Защо вълна?

Home of Wool - father and daughter on wool mattress

Често в стремежа си към по-добър сън и по-добро здраве се обръщаме към матраци, изработени от синтетични материали като латекс и мемори пяна. Въпреки че тези опции могат да бъдат безспорно удобни, те имат и някои недостатъци, които не трябва да бъдат пренебрегвани. Ако някога сте разопаковали собственоръчно нов синтетичен матрак, то знаете от първа ръка за вредните, предизвикващи главоболие изпарения, отделящи се от него.

А знаете ли, че можете да си спестите главоболията както в краткосрочен, така и в дългосрочен план?

Възможно ли е вълненият матрак да подобри съня и здравето ни? Може ли вълната да се използва за направата на здрав матрак? Това са въпросите, на които ще потърсим отговори в следващите редове.

Може ли вълната наистина да се използва за направата на матраци?

Да! Всъщност вълната е материал, който се използва за направата на матраци от векове. Тя създава твърд, поддържащ матрак, който ви помага да се насладите на дълбок спокоен сън без никакви вредни химикали и токсини. Без летливи органични съединения, които влияят по неблагоприятен начин на здравето.

Предимствата на вълнения матрак

Защо да предпочетем вълнения матрак пред конвенционалния матрак от мемори пяна и латекс? Какви са качествата, които само вълната може да предложи?

  • Вълната не съдържа токсини и не отделя летливи органични съединения:

Вълната не отделя летливи органични съединения, които са свързани с неприятни състояния като дразнене на очите и гърлото, главоболие, умора, замаяност, гадене, алергии.

  • Вълната е съставена от изключително дишащи влакна, а един от любопитните факти е, че вълната и продуктите от вълна намаляват телесната миризма:

Повечето синтетични влакна всъщност увеличават телесната миризма, защото създават среда за размножаване на бактерии. Уникалната структура на вълната не позволява натрупването на миризми по тялото, така че да можете да носите същите чорапи в продължение на дни.

  • Вълненият матрак осигурява изключителна опора на тялото по време на сън:

Една от причините, поради които мемори пяната е толкова популярна като материал за изграждане на матрак, е способността й да поддържа тялото, без да създава отделни точки на натиск, оформяйки се по извивките на тялото и осигурявайки опора на най-необходимите места. Вълната е в състояние да постигне същата поддръжка и да дава опора на тялото по неподражаем начин, така както мемори пяната, но без изпускането на вредни газове и токсини. Вълненият матрак разпределя теглото ви, премахвайки точките на натиск, помагайки за успокояване на болките в ставите.

  • Вълнените матраци са изцяло биоразградими:

Конвенционалните матраци са изработени или от комбинация от естествени и синтетични материали или от изцяло синтетични такива. Всички те са обработени с химикали. Превърнали се в отпадък те ще се разграждат стотици, а дори и хиляди години, замърсявайки околната среда. Вълнените матраци, от друга страна, са напълно естествени и биоразградими, предлагащи ползи за околната среда. Вълната също е напълно възобновяем ресурс.

  • Вълната е ненадминат регулатор на телесната температура:

Един от проблемите, с които всички често се сблъскваме по време на сън е намирането на идеалната температура за непрекъснат и ползотворен сън. Или ни е твърде горещо или твърде студено. Вълната помага за регулиране на телесната ви температура, като поддържа хладно през лятото и топло през зимата.

  • Вълната е здравословният избор:

Вълната е не само естествен материал, но е и по-здравословна за вас и вашето семейство от която и да било друга синтетична алтернатива. Вълната отблъсква праховите акари, тя е хипоалергенна и антибактериална.

  • Вълната и вълненият матрак са изключително издържливи:

Знаете ли, че влакната на вълната могат да бъдат огънати 20 000 пъти, преди да се счупят. За сравнение памукът се чупи след 3200, а изкуствената коприна след само 75 пъти!

Beautiful sheep in a forest
Вълненият матрак е инвестиция за цял живот

Въпреки че днес вълнените матраци все още не са толкова разпознаваеми или широко достъпни като конвенционалните матраци, вглеждайки се в качествата на вълната смело можем да заключим, че именно те са по-добрият избор за здрав сън. И все пак имайте предвид, че вълнените матраци са решението за хората, които търсят комфорта и удобството в твърдия матрак. Вълнените матраци изискват слънце, проветряване и грижи, така че да може вълната да се компресира равномерно, а матракът да бъде с вас дълги години – 50, 60, та дори и дори повече.

 

Купете сега

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.