Сертификати

gots_certificate_logo1.png

GOTS (Глобален стандарт за органичен текстил)

GOTS е един от най-разпознаваемите органични сертификати в световен мащаб и по-специално в САЩ. Стандартът обхваща обработката, производството, опаковането, етикетирането, търговията и дистрибуцията на целия текстил. Сертификатът оценява всички химикали, използвани в процесите, за да отговарят на основните изисквания за токсичност и биоразградимост и не позволява използването на токсични тежки метали, формалдехид, ароматни разтворители, функционални наночастици, генетично модифицирани организми (ГМО) и техните ензими, не хлорно избелване, без багрила, фталати и PVC.

Текстилен продукт с етикет GOTS „органичен“ трябва да съдържа минимум 95% сертифицирани органични влакна, докато продуктът, обозначен с „произведен с органичен продукт“, трябва да съдържа минимум 70% сертифицирани органични влакна.

Стандарт Oeko-Tex 100

Oeko-Tex е един от най-старите и надеждни стандарти. Когато го видите на продукт, можете да сте сигурни, че е тестван за стотици химикали и вредни вещества. Те включват вещества в готовия продукт, но също така и вещества, които се активират и стават вредни при нормална употреба на продукта.

Той изисква ниска емисия на летливи органични съединения (ЛОС) и формалдехид, като същевременно забранява използването на някои химически забавители на горенето, оцветители и алергенни багрила.

Oeko-Tex Standard 100 включва разпоредби относно забранените азо-оцветители, формалдехид, никел и др. Химическите вещества, вредни за здравето, също се тестват, ако все още не са регулирани законово. Изискванията отчитат и предназначението на текстила. Колкото по-интензивен е контактът с кожата на даден текстилен продукт, толкова по-строги са изискванията за серифициране.

Този сертификат се издава само от самите Oeko-Tex, като се гарантира, че всички строги критерии са изпълнени.

В Home of Wool се фокусираме върху изработката на здрави вълнени матраци, спално бельо и предмети за домашно обзавеждане за вас и вашите близки от най-естествените и чисти материали, използвайки вълна, лен, памук и коприна. Не използваме синтетика и каквито и да било химически материали.

Пазарувайки продукти за дома си, съветваме ви първо да разберете от какви материали за произведени. Тази малка, но често пренебрегвана стъпка ще ви помогне да разберете дали изборът ви е здравословен за вашия дом и за планетата.