Вълната и детският сън

Изборът на най-добрите продукти за новороденото не бива да е труден и няма да бъде такъв ако решите да следвате правилото Близо до природата. Семплите и близки до природата продукти в повечето случай са точно това, от което бебето има нужда, за да расте здраво. Това правило е валидно за храната, козметиката, дрехите, продукти за леглото на бебето, играчките и изобщо всичко, което го заобикаля. В повечето случаи и науката е на страната на природата, потвърждавайки колко е важно да приоритизираме истинската храна, естествената козметика, памучните и ленени дрешки за новородени и играчките направени от естествени материали. А какво казва науката за естествените продукти за съня и леглото на детето? Чували ли сте за вълшебните качества на вълната, с които тя трансформира съня ни и ни прави по-здрави?

Науката за съня във вълна

В световен мащаб са проведени множество изследвания за връзката между вълната и по-добрия сън. Вълната помага на новородените да спят по-добре и да наддават повече и по-бързо, твърди проучване на Кеймбриджкият университет, публикувано в няколко медицински журнала. Когато спели върху вълна, преждевременно родените бебета, участвали в проучването, са се будили по-рядко и са плакали по-малко през нощта, твърдят учените. Изглежда, че вълната наистина им е помогнала за по-спокоен сън.

Друго изследване, проведено в Австралия, показва, че малките деца на възраст от 3 до 7 г., които спят обградени със синтетични материи имат повече проблеми със съня отколкото децата на същата възраст, които спят обгърнати в изцяло естествени материи като вълна и памук.

И двете проучвания са чудесен пример за това как вълната трансформира и подобрява съня чрез нейните качества, правейки го още по-здравословен за всички възрастови групи.

Кои са качествата на вълната, които най-много допринасят за добрия сън при децата?

#1 Вълната регулира телесната температура и е изключително дишащ материал

Според учените, точно способността на вълната да ни задържа по-дълго в зоната на температурен комфорт е ключова за по-добрия сън. Вълната помага на тялото да регулира собствената си температура, поддържайки ни топли през зимата и хладни през лятото. Това е особено важно за новородените, тъй като техните тела не могат да регулират собствената си температура толкова успешно колкото възрастните и по-големите деца. Поддържайки ги топли, но не прекалено топли, вълната им позволява да се чувстват комфортно за по-дълъг период от време.

Благодарение на уникалната структура на нейните влакна, вълната е също така изключително дишащ и влагорегулиращ материал. По този начин вълненото спално бельо и вълнените матраци осигуряват ненадминат комфорт. Синтетичните материали като дунапрена, силикона и мемори пяната не могат да постигнат това, точно защото нито са дишащи, нито терморегулиращи или влагорегулиращи. Вълната и всички други естествени материи като памука, лена и коприната помагат на кожата да диша и предотвратяват задържането на влага и обилното потене.

#2 Вълната предпазва децата от вредни химикали и Летливи органични съединения (ЛОС)

Вълненият пълнеж може много повече от успешно да замести синтетичните пълнежи (дунапрен, силикон, мемори пяна) като освен всичко друго ви предпази и от токсичните химикали и Летливите органични съединения (ЛОС).

Летливите органични съединения се отделят в продължение на години и то при стайна температура като вредни газове от синтетичните материали, използвани за направата на мебели, включително матраци и спално бельо. Научните изследвания често свързват излагането на Летливи органични съединения със състояния като дефицит на вниманието, дразнене на гърлото, очите и носа, затруднено дишане, алергии, по-слаба имунна система, гадене и хормонални проблеми. В модерното жилище Летливите органични съединения са почти навсякъде: в боята, в ламинирания паркет, в МДФ и ПДЧ мебелите, в повечето матраци, в синтетичните юргани, завивки, в силиконовите възглавници и в меката мебел.

Вълната и продуктите с пълнеж от натурална вълна, от друга страна, са изцяло натурални без вложена химия и токсини. Последните изследвания в тази област сочат, че вълната поглъща Летливите органични съединения, отлагани от мебелите в затворените пространства, а вълнените килими дори и ги задържат, без да ги отделят обратно във въздуха. С други думи, вълната е един естествен капан за токсини.

#3 Вълната отблъсква праховите акари и е хипоалергенна

Праховите акари или домашните акари са една от водещите причини за астма и различни алергии и алергични реакции както при децата, така и при възрастните. Бидейки резистентна към прахови акари, вълната е най-подходящият материал за детската стая и за леглото на бебето. Тя е напълно подходяща и за новородени и за хора с чувствителност към химикали.

Според едно от проучванията, публикувано в British Medical Journal, има силна връзка между синтетичните продукти за спалнята и леглото и алергиите към праховите акари.

Busted-Five-Myths-about-Wool-dust-mites

Как точно обаче вълната отблъсква акарите и пази здравето ви? Благодарение на структурата на влакната си, вълната е силно дишаща и много успешно и бързо отделя влагата във въздуха. Така, тя просто не поддържа идеалната среда за развитието на акари. Те обичат влагата, тъмнината и топлината, а вълната поддържа ниски нива на влага, не спарва и осигурява сух и прохладен сън, държейки хладно през лятото и топло, но не прекалено топло през зимата.

#4 Вълната е антимикробна, антибактериална и устойчива на плесен

Благодарение на дишащите си качества и възможността успешно да отделя влагата, вълната не е най-подходящата среда за развитието на бактерии. Пропускливостта и способността да отделя влагата предотвратяват събирането на влага и така, по съвсем естествен начин, вълната възпрепятства развитието на микроби, бактерии и плесен. Това е още едно прекрасно качество на вълната, което е допринася и за по-добрия детски сън и за по-доброто здраве.

#5 Вълната е биоразградим, възобновяем и устойчив материал

Освен, че е най-подходящият материал за съня на малки и големи, вълната е най-добрият материал и за настоящето и бъдещето на екосистемата, в която нашите деца ще живеят.

Знаете ли че голяма част от конвенционалните матраци на пазара са рециклируеми, но рядко биват рециклирани? Повечето от тях се трупат на отпадните депа и стоят там десетилетия. В световен мащаб матраците и меката мебел са едни от най-големите замърсители на околната среда. За съжаление причина за това са и големият брой производители, които произвеждат недостатъчно издръжливи и качествени продукти, промотират подменянето на матраците на всеки 10 години или пък предлагат безплатни тестови периоди, след които често матракът отива директно на боклука.

Вълнените матраци и продуктите, изработени от изцяло естествени и качествени материали, от друга страна, са не само изключително издръжливи и могат да бъдат с вас 50, 60 или повече години при правилна грижа, но и в края на жизнения си цикъл са напълно биоразградими и в почвата и във водата. Вълната дори отделя излючително ценни вещества за почвата и растенията. Много фермери  я използват за наторяване на зеленчуковите си градини.

С толкова много полезни качества и с подкрепата на множество научни изследвания, вълната наистина се оказва най-добрата опция за продуктите за бебета и деца. Това е и най-добрата алтернатива на мемори пяната и дунапрена. От матраци до възглавници за кърмене и възглавници за бременни, няма бебешки продукт, който да не може да бъде изработен с естествени пълнеж и платове, които не само са по-здравословни за децата, но и за планетата.

Купете сега

 • Home of Wool Бебешка възглавницаHome of Wool Бебешка вълнена възглавница с бебе
  Цени от 98 лв

  [et_button title="Персонализирайте продукта" style="solid rounded" color="custom" align="center" color_custom="#F26450" text_color_custom="#ffffff" link="url:%23configurator"]
   
  Безопасна и здравословна алтернатива – изцяло естествена, без синтетика и с възможност за пълна персонализация. 

  Вълната е изключително дишащ материал и поддържа хладно през лятото и топло през зимата. Отделя влагата изключително бързо и не спарва.

  Тя е хипоалергенна и подходяща както за новородени, така и за хора, страдащи от алергии и множествена химична чувствителност (MCS). Устойчива е на плесен и прахови акари. Антимикробна и антибактериална е.

  Изработена без никакви химикали и синтетика, включително забавители на горенето и лепила, тази възглавница осигурява безопасна среда за детето.

  Бихме могли да изработим в различни размери и форма по поръчка.

  100% биоразградим продукт, изработен с устойчиви и възобновяеми материали.

  РАЗМЕР: 22 x 30 см

  [vc_tta_accordion c_icon="chevron" active_section="0" collapsible_all="true"][vc_tta_section title="ХАРАКЕРИСТИКИ" tab_id="1685364776739-01f811e8-4711"][vc_column_text]

  • По-ниска част в средата, където лежи главичката на бебето.
  • Цип за регулиране на вълната.

  [/vc_column_text][/vc_tta_section][/vc_tta_accordion]

 • Home of Wool Вълнен матрак за детска кошараHome of Wool Вълнен матрак за детска кошара - характеристики Най-продаван
  Цени от 644 лв

  [et_button title="Персонализирайте продукта" style="solid rounded" color="custom" align="center" color_custom="#F26450" text_color_custom="#ffffff" link="url:%23configurator"]
   
  Най-добрият здравословен матрак за деца, съчетаващ ръчна изработка и луксозен комфорт. Вълненият матрак дарява детето с необходимите опора и удобство по време на сън.

  Вълната е изключително дишащ материал и осигурява несравним контрол на температурата и влагата във всеки сезон. Държи хладно през лятото и топло през зимата за по-продължителен и по-дълбок сън. Вълнените матраци Home of Wool са изработени без химикали и синтетика, включително забавители на горенето и лепила, за да може вашите деца да са в безопасност от токсините, отделящи се от тях.

  Вълната е натурално резистентна към акари, плесен, микроби и бактерии. Не отделя токсични газове и Летливи органични съединения (ЛОС). Тя е хипоалергенна и подходяща както за новородени, така и за хора страдащи от различни алергии и чувствителност към химикали.

  Използвайте като възглавница за пода, щом детето надрасне леглото си.

  100% биоразградим продукт, за използването на който са използвани само и единствено устойчиви и възобновяеми материали.

  [vc_tta_accordion c_icon="chevron" active_section="0" collapsible_all="true"][vc_tta_section title="ХАРАКТЕРИСТИКИ" tab_id="1686231971484-3685d658-a44c"][vc_column_text]

  • Плитко прошиване, за равна повърхност на матрака.
  • Минавайки през целия матрак, ръчните прошивки (копчета) с ленен конец държат вълната на място.
  • Издръжливи ципове по страните за регулиране на пълнежа от вълна.
  • Безплатен комплект за поддръжка.

  [/vc_column_text][/vc_tta_section][/vc_tta_accordion]

 • Най-продаван
  Цени от 280 лв

  [et_button title="Персонализирайте продукта" style="solid rounded" color="custom" align="center" color_custom="#F26450" text_color_custom="#ffffff" link="url:%23configurator"]
   
  Най-добрият здравословен матрак за новородени и бебета, съчетаващ ръчна изработка и луксозен комфорт. Вълненият матрак дарява детето с необходимите опора и удобство по време на сън.

  Вълната е изключително дишащ материал и осигурява несравним контрол на температурата и влагата във всеки сезон. Държи хладно през лятото и топло през зимата за по-продължителен и по-дълбок сън. Вълнените матраци Home of Wool са изработени без химикали и синтетика, включително забавители на горенето и лепила, за да може вашите деца да са в безопасност от токсините, отделящи се от тях.

  Вълната е натурално резистентна към акари, плесен, микроби и бактерии. Не отделя токсични газове и Летливи органични съединения (ЛОС). Тя е хипоалергенна и подходяща както за новородени, така и за хора страдащи от различни алергии и чувствителност към химикали.

  Използвайте като възглавница за пода, щом детето надрасне леглото си.

  100% биоразградим продукт, за използването на който са използвани само и единствено устойчиви и възобновяеми материали.

  [vc_tta_accordion c_icon="chevron" active_section="0" collapsible_all="true"][vc_tta_section title="ХАРАКТЕРИСТИКИ" tab_id="1686231788745-414c7ddd-e42e"][vc_column_text]

  • Плитко прошиване, за равна повърхност на матрака.
  • Минавайки през целия матрак, ръчните прошивки (копчета) с ленен конец държат вълната на място.
  • Пълнеж от 100% вълнена вата в 5 пласта по 400 г/м2 и 1 пласт от 300 г/м2.
  • Издръжлив цип за регулиране на пълнежа от вата.
  • Безплатен комплект за поддръжка.

  [/vc_column_text][/vc_tta_section][/vc_tta_accordion]

 • Home of Wool Вълнена възглавница за кърмене със сваляща се калъфкаHome of Wool Вълнена възглавница за кърмене със сваляща се калъфка
  Цени от 178 лв

  [et_button title="Персонализирайте продукта" style="solid rounded" color="custom" align="center" color_custom="#F26450" text_color_custom="#ffffff" link="url:%23configurator"]
   
  Осигурете комфорт и безопасност за вас и за бебето с тази ръчно изработена възглавница за кърмене.

  Пълнежът от вълна осигурява стабилна опора, но и усещане за мекота. Вълната е изключително дишащ материал и поддържа хладно през лятото и топло през зимата. Отделя влагата изключително бързо и не спарва.

  Тя е хипоалергенна и подходяща както за новородени, така и за хора, страдащи от алергии и множествена химична чувствителност (MCS). Устойчива е на плесен и прахови акари. Антимикробна и антибактериална е. 100% биоразградим продукт, изработен с устойчиви и възобновяеми материали.

  Изработена без никакви химикали и синтетика, включително забавители на горенето и лепила, тази възглавница за кърмене осигурява безопасна среда за детето.

  Бихме могли да изработим в различни размери и форма по поръчка. Предлагаме и опционален свалящ се калъф за по-лесна поддръжка.

  [vc_tta_accordion c_icon="chevron" active_section="0" collapsible_all="true"][vc_tta_section title="ХАРАКТЕРИСТИКИ" tab_id="1686123846377-95875ddb-8610"][vc_column_text]

  • Цип за регулиране на вълната.

  [/vc_column_text][/vc_tta_section][/vc_tta_accordion]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *