Севарекс: българските пионери в екологичното строителство

спалня направена от Севарекс

Ние в Home of Wool се основаваме на философията за абсолютно чист и природосъобразен начин на живот. Това, към което винаги насърчаваме хората от нашата общност, е да търсят най-здравословните решения. Често ни питате какви са опциите и как да създадем наистина чиста среда у дома, тъй като преобладаващите конвенционални продукти съдържат вредни за здравето химикали и синтетични вещества. Това бе и поводът да стартираме нашата нова рубрика „Чисти идеи“. В нея ще ви представяме именно природосъобразни решения за дома и начина ви на живот. Ще ви запознаваме с наши съмишленици в България, които предлагат чисти продукти, екологични услуги и други полезни за здравето ви идеи.

Когато говорим за здравето у дома ни, е логично да започнем с основата, а именно – строителството. Чистотата на един дом започва с неговата направа. Всеки елемент и материал, използван в изграждането на вашето жилище, има пряк ефект върху здравето и живота ви. Предвид това, че все повече хора осъзнават тази взаимовръзка, не е учудващо, че пазарът за екологично строителство в България става все по-релевантен. В тази статия ще ви представим една българска фирма, която е взела присърце мисията си да подобри качеството ви на живот чрез изграждането на екологични къщи и интегрирането на еко строителни материали в ремонтите на вече построени жилища. Кои са Севарекс и защо техните продукти са революционни за пазара, четете по-долу.

Севарекс

Севарекс е малък, но сплотен екип от трима приятели. Първоначалната идея е единствено да се продава суха прахообразна еко боя за стени. Впоследствие Добромир Машев, технически консултант на Севарекс, заедно с Александър Събев, продажби и маркетинг, виждат българския еко строителен пазар като една недокосната ниша с висок потенциал.

„Аз и Добромир си правехме ремонти на нашите къщи извън София и искахме да ги освежим с екологични строителни материали. Започнахме да проучваме българския пазар и видяхме, че има огромен недостиг на качествени екологични строителни материали на достъпна цена,” казва Събев.

Александър от Севарекс
Добромир от Севарекс
Валентин от Севарекс

Те решават да навлязат в пазара, развивайки по-богато портфолио от продукти, което включва вътрешна интериорна боя, маслени лакове за дърво, естествена изолация и глинени мазилки. “Основните продукти внасяме от Германия, като перспективата е стъпка по стъпка да произвеждаме всичко тук. Това е дълъг процес, но ние успяхме да договорим цени, които са същите като на немския пазар. Тоест доста достъпни и конкурентни”, казва Събев.

За отрицателно време Севарекс се превръща в един от пионерите на екологичното строителство в България. „Всичко започна реално от миналата година. От миналото лято вече имаме действащи проекти, с всеки изминат месец те стават все повече и повече. Има голямо търсене. Дори за нас е изненада колко бързо се развива всичко,” казва Събев. Откъм услуги фирмата се стреми да предложи пълна програма. „Целта е от нулата човек да си направи екологична къща, когато започва да строи. Ако има вече постройка или апартамент в конвенционален блок, също да може с екологични строителни материали да направи ремонт,” добавя той.

Екологични строителни материали

Всички продукти на Севарекс са естествени, възобновяеми и безвредни за човека. Качеството им е доказано високо, като всеки материал е преминал през нужните тестове за здравина, безопасност и устойчивост.

„Те минават много сериозно сертифициране, за да получиш стандарта за екологичен строителен материал. Това са многобройни тестове, които доказват, че този материал не вреди на здравето и природата. Освен това, той минава и през стандартната сертификация за устойчивост на пожар и земетресение. Също и за генерална устойчивост, така че конструкцията да издържи. След като един екологичен строителен материал е сертифициран в Германия и Европейския съюз, той по нищо не отстъпва на конвенционалните. Плюс предимствата, които има като еко материал.”

Вътрешна интериорна боя

Farnovo е разработена от Добромир Машев и е първата в света прахообразна екологична боя. Със сертификат от Швейцарската фондация Solarimpulse, Farnovo влиза в топ 1000 на еко продуктите, които имат потенциала да променят света.

Боята на Севарекс съдържа изцяло натурални съставки като пчелен восък, целулоза и минерални пигменти. В профила на продукта няма вредни за здравето химикали, което го прави безопасен за деца и хора с алергии. В контраст конвенционалната боя съхне в продължение на 28 дни; през този период тя не спира да излъчва вредни за човек частици, които могат сериозно да навредят на вашето здраве. Най-честият виновник за изострянето на респираторни и хронични заболявания са летливите органични съединения (ЛОС); тяхната емисия оставя неблагоприятен отпечатък и върху природата.

стая боядисана с интериорна боя от Севарекс

Farnavo е конкурентна по-качество и леснота на използване на най-добрите бои на пазара. Има предимството да е изцяло екологична – боята е на прах и няма мирис. В рамките на пет бързи стъпки може да завършите заготовката й, за да я нанесете на голямо разнообразие от твърди повърхности без да ги запечатва, оставяйки стената да диша.

Маслени лакове за дърво

Севарекс предлага и широка палитра от маслени лакове за дърво. Продуктите са 100% натурални и не съдържат биоцидни активни съставки или други вредни за здравето химикали. За основа се използват растителни масла, които освен, че предпазват дървената повърхност и доказано не я запечатват. Мултифункционалността на маслените лакове гарантира както дълъг живот на мебелите ви, така и екологична устойчивост без вредни емисии.

дървени елементи боядисани с лак за дърво от Севарекс

Продуктовата линия на OLI-NATURA, с които Севарекс си партнират, е с изпитано качество и притежава сертификат от Европейската фондация за изследване на алергиите (ECARF). От масло за тиково дърво и яхти до лакове, съдържащи восък, гамата от екологични опции е подходяща за екстериор и интериор. За да се погрижите за вашата мебел, паркет или кухненско масивно дърво.

Естествена изолация

Конопената вата се използва за изолация още от 8000 години преди новата ера, като практиката полага своето начало в Древна Месопотамия. Конопът е възобновяем –  трябват му едва 90 до 120 дни, за да узрее и бъде готов за обработка. За самата изолация се употребява вътрешния влакнест слой на растението, чиято висока плътност прави конопа перфектен за топло и звукоизолация. С него може да изолирате вътрешни стени, покриви, фасади, както и да запълните по-дребни кухини – например на прозорци или врати.

естествена изолация от Севарекс

Конопената вата е изцяло натурален продукт и не съдържа никакви вредни за човека химикали. Тя е устойчива на атмосферни влияния, влага, вредители и плесен. Изолацията от коноп има дълъг живот и трае до 10 пъти по-дълго от конвенционалната минерална вата, която в същото време може да има и отрицателен ефект върху човешкото тяло. Тъй като конопената вата е на растителна основа, тя може да бъде рециклирана, използвана отново или оставена да се разгради обратно в почвата.

Глинени мазилки

Глинената мазилка на Севарекс е изцяло естествен продукт, съдържащ смес от глина, слама и минерали. Тя има силни изолационни и влагорегулиращи свойства, като оцветяващите пигменти в продукта са неизбледняващи и нетоксични, в контраст с вредните химикали, използвани при конвенционалните мазилки.

Глината оставя стената да диша и предотвратява развитието на мухъл и плесен, подобрявайки качеството на въздуха в дома ви. При повреда от удар, стената може да бъде поправена за отрицателно време, защото глинената мазилка е лесна за ремонт.

глинени мазилки от Севарекс

Не на последно място, глината е възобновяем природен ресурс, чийто добив изисква малко енергия и не замърсява околната среда. Самият процес на обработка и превръщането в мазилка и шпакловка са енергийно ефективни и природосъобразни.

Функционалност и визия

На пръв поглед екологичните материали за строителство изглеждат по-скъпи от конвенционалните такива. Но не и ако гледаме в дългосрочен план – истинската стойност на еко продуктите излиза налице в годините напред. Благодарение на тяхното свойство да правят стените дишащи, чрез еко суровини може да се построи пасивен дом, който да саморегулира температурата си.

„Ако изолираме правилно една къща с нашите изолации и мазилка, в началото ще е малко по-скъпо, но сметката за електроенергия или друг вид отопление драстично ще се намали. От 5 до 10 години, в зависимост от големината на инвестицията и потреблението на енергия, тази инвестиция под формата на намалени сметки за отопление за зимата и охлаждане за лятото, ще се възвърне,” казва Събев. „Ако мислите в перспектива, ще спестите. А добавената стойност е, че ще се погрижите за здравето си, а и ще допринесете към постепенното спадане на въглеродния отпечатък на България, Европа, планетата.”

Севарекс съчетава ползите и функционалността на хилядолетни природосъобразни материали с възможностите на новата технология. Гъвкавостта на зелените къщи се крие и в тяхната визия. „Имаме абсолютна свобода на действие какъв да е дизайнът на интериора. Може да изглежда модерно, може да изглежда и в крак с българските традиции,” казва Събев.

завършена стая от Севарекс

Самият процес на изграждане не отстъпва пред работата с конвенционални материали. „Еднакво бързо може да стане. Ние можем да предоставим помощ от гледна точка и на строители и на технолог, който може да ти направи проект. По същия начин, както с конвенционалните материали, проектът трябва да бъде одобрен, трябва да имаш разрешение. В момента, в който имаш разрешение ние доставяме материалите, ние можем да предоставим обучени майстори, които в някой случаи работят дори по-бързо, защото самите материали са по-леки и по-лесни за използване”, казва Събев.

Според екипа на Севарекс еко строителството в България има голямо поле за развитие и те смело се впускат напред в тепърва развиващата се ниша. „Нашата визия и мисия е именно да сме пионери, да развием този пазар в България, така че да допринасяме и за здравето на хората и за по-малкия въглероден отпечатък,” казва Събев.

2 replies on “Севарекс: българските пионери в екологичното строителство”

  • Препоръчвам ви да пишете своите ‘чити идеи’ на чист български език. В израза ‘пазарът за екологично строителство в България става все по-релевантен’ използвате буквосъчетанието ‘релевантен’ което не е дума в българския език. В контекста в който използвате тази побългарена английска дума, навярно имате предвид ‘уместен’ или ‘важен’. Богатият речников състав на този умиращ език е неизвестен на повечето българи точно колкото природосъобразните начини на живот. Спасяването на българския език, чрез всекидневното му използване в пълното му речниково богатство, е също толкова важно колкото спасяването на околната среда и здравето на хората.

    • Благодарим, че обърнахте внимание – за нас е важно да бъдем максимално точни и да съхраним българския език.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *