупорна, влагоотблъскваща, дишаща и изолираща. Няма нужда да се използват вредни за здравето вещества, след като най-желаните свойства за един матрак са присъщи в суровия му материал. Още повече, вълната е безопасна за бебета и деца, защото е резистентна към плесен и акари, правейки я хипоалергенна и нежна към развиващото се тяло.

Използването на естествени материали не е алтернативен избор, а обичайна практика, която съществува от десетки хилядолетия. Само в последните 70 години хората решиха да се отдалечат от природата и да започнат своите експерименти в света на синтетичните матраци. Съдейки по епидемията от болести и странични ефекти, причинени от тези често срещани вредни химикали, става все по-ясно, че човешкото тяло се нуждае от това, което е естествено за него.

 

Купете сега

 • Home of Wool Вълнен матрак 13 смHome of Wool natural handmade wool-filled mattress Най-продаван
  Цени от 1299 лв

  [et_button title="Персонализирайте продукта" style="solid rounded" color="custom" align="center" color_custom="#F26450" text_color_custom="#ffffff" link="url:%23configurator"]
   
  Единствен по рода си, ръчно изработен вълнен матрак за здравословен и възстановяващ сън. Матракът поддържа правилната поза по време на сън благодарение на структурата на вълнените влакна, които дават необходимата равномерна опора на тялото. Вълната регулира температурата така както никой друг материал и поддържа хладно през лятото и топло през зимата, позволявайки ви да спите по-продължително и по-дълбоко. Успешно отделяйки влагата, матракът от вълна ви помага да забравите за нощните изпотявания, осигурявайки сух и непрекъснат сън. Вълната спира прехвърлянето на движението по матрака на единия партньор към другия.

  Изцяло натурални и изработени без токсични химикали и без Летливи органични съединения (ЛОС). Хипоалергенни и подходящи както за новородени, така и за хора, страдащи от алергии и множествена химична чувствителност (MCS). Устойчиви на плесен и прахови акари. Пълнежът от вълнa e естествен забавител на горенето, а освен това е антимикробен и антибактериален.

  100% биоразградим продукт, изработен с устойчиви и възобновяеми материали.

  [vc_tta_accordion c_icon="chevron" active_section="0" collapsible_all="true"][vc_tta_section title="ХАРАКТЕРИСТИКИ" tab_id="1685455341543-fc3d9c46-999e"][vc_column_text]

  • Дръжки за лесно завъртане и преместване.
  • Вълнени панделки на прошивките за издръжливост.
  • Издръжливи метални ципове по страните за регулиране на пълнежа от вълна. Спрямо предпочитанията ви, бихме могли да предложим и пластмасови ципове.
  • Минавайки през целия матрак, ръчните прошивки (копчета) с ленен конец държат вълната на място.
  • Безплатен комплект за поддръжка.

  [/vc_column_text][/vc_tta_section][/vc_tta_accordion]

  Имате нужда от помощ, за да изберете своя матрак? Вижте нашия наръчник.

 • Home of Wool вълнен матрак от две части 18 смHome of Wool вълнен матрак от две части 18 см
  Цени от 2039 лв
  [et_button title="Персонализирайте продукта" style="solid rounded" color="custom" align="center" color_custom="#F26450" text_color_custom="#ffffff" link="url:%23configurator"]

  За двойки с различни предпочитания за твърдостта на матрака, създадохме нашия матрак, съставен от две отделни части, които могат да бъдат персонализирани, но и разделени и използвани за отделни легла тогава, когато имате гости, например. А ако желаете, бихме могли да добавим и ципове, с които матраците да се превърнат в удобен голям матрак.

  Ако леглото ви няма рамка, която да обгражда матраците и да ги придържа заедно, препоръчваме калъф с цип, за да ги придържате плътно заедно, като по този начин те наистина ще бъдат като едно цяло. В същото време ще имате лесен за поддръжка калъф, който ги предпазва от замърсяване и износване.

  [vc_tta_accordion c_icon="chevron" active_section="0" collapsible_all="true"][vc_tta_section title="ХАРАКТЕРИСТИКИ" tab_id="1685455000150-7f928bd1-2820"][vc_column_text]

  • Дръжки за лесно завъртане и преместване.
  • Вълнени панделки на прошивките за издръжливост.
  • Издръжливи метални ципове по страните за регулиране на пълнежа от вълна. Спрямо предпочитанията ви, бихме могли да предложим и пластмасови ципове.
  • Минавайки през целия матрак, ръчните прошивки (копчета) с ленен конец държат вълната на място.
  • Безплатен комплект за поддръжка.

  [/vc_column_text][/vc_tta_section][/vc_tta_accordion]

  Имате нужда от помощ, за да изберете своя матрак? Вижте нашия наръчник.

 • Home of Wool Вълнен протектор за матракHome of Wool Вълнен протектор за матрак с ластик за прикрепяне Най-продаван
  Цени от 342 лв

  [et_button title="Персонализирайте продукта" style="solid rounded" color="custom" align="center" color_custom="#F26450" text_color_custom="#ffffff" link="url:%23configurator"]
   
  Защитете матрака си с този ръчно изработен вълнен протектор. 100% натурални материали, без синтетика и химикали. Възможност за персонализация.

  Хипоалергенен и подходящ както за новородени, така и за хора страдащи от алергии и чувствителност към химикали.

  Плътна, но мека на допир материя. С нея получавате всички качества на вълната, подобряващи съня ви. Насладете се на невероятната температурна регулация, осигуряваща сух, прохладен и непрекъснат сън през цялата нощ. Вълната е антиакарна, антимикробна и антибактериална.

  100% биоразградим продукт, изработен с устойчиви и възобновяеми материали.

  [vc_tta_accordion c_icon="chevron" active_section="0" collapsible_all="true"][vc_tta_section title="ХАРАКТЕРИСТИКИ" tab_id="1685621533900-16837aa8-942a"][vc_column_text]

  Ластици за прикрепяне към матрака.

  [/vc_column_text][/vc_tta_section][/vc_tta_accordion]

 • Home of Wool сгъваем вълнен матрак
  Цени от 1728 лв

  [et_button title="Персонализирайте продукта" style="solid rounded" color="custom" align="center" color_custom="#F26450" text_color_custom="#ffffff" link="url:%23configurator"]
   
  Мултифункционален сгъваем вълнен матрак, който може да превърнат и в удобен диван. Чудесна алтернатива за спестяване на място, която не е за сметка на комфорта и удобството.

  Единствен по рода си, ръчно изработен вълнен матрак за здравословен и възстановяващ сън. Матракът поддържа правилната поза по време на сън благодарение на структурата на вълнените влакна, които дават необходимата равномерна опора на тялото. Вълната регулира температурата така както никой друг материал и поддържа хладно през лятото и топло през зимата, позволявайки ви да спите по-продължително и по-дълбоко. Успешно отделяйки влагата, матракът от вълна ви помага да забравите за нощните изпотявания, осигурявайки сух и непрекъснат сън.

  Изцяло натурални и изработени без токсични химикали и без Летливи органични съединения (ЛОС). Хипоалергенни и подходящи както за новородени, така и за хора, страдащи от алергии и множествена химична чувствителност (MCS). Устойчиви на плесен и прахови акари. Пълнежът от вълнa e естествен забавител на горенето, а освен това е антимикробен и антибактериален.

  100% биоразградим продукт, изработен с устойчиви и възобновяеми материали.

  [vc_tta_accordion c_icon="chevron" active_section="0" collapsible_all="true"][vc_tta_section title="ХАРАКТЕРИСТИКИ" tab_id="1685454263921-8d4d327d-58fa"][vc_column_text]

  • Свалящ се калъф за лесна поддръжка.
  • Вътрешен калъф от 50% лен / 50% памук.
  • Минавайки през целия върешен калъф, ръчните прошивки (копчета) с ленен конец държат вълната на място.
  • Издръжливи метални ципове по страните за регулиране на пълнежа от вълна. Спрямо предпочитанията ви, бихме могли да предложим и пластмасови ципове.
  • Свързващи ципове между панелите.
  • Безплатен комплект за поддръжка.

  [/vc_column_text][/vc_tta_section][/vc_tta_accordion]

  Имате нужда от помощ, за да изберете своя матрак? Вижте нашия наръчник.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *