Сънят през първата година на бебето: да пораснеш в прегръдката на вълната

За възрастните сънят се асоциира с моментите за почивка и презареждане. За новородените обаче това е времето за растеж и развитие. Сънят е един уникален процес, който зарежда тялото и му дава нужната основа за разцвет и съзряване. А сънят през първата година на вашето бебе е жизнено необходим за неговото психическо и физическо развитие. Изграждането на правилна стратегия и среда, която напълно да подсигурява нуждата на бебето от почивка, ще има десетократна възвръщаемост на вашата „инвестиция“. По време на тези така важни първи месеци, развитието на бебето зависи изцяло от това то да получава истински пълноценен сън. Нека разгледаме какви са причините за това и какво можем да направим, за да му го подсигурим.

От колко сън се нуждае бебето ви?

През първата си годинка бебето ще утрои килограмите си и ще пораства средно по 1см на седмица. Подобно бързо развитие е възможно единствено и само, ако бебето получава правилното количество храна и почивка. Новородените (до 4 месеца) могат да спят до 18 часа на ден с интервали от до 3-4 часа сън. Обикновено техният „сънен график“ е хаотичен и непостоянен с наличието на чести промеждутъци от сън през цялото денонощие. Малките бебета (от 4 до 12 месеца) спят средно по 12 часа на ден; интервалите от сън през нощта стават все по-чести, както и активността им през деня.

Сънят през първата годинка на бебето е изключително крехък и строго индивидуален. Специалистите препоръчват новородените до 3 месеца да спят поне по 11 часа на ден без да се прекрачва границата от 19 часа. Бебетата на възраст между 4 и 12 месеца пък трябва да си почиват минимум 10 часа на ден, но не повече от 18. Ако бебето ви се отклонява значително от тези времеви интервали, би било добра идея да се посъветвате със специалист.

Бебетата завършват цикъла на съня само за 50 минути – това е близо два пъти по-малко време от това при един възрастен. REM-сънят (т.нар. сън с бързи движения на очите) отнема половината от сънния им цикъл, като по този начин се подсигурява активна когнитивна функция и укрепване на паметта. Нормално е бебетата да се будят неколкократно през деня именно поради краткия им цикъл на съня. Могат отново да се унесат, освен ако не са гладни – в такъв случай, нахранете бебето преди следващата му дрямка. С порастването бебетата се научават да се приспиват сами, като същевременно започват да спят по-продължително през нощта.

По какъв начин сънят помага на развитието?

Сънят през първата година на бебето е от особено значение за тяхното развитие, тъй като тогава те растат бързо, изграждат имунната си система и когнитивните си умения. Качественият сън през първите 12 месеца е определящ за цялостното здравословно състояние и развитие на бебето в предстоящите години.

Голям скок в растежа и теглото

Бебетата утрояват теглото си и дължината си изключително бързо. Това е възможно, благодарение на хормонът на растежа соматотропин, произвеждан главно по време на не-REM етапа от съня. Недостатъчният сън или нарушението на съня могат да повлияят негативно на процеса, в който бебето произвежда необходимите му количества соматотропин. Това, от своя страна, може да доведе до забавен растеж и неправилно развитие. Връзката между съня и растежа на дължина е добре описана в научните изследвания на Лампъл и Джонсън през 2011-та година, които доказват, че бебетата действително се издължават по време на сън.

Също така, според проучването на Таверас, ако сънят през първата година на бебето е под оптималните стойности, това може да доведе до проблеми със здравето и теглото. В проучването се споменава, че „продължителността на дневния сън от по-малко от 12 часа в ранна детска възраст, изглежда, е рисков фактор за наднормено тегло и затлъстяване при деца в предучилищна възраст“.

Силна имунна система

Колко е силна имунната ни система зависи пряко от качеството на нашия сън. Това важи с още по-голяма тежест за малките бебета, тъй като те са много по-крехки по време на своето развитие. Бебетата са много повече изложени на риск от болести и патогени, защото тяхната имунна система все още не е добре изградена. За да може тя да работи на пълни обороти, бебето трябва да спи необходимото количество часове, тъй като недостатъчният сън е една от основните причини за отслабването на имунната система.

Умствено развитие

По време на съня си през първата година, бебетата удвояват размера на мозъка си, създавайки милиони нови неврони и синапси. Формирането им и развитието им се случва именно по време на дълбокия сън. Според проучването на Хендрик, нормалното развитие по време на сън е тясно свързано с високата когнитивна функция, което води до по-умни и по-спокойни бебета.

В допълнение, проучването на Таруло показва, че сънят подсигурява най-оптималното укрепване на паметта. Бебетата развиват ярък набор от спомени, чрез които могат да се ориентират и да изследват заобикалящия ги свят. Чрез верига за обратна връзка на паметта те успяват да „обработят различни сензорни стимули и да научат за непредвидени обстоятелства в тяхната среда“. Без наличието на достатъчно количество сън, на вашето бебе ще му бъде трудно да функционира в новооткрития свят.

Как вълната допринася за качествения сън на вашето дете?

След като установихме колко важен е сънят на бебето, особено в първата му годинка, нека разгледаме някои от предимствата на вълната, които могат да помогнат на вашето мъниче да се наслади на пълноценен сън, достигайки върхово развитие.

Вълната регулира температурата и влагата

Вълната е една изключително терморегулираща материя, която ни държи топло през зимата и прохладно през лятото. Това е особено важно за новородените, тъй като те все още не могат да регулират телесната си температура така добре, както възрастните. Пазейки топло на бебетата (но не прекалено топло), вълната ги кара да се чувстват удобно по-дълго време. Синтетичните материи и тези, базирани на петрол, като мемори пяната например, не могат да осигурят правилно терморегулиране на тялото. Вълната позволява на кожата да диша и предотвратява излишното изпотяване. Тя може да абсорбира висок процент от теглото си във вода, като я освобождава мигновено във въздуха и по този начин не задържа никаква влага в близост до кожата.

Вълната е огнеупорна и пази децата ви от летливи органични съединения

Според закона в САЩ всички продавани матраци трябва да бъдат обработени с огнеупорни вещества. Въпреки това, химикалите, които се използват, са изключително токсични сами по себе си. Има голям риск огнеупорните вещества да надделеят над предимствата им и да навредят на бременни жени, новородени и малки деца. Често срещани проблеми със здравето включват дефицит при учене, хиператкивност, засегната памет, проблеми с имунната система и хормонални заболявания.

Вълната е естествено устойчива на огън и за разлика от найлона или полиестера, не се възпламенява. Това е единствената материя, използвана за продуктите в спалнята, която не се задължава от американския закон да бъде обработена с противовъзпламенителни вещества. От друга страна, вълната може да ви помогне с борбата срещу летливите органични съединения, които се изпаряват във въздуха. Това са съединения, които масово могат да бъдат открити в домашната среда: в мебелите, в синтетичните матраци, в латексните бои, в подовата настилка и др. Честото излагане на този вид съединения може да доведе, както до краткотрайни, така и до дълготрайни влошения на здравето. „Вдишването на летливите органични съединения може да подразни очите, носа и гърлото и може да причини затруднения в дишането, гадене и поражения върху цялата нервна система, както и върху други органи“, това казват проучванията на Американската белодробна асоциация. Вълната е напълно нетоксична и при нея няма наличие на изпарения на летливи органични съединения. По този начин вълната се превръща в най-здравословния избор за спалнята на децата ви.

Вълната е хипоалергенна и е натурален репелент срещу акари

Праховите акари са сред основните причинители на астма и алергии при децата и възрастните. Устойчива на акари, вълната се превръща в идеалната материя за бебешка спалня. Материята е напълно подходяща за новородени и хора с изявена чувствителност към химикали.

Busted-Five-Myths-about-Wool-dust-mites

Според проучване, проведено от Британския медицински журнал, има силна връзка между синтетичните материи в спалнята и алергичните симптоми към акари. Но как точно вълната ни предпазва от тях? Благодарение на структурата на влакното ѝ, вълната е изключително дишаща и абсорбира напълно влагата, която е любимата среда за живот на акарите. Праховите акари харесват да са на тъмно, топло и влажно, докато вълната поддържа леглото ви хладно и дишащо, като бързо отвежда влагата далеч от матрака.

Вълната е антибактериална, антимикробна и устойчива на плесен

Вълната със своето естествено водоотвеждащо свойство, предотвратява задържането на влага в тъканта, а това естествено възпрепятства сформирането на плесен. Освен това, вълната има антимикробни свойства, тъй като бактериите са склонни да бъдат привлечени от гладки, положително заредени повърхности като тези на синтетичните влакна, а не от люспеста, неутрално заредена повърхност, присъща на вълнените влакна. Това е още едно страхотно качество, което прави вълната идеалният материал за спално бельо за деца.

С толкова много предимства и научни доказателства зад себе си, вълната е най-добрият вариант за първата година от съня на вашето бебе. Ние знаем, че изцяло естествените материи и материали са правилният избор за бебешко облекло. Защо това да не е така и за тъканите на детското легълце? От матраци до възглавници за кърмене и бебешки завивки, вече има изцяло естествена опция, която ще позволи на децата ви да се развиват добре с помощта на по-добър сън и по-здравословна среда.

 

Купете сега

 • Цени от 280 лв

  Най-добрият здравословен матрак за новородени и бебета, съчетаващ ръчна изработка и луксозен комфорт. Вълненият матрак дарява детето с необходимите опора и удобство по време на сън.

  Вълната е изключително дишащ материал и осигурява несравним контрол на температурата и влагата във всеки сезон. Държи хладно през лятото и топло през зимата за по-продължителен и по-дълбок сън. Вълнените матраци Home of Wool са изработени без химикали и синтетика, включително забавители на горенето и лепила, за да може вашите деца да са в безопасност от токсините, отделящи се от тях.

  Вълната е натурално резистентна към акари, плесен, микроби и бактерии. Не отделя токсични газове и Летливи органични съединения (ЛОС). Тя е хипоалергенна и подходяща както за новородени, така и за хора страдащи от различни алергии и чувствителност към химикали.

  Използвайте като възглавница за пода, щом детето надрасне леглото си.

  100% биоразградим продукт, за използването на който са използвани само и единствено устойчиви и възобновяеми материали.

  [vc_tta_accordion c_icon="chevron" active_section="0" collapsible_all="true"][vc_tta_section title="ХАРАКТЕРИСТИКИ" tab_id="1686231788745-414c7ddd-e42e"][vc_column_text]

  • Плитко прошиване, за равна повърхност на матрака.
  • Минавайки през целия матрак, ръчните прошивки (копчета) с ленен конец държат вълната на място.
  • Пълнеж от 100% вълнена вата в 5 пласта по 400 г/м2 и 1 пласт от 300 г/м2.
  • Издръжлив цип за регулиране на пълнежа от вата.
  • Безплатен комплект за поддръжка.

  [/vc_column_text][/vc_tta_section][/vc_tta_accordion]

 • Home of Wool Вълнен матрак за плетен кош за новороденоHome of Wool Вълнен матрак за плетен кош за новородено (4)
  Цени от 280 лв

  Най-добрият здравословен матрак за новородени и бебета, съчетаващ ръчна изработка и луксозен комфорт. Вълненият матрак дарява детето с необходимите опора и удобство по време на сън.

  Вълната е изключително дишащ материал и осигурява несравним контрол на температурата и влагата във всеки сезон. Държи хладно през лятото и топло през зимата за по-продължителен и по-дълбок сън. Вълнените матраци Home of Wool са изработени без химикали и синтетика, включително забавители на горенето и лепила, за да може вашите деца да са в безопасност от токсините, отделящи се от тях.

  Вълната е натурално резистентна към акари, плесен, микроби и бактерии. Не отделя токсични газове и Летливи органични съединения (ЛОС). Тя е хипоалергенна и подходяща както за новородени, така и за хора страдащи от различни алергии и чувствителност към химикали.

  Използвайте като възглавница за пода, щом детето надрасне леглото си.

  100% биоразградим продукт, за използването на който са използвани само и единствено устойчиви и възобновяеми материали.

  * Кошницата на снимките е с илюстративна цел и не е включена!

  [vc_tta_accordion c_icon="chevron" active_section="0" collapsible_all="true"][vc_tta_section title="ХАРАКТЕРИСТИКИ" tab_id="1686231567757-e90383f7-432b"][vc_column_text]

  • Плитко прошиване, за по-равна повърхност на матрака.
  • Минавайки през целия матрак, ръчните прошивки (копчета) с ленен конец държат вълната на място.
  • Пълнеж от 100% вълнена вата в 5 пласта по 400 г/м2 и 1 пласт от 300 г/м2.
  • Издръжлив цип за регулиране на пълнежа от вата.
  • Безплатен комплект за поддръжка.

  [/vc_column_text][/vc_tta_section][/vc_tta_accordion]

 • Home of Wool Вълнен матрак за овален кош HaloHome of Wool Вълнен матрак за овален кош Halo с плитко прошиване
  Цени от 379 лв

  Най-добрият здравословен матрак за новородени и бебета, съчетаващ ръчна изработка и луксозен комфорт. Вълненият матрак дарява детето с необходимите опора и удобство по време на сън.

  Вълната е изключително дишащ материал и осигурява несравним контрол на температурата и влагата във всеки сезон. Държи хладно през лятото и топло през зимата за по-продължителен и по-дълбок сън. Вълнените матраци Home of Wool са изработени без химикали и синтетика, включително забавители на горенето и лепила, за да може вашите деца да са в безопасност от токсините, отделящи се от тях.

  Вълната е натурално резистентна към акари, плесен, микроби и бактерии. Не отделя токсични газове и Летливи органични съединения (ЛОС). Тя е хипоалергенна и подходяща както за новородени, така и за хора страдащи от различни алергии и чувствителност към химикали. 100% биоразградим продукт, за използването на който са използвани само и единствено устойчиви и възобновяеми материали.

  Използвайте като възглавница за пода, щом детето надрасне леглото си.

  РАЗМЕРИ:

  Единичен: 76.2 x 45.7 x 5 см, форма пясъчен часовник
  Близнаци: 85 x 56 x 5 см, форма пясъчен часовник

  [vc_tta_accordion c_icon="chevron" active_section="0" collapsible_all="true"][vc_tta_section title="ХАРАКТЕРИСТИКИ" tab_id="1686230454248-fe4cbd87-8c0d"][vc_column_text]

  • Плитко прошиване за равна повърхност на матрака.
  • Минавайки през целия матрак, ръчните прошивки (копчета) с ленен конец държат вълната на място.
  • Пълнеж от 100% вълнена вата в 5 пласта по 400 г/м2 и 1 пласт от 300 г/м2.
  • Издръжлив цип за регулиране на пълнежа от вата.
  • Безплатен комплект за поддръжка.

  [/vc_column_text][/vc_tta_section][/vc_tta_accordion]

 • Home of Wool Вълнена възглавница Топончино с калъфкаHome of Wool Вълнена възглавница Топончино с калъфка
  Цени от 241 лв

  Осигурете на новороденто чувство за сигурност с възглавницата Топончино. Запазвайки топлинта и аромата на родителя, възглавницата може да помогне за по-лесно прехвърляне от прегръдката на мама към поставянето на бебето в легълцето или прехвърлянето в ръцете на друг член от семейството.

  Вълната е изключително дишащ материал и поддържа хладно през лятото и топло през зимата. Отделя влагата изключително бързо и не спарва. Тя е хипоалергенна и подходяща както за новородени, така и за хора, страдащи от алергии и множествена химична чувствителност (MCS). Устойчива е на плесен и прахови акари. Антимикробна и антибактериална е. Изработена без никакви химикали и синтетика, включително забавители на горенето и лепила, тази възглавница за кърмене осигурява безопасна среда за детето.

  100% биоразградим продукт, изработен с устойчиви и възобновяеми материали.

  Бихме могли да изработим в различни размери и форма по поръчка.

  РАЗМЕР: 37 x 67 см

  [vc_tta_accordion c_icon="chevron" active_section="0" collapsible_all="true"][vc_tta_section title="ХАРАКТЕРИСТИКИ" tab_id="1686123414852-53d273f9-1e6e"][vc_column_text]

  • Перящ се калъф за по-лесна поддръжка.
  • Вътрешен калъф от 100% Органичен памук.
  • Затвор с прехлупване напречно по задната страна на калъфа.
  • Дантела по гоната къса страна.
  • Пълнеж от 100% Вълнена вата в 2 пласта от 400 г/м2.

  [/vc_column_text][/vc_tta_section][/vc_tta_accordion]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *