Топ 5 на най-добрите растения за по-чист въздух у дома

Качеството на въздуха у дома е в пряка връзка с цялостното ни здравословно състояние. Достъпът до чист въздух вкъщи не бива да се счита за лукс, а за първа необходимост. Ако в момента не сте готови да инвестирате в специално устройство или не можете да си позволите високи сметки за електричество, оставете тревогите настрана. Майката Природа отново е тук, за да спаси положението със своите растения за по-чист въздух. А ние сме тук, за да споделим кои са петте най-добри от тях, които можете да отглеждате в домашни условия и с които ще поддържате по-чиста и здравословна среда.

Формалдехидът, въглеродният оксид, ксилолът, пестицидите и летливите органични съединения (бензен и трихлоретилен) са само няколко примера за най-често срещаните замърсители на закрито. Тези токсични вещества често са причина за развитието на, така наречения, „синдром на болната сграда“. Той може сериозно да повлияе на качеството на живота ни, причинявайки симптоми като главоболие, алергии, умора, гадене и др. По данни на СЗО при около 30 % от сградите с непромишлено предназначение се проявяват такива заболявания.

Голяма част от вредните летливи съединения можем да открием в състава на предмети, които ни заобикалят ежедневно, като мебели, строителни материали и домакински продукти. За щастие обаче според изследването на НАСА за чистотата на въздуха, съществуват няколко често срещани стайни растения, които могат да се използват за отстраняването на именно гореспоменатите замърсители.

Алое Вера

Един от тестовите обекти в изследването на НАСА е растението Алое, което е известно с множеството си приложения. Алое Вера се използва при проблеми с храносмилането, кожата и косата, поради страхотните си антиоксиданти и хидратиращи свойства. Тези свойства намират още едно приложение, когато растението е разположено в домашна среда. Алое Вера е един от най-добрите примери сред стайните растения за по-чист въздух, които премахват бензола и формалдехида за по-дълги периоди от време.

Бензолът е разтворител, който често се среща в различни бои, оцветители и синтетични материали като каучук и пластмаса. Формалдехидът, от друга страна, обикновено присъства в изолационните материали, включително в ламинирания паркет и мебелите, изработени от дървени плоскости (MDF).

Изненадваща е реакцията на растението при излагането му на такива летливи съединения. С течение на времето по листата на растението алое започват да се появяват кафяви петна, ако във въздуха има по-голямо наличие на бензол. По този начин Алое Вера действа като своеобразен „монитор“ за качеството на въздуха в пространството, където е поставено.

алое вера в кашпа с камъни

Зелена Лилия (Chlorophytum comosum)

Зелената Лилия е сред растенията с най-впечатляващи резултати по време на проучването на НАСА. То е успяло да премахне близо 95% от химикалите като ксилол и толуол, които познаваме добре поради острата им, натрапчива миризма, често срещана във въздуха след употребата на разредители за боя или лакове.

Подобно на Алое Вера, зелената лилия също има способността да филтрира формалдехид, който заедно с ксилолът и толуолът, се задържат дълго време в домашната среда, дори и след като миризмата им изчезне. Добрата новина е, че това стайно растение не просто допринася за по-чистия въздух у дома, но е и изцяло безопасно за домашни любимци, тъй като е нетоксично.

зелена лилия отблизо

Каучуков фикус (Ficus elastica)

Отглеждането на този вид фикус е най-добрата, същевременно най-лесна, инвестиция, която човек може да направи. Този вид растение е известно с невероятните си умения да произвежда кислород в количества много по-големи от което и да било друго стайно растение. Каучуковият фикус ефективно премахва бактерии и спори на мухъл от въздуха. Борбата с подобни организми е част от защитния механизъм на растението, когато стане въпрос за опазването на неговата почва.

Освен това, каучуковият фикус не произвежда поленови спори, което е сред основните причини за силна реакция при хората, алергични към полени. Това прави растението изключително безопасно за нашата домашна среда. В допълнение, този тип растение е „естествен овлажнител“, който предотвратява превръщането на замърсители и други частици в прах. А прахът, както знаем, може да доведе до сериозни увреждания на дихателната ни система.

саксия каучуков фикус на бюро

Дяволски бръшлян (Pothos)

Дяволският бръшлян е растение, което е изключително непретенциозно – то може да вирее както на слънце, така и на сянка, в по-суха или дори по-влажна почва. Има уникалното свойство да абсорбира повечето летливи органични съединения, за които ви разказахме, докато допринася за чистотата на въздуха в пространството, в което е позиционирано. Този тип бръшлян може е особено ефективен срещу изпаренията на въглероден оксид.

Нивата на въглероден оксид се повишават в затворените помещения, в които има комини и вентилационни системи, които често се запушват, газови нагреватели и някои електрически уреда. Това вещество влияе зле на малки деца, бременни жени и възрастни хора. Всеки, който страда от хронично заболяване или респираторен проблем, също е изложен на риск. Излагането на високи нива на този газ може да причини симптоми като гадене, повръщане, главоболие и дори изпадане в безсъзнание.

Допълнителен интересен факт за това растение е, че действа успокоително на очите, ако сте прекарали дълго време пред екран. По-чист въздух и отпочинали очи – невероятни предимства, като се има предвид малкото усилия, необходими за това растение да расте здраво.

дяволски бръшлян в чаша

Широколистна палма (Rhapis excelsa)

Широколистната палма е още един пример за растение със страхотни пречистващи въздуха свойства. Това растение също е част от проучването на НАСА, при което показва добри резултати при абсорбирането на токсините, като постига ненадминати стойности при пречистването на амоняк от въздуха.

Амонякът е съединение, което естествено присъства в телата ни, във водата и в почвата. Следователно, човек е винаги изложен на изключително ниски нива на амоняк под една или друга форма. Въпреки това обаче различни препарати, цигарен дим, строителни материали и дори изпарения при готвене могат да съдържат амоняк в по-високи количества. И докато ниските нива не са опасни, то по-високите могат да причинят раздразнение на очите и гърлото, да предизвикат кашлица и изгаряния.

лист широколистна палма

Растенията имат невероятните свойства да пречистват въздуха, а поставянето им в домашна среда несъмнено засилва нашата връзка с природата. Летливите органични съединения, въглеродният оксид, формалдехидът и бензенът се отделят от почти всичко, което ни заобикаля у дома. Това може да направи въздуха вътре много по-токсичен от този навън. Отглеждането на няколко растения за по-чист въздух може да ни помогне да намалим количеството на тези отровни съединения, като това ще направи средата у дома в пъти по-здравословна. Грижата за растения, които правят толкова много за нас, формира и едно силно чувство на благодарност. А това да бъдем благодарни, от своя страна, ни помага да се грижим за психичното ни здраве, осъзнавайки силата на природата и какво може да направи тя за нас.

 

Научете повече

Естествени материали за по-добра медитация

Обръщате внимание на това, с което се храните. Грижите се за своето физическо, емоционално и психическо благополучие. Медитирате редовно и правите йога, за да укрепите духа и мускулите [...]

Домашният текстил: Как да четем етикетите за мебели и декор за дома

Чистият и нетоксичен въздух в дома ни е точно толкова важен колкото и здравословната храна. Все повече и повече изследвания разкриват опасностите от някои токсични химикали и синтетични [...]
Busted-Five-Myths-about-Wool-baby-lamb

Пет мита за вълната

През последните 5 години в разговорите ни с клиенти по целия свят отговорихме на хиляди въпроси и на стотици притеснения относно вълната и продуктите от естествена вълна. Съставихме [...]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *