Вълненият килим – ефикасен начин за ограничаване на токсините в жилището

От незапомнени времена човекът е използвал именно вълна, за да се изолира от неудобната и студена повърхност на земята.

Най-ранният тъкан килим, открит някога, е известният вълнен килим Pazyryk, намерен в Сибир. Изтъкан е около 5 век пр.н.е. и към момента е част от колекциите на музея Ермитаж в Санкт Петербург, Русия.

Източник: www.hermitagemuseum.org

И тогава и сега вълната остава абсолютната класика при килимите. А във времена, в които бъдещето на планетата е застрашено и хората осъзнават все повече, че връщането към природата и грижата за нея е начинът да осигурим здравословна среда за нашите деца, естествените и устойчиви материали стават все по-ценени.

Какво прави вълнените килими толкова специални?

Вълната е естествен, възобновяем и устойчив материал

В края на жизнения си цикъл вълната е хранителен за почвата и за растенията биоразградим продукт. В почвата тя се разлага напълно за период от 3 до 6 месеца. Още по-хубавото е, че докато се разлага, чистата вълна се превръща в естествена, подхранваща тор за растенията. Знаете ли, че някои фермери дори използват вълна за подхранване на своите зеленчукови градини?

И докато в почвата вълната се разгражда наистина бързо, ако влакната са сухи тя може да ”живее” изключително дълго.

Вълната пречиства и подобрява качеството на въздуха в закритите помещения

Прекарваме поне ⅓ от живота си спейки в домовете ни. Ако проследите ежедневието си, най-вероятно ще забележите, че времето, прекарано вътре – вкъщи или в офиса, всъщност е много повече – както за децата, така и за възрастните. Ето защо е изключително важно въздухът в помещенията, в които прекарваме часове да бъде наистина чист и здравословен.

За съжаление, това не винаги е така. Опасните летливи органични съединения (ЛОС) дебнат от всеки ъгъл на нашите домове. Това всъщност са газове, които се отделят бавно при стайна температура от всички синтетични и обработени с химия материали. Някои от тези газове са и изключчително опасни за човешкото здраве. Формалдехидът е един от тях.

Според Агенцията за опазване на околната среда на САЩ, вредата от изпаренията на летливите органични съединения може да се прояви в симптоми като дразнене на очите, носа и гърлото, главоболие, загуба на координация и гадене, увреждане на черния дроб, бъбреците и централната нервна система. Някои съединения могат да причинят рак при животни, а за някои е доказано, че причиняват рак и при хората.

Повечето от синтетичните килими на пазара излъчват летливи органични съединения месеци, а някои дори и години след внасянето им в дома ни. Това е така дори и след въвеждането на ограничителни разпоредби в това отношение.

Научно изследване, проведено през 2009 г. и публикувано в Journal of Nutritional & Environmental Medicine под ръководството на д-р Розалинд Андерсън тества и анализира с мишки проби от 125 килима. Дихателната честота на мишките значително се е намалила, когато са били изложени на синтетичните килими. „Други тревожни симптоми включват подуто лице, променена стойка, хиперактивност, загуба на равновесие, конвулсии и дори смърт. В хода на своите проучвания д-р Андерсън идентифицира над 200 различни химикала, които се отделят от съвременните килими, които са способни да предизвикат различни токсични ефекти. При хората често срещаните реакции включват грипоподобни симптоми, мускулна болка, главоболие, умора, тремор, загуба на паметта и затруднения в концентрацията.“ (Thomas, 1999) 

Килимите от чиста вълна, от друга страна, са напълно безопасни и дори абсорбират част от летливите органични съединения от останалите мебели и продукти в дома. 

Вълнена възглавница с копчета
Вълнена възглавница за табла за легло със свалящ се калъф
Вълнена възглавница за спанеВълнен матрак
Вълнен килим с дълга нишка

Направени са много научни изследвания и тестове върху способността на вълната да абсорбира летливите органични съединения. В едно от тях от 2016 г. след тестване на изолация за сгради от овча вълна, група изследователи заключават за пореден път, че вълната „е в състояние да абсорбира редица потенциално вредни химикали от средата. Този факт има важни приложения в предотвратяването или намаляването на синдрома на болните сгради във времената, в които този въпрос става все по-коментиран. Използването на вълна в сградите може да има важна роля не само за придаване на топлинна ефективност, но и за подобряване на качеството на въздуха в закритите помещения.“, пишат изследователите. (Mansour, Elie & Marriott, Ray & Ormondroyd, Graham, 2016)

Още преди това друга група изследователи са открили, че вълнените килими имат способността да подобряват качеството на въздуха в помещенията. Това е така, защото вълнените килими могат да абсорбират някои от често срещаните замърсители като формалдехид и азотни оксиди. Изследването е направено от AgResearch в Нова Зеландия през 2015 г. и предполага, че вълнените влакна неутрализират тези съединения, а по-важното е, че абсорбирали ги, те не ги отделят повторно, дори при допълнително нагряване. Оказва се, че вълната е нещо като капан за токсини. „Вълненият килим може да продължи да пречиства въздуха до 30 години.“ (McNeil, 2015)

Вълната е дълготрайна и здрава, а килимът от вълна – инвестиция за цял живот 

Вълнените килими са много дълготрайни и издръжливи, а ланолинът по влакната ги прави устойчиви на замърсявания, което също е доста важно предимство.

Колко дълъг е жизненият цикъл на вълнените влакна? Ако се грижим добре за тях, ще ни топлят поколения наред.

Вълнените килими са хипоалергенни

Докато повечето килими, изработени от синтетични материали са перфектни за развъждането на акари, вълнените влакна естествено отблъскват домашните прахови акари, които са причина за множество алергии. Вълната е естествено антиакарна антибактериална и антимикробна. Поради тази причина и не задържа лошите миризми.

С историята зад гърба си и науката на своя страна, вълненият килим предлага несравним комфорт с добавена стойност – по-чист въздух вкъщи и по-здравословно бъдеще.

 

Купете сега

 • Home of Wool Вълнен килим с дълга нишкаHome of Wool Вълнен килим с дълга нишка - сравнение на цветовете
  Цени от 657 лв

  [et_button title="Персонализирайте продукта" style="solid rounded" color="custom" align="center" color_custom="#F26450" text_color_custom="#ffffff" link="url:%23configurator"]
   
  Килим от изцяло естествени материали, който може да бъде изработен в необходимия за вас размер.

  Изключително издръжлив. Устойчив на огън, мръсотия и акари.

  Множество научни изследвания доказват възможността на вълната и по-специфично на вълнените килими да абсорбират летливите органични съединения от въздуха в дома и по този начин да го пречистват.

  Вълната е хипоалергенна и подходяща както за новородени, така и за хора, страдащи от алергии и множествена химична чувствителност (MCS). Устойчива е на плесен. Антимикробна и антибактериална е.

  100% биоразградим продукт, изработен с устойчиви и възобновяеми материали без никакви химикали и синтетика.

 • Home of Wool Гладко тъкан вълнен килимHome of Wool Гладко тъкан вълнен килим - натурален кафяв
  Цени от 266 лв

  [et_button title="Персонализирайте продукта" style="solid rounded" color="custom" align="center" color_custom="#F26450" text_color_custom="#ffffff" link="url:%23configurator"]
   
  Килим от изцяло естествени материали, който може да бъде изработен в необходимия за вас размер.

  Изключително издръжливУстойчив на огън, мръсотия и акари.

  Множество научни изследвания доказват възможността на вълната и по-специфично на вълнените килими да абсорбират летливите органични съединения от въздуха в дома и по този начин да го пречистват.

  Вълната е хипоалергенна и подходяща както за новородени, така и за хора, страдащи от алергии и множествена химична чувствителност (MCS). Устойчива е на плесен. Антимикробна и антибактериална е.

  100% биоразградим продукт, изработен с устойчиви и възобновяеми материали без никакви химикали и синтетика.

Ресурси:  

McNeil, Steve. The Removal of Indoor Air Contaminants by Wool Carpet. 2015

Mansour, Elie & Marriott, Ray & Ormondroyd, Graham. Sheep wool insulation for the absorption of volatile organic compounds. 2016

Thomas, Pat. Headaches – The CommonSense Approach: Become Your Own ‘Headache Detective’. 1999

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *