Как да изберем правилната възглавница за сън?

Човекът винаги е търсел правилната възглавница през еволюционното си минало. Дори като влечуги и дребни маймуни сме полагали главата си на нечие рамо, гръб или опашка. Този праисторически инстинкт ни е все още силно присъщ, именно защото възглавниците играят важна роля в качеството на съня и здравето на телата ни.

Кога е направена първата възглавница? Преди около 9 000 години, древните месопотамци създават възглавницата като уред с цел отбягване на насекоми и други пълзящи същества, които често влизали в ушите, носовете и устите на спящите хора. Възглавниците били направени от камък и също служели като символ на статус сред богатите. С времето нови по-меки материали достигнали недоразвития пазар за възглавници – тръстиката, сламата, пухът и вълната били използвани както от аристократи, така и от селяни. 

С пристигането на индустриалната революция, възглавницата се превръща в продукт на масово производство и навлиза в дома на обикновения човек. Някога скъпа и рядка, възглавницата е вече задължителна част от живота на мнозина. Така, хората започнали да подобряват дизайна и функционалността ѝ с ясната цел да намерят правилната възглавница.

жена спяща на вълнено легло и ергономична вълнена възглавница

Не е изненада, че сме инвестирали и продължаваме да инвестираме толкова ресурси, време и енергия в създаването на продукт, който ползваме всеки ден и нощ. Ние сме биологично устроени да отбягваме болката и да търсим комфорта. Изобретяването на възглавницата е доказателство за това, че се нуждаем от възможно най-оптималния сън. 

Изправяйки гръбначния стълб и ставите в естествената им позиция, възглавницата служи като уред за облекчаване на напрежението в тялото. Ние намираме комфорт в този продукт, защото той поддържа извивка на гръбнака и намалява количеството натиск върху ставите на горната част от тялото. В същността си правилната възглавница трябва да държи скелетната структура в правилно положение, докато абсорбира напрежението в мускулите и ставите. 

Какво да търсим в една възглавница?

Най-напред материалът, от който е направена правилната възглавница ще определи качеството, функционалността и твърдостта ѝ. Много съвременни пълнежи като пух, мемори пяна или полиестер се оказват недостатъчни откъм опора, функционалност и здравословни ползи. Пухът задържа влагата и е податлив към развитие на мухъл и бактерии, правейки го алергенен. Полиестерът и мемори пяната са изкуствени материали и отделят летливи органични вещества (VOCs), които са вредни за човешкото тяло. Чести симптоми са раздразнение в очите, гърлото и носа.

За щастие, вълната е хилядолетен естествен материал, който предлага опора, комфорт и здраве. Тя отвежда влагата и държи сухо, което е особено важно, тъй като главата отделя много влага под формата на пот и издишване на горещ въздух. Вълната е изключително дишаща материя и държи прохладно на главата дори и през лятото. Уникалната структура на влакната ѝ отблъсква акарите и има антибактериални и антигъбични свойства. С други думи, вълненият пълнеж ще превърне възглавницата ви в сух, прохладен и хипоалергенен източник на дълбок сън и отмора. 

една върху друга възглавници за сън

Друг параметър, който е от голямо значение, е твърдостта на възглавницата. Разбира се, комфортът, който търсите е базиран на вашите лични предпочитания. Но имайте предвид, че като златно правило е хубаво да се избират възглавници със средна или над средна твърдост. Това ще гарантира нужната здрава опора за вашия гръбначен стълб и стави. Най-големият медиатор в уравнението е дали правилната възглавница е регулируема. Имайки контрол над обема, вие ще можете да манипулирате твърдостта и височината в зависимост от вашите нужди. Благодарение на инсталираните ципове и по-обемното количество пълнеж, всички Home of Wool възглавници са регулируеми и идват с над средни дебелина и твърдост.

Не на последно място дизайнът ще има най-голям ефект върху това как гръбнакът ви ще бъде позициониран по време на сън. Имайки предвид, че всеки спи в различни позиции, не е възможно да се каже, че има една единствена правилна възглавница. За спящите по гръб, настрани или по корем съществуват възглавници със специфични форми и размери, които заслужават да бъдат разгледани и обяснени. Нека видим възглавниците, които биха били подходящи за съответната спяща позиция за най-добър комфорт и сън. 

За спящите настрани

Знаете ли, че повечето от нас спят настрани? Почти 70% от възрастната популация. Най-новите проучвания показват, че спането настрани може да има много ползи, когато тялото ви е в правилна позиция и гръбнакът ви е естествено изправен. Спането настрани може да намали хъркането и подобри здравето на храносмилателната ви система. Това е най-добрата позиция, ако имате проблеми със синусите. 

Традиционната ергономична възглавница е с класически повдигнати краища и по-нисък център, формирайки вълнообразна извивка, която поддържа врата и главата. Краищата варират откъм дебелина и височина, за да са пригодни за хора с широки или тесни рамене. В случай, че тези две опции не съвпадат със спецификите на тялото ви, то винаги може да регулирате обема на пълнежа, за да намерите перфектната височина. Центърът е около 10 см висок, което е златната средна височина за една възглавница. Стандартната основа, комбинирана с ергономичните извивки, предлагат форма, която ще се погрижи за стойката на гръбнака ви и ще облекчи болките във врата и ставите от горната част на тялото.

ергономична възглавница

Понякога, обаче, ще имате нужда от по-специфична форма, за да запазите най-добрата позиция за сън. Именно в този случай идва и нашата извита възглавница за спане настрани. Формата ѝ е разработена специално да следва контурите на врата, главата и раменете ви за по-добра опора, докато се въртите по време на сън. Дизайнът с полумесец гарантира, че раменете ви ще следват движенията на главата без да добавят натиск върху гръбнака и ставите. Това е правилната възглавница за тези, които спят настрани и имат навика да се въртят през нощта. 

модел спящ на възглавница за спане на една страна

Ако спите настрани и имате по-широки рамене, то вие най-вероятно имате нужда от повече опора. Нашата правоъгълна възглавница ще ви помогне да заспите в неутрална позиция без точки на натиск във врата, раменете и главата. Допълнителната дебелина ще гарантира изправената позиция на раменете, което на свой ред ще облекчи наличието на хронични болки в ставите.

За спящите по гръб

Спането по гръб се смята за най-здравословната позиция, защото намалява болките в ставите и гърба, докато удължава младоликия ви вид. Все повече жени предпочитат да спят по гръб, за да забавят процеса на стареене, тъй като то предотвратява развитието на бръчки по лицето, врата и деколтето. Спането по-гръб може да бъде трудно за постигане, особено ако сте свикнали да прекарвате нощите си в друга поза. Ортопедичните възглавници са специално създадени за спящите по гръб, като ще ви улеснят в прехода и ще облекчат повечето дискомфорт, напрежение и болка, за да достигнете до дълбокия сън, който заслужавате.

Някои хора спят по гръб и настрани. Една добре разработена хибридна възглавница би била подходяща за тях, тъй като дизайнът ѝ е пригоден за по-разнообразен тип движения на тялото и предоставя нужната опора за двата вида позиции.

По-ниската точка на центъра предлага перфектната височина за спящите по гръб, като намалява напрежението във врата. По-дебелите краища на възглавницата ще задържат главата ви на едно място, предотвратявайки тялото да усуква настрани. А самите издигнати страни имат достатъчно място, за да служат и като опора за спящите настрани. Тази 2 в 1 възглавница ще се погрижи за всички, които сменят позициите си на сън и търсят опция, която ще държи гръбнака им изправен през цялото време.

За пълна опора на врата изберете възглавница, която ще проследи естествената му извивка. Цилиндричната възглавница ще ви помогне да заемете най-добрата поза за сън по гръб. Тя ще изправи гръбначния ви стълб и ще облекчи всякакви болки и напрежение. Цилиндричната възглавница е добра алтернатива за тези, които не харесват класическите дизайни или имат здравословен проблем, който не им позволява да спят на конвенционална възглавница.

Възглавница с по-нисък център е перфектният начин да си осигурите опора за гръбнака, докато спите по гръб. Средната дебелина нежно ще задържи естествената извивка на гръбначния ви стълб и облекчи болките и дискомфорта. По-дебелите краища ще фиксират главата на едно място и няма да позволят на тялото да се върти. Това е правилната възглавница за всеки, които спи по гръб и е предразположен да се движи по време на сън.

За спящите по корем

Експертите съветват да се отбягва спането по корем, защото позата поставя много стрес и напрежение върху гърба. Ако това е единствената ви опция, то най-препоръчително би било да си вземете тънка възглавница, която да сложите под стомаха, за да намали напрежението върху кръста и ставите.

Най-доброто решение е нашата класическа регулируема възглавница. Ползите на продукта са в неговите разнообразие и мултифункционалност. Оригиналният дизайн е приложима опция за трите типа пози за сън – всичко, което трябва да направите е да контролирате обема на пълнежа, за да пригодите височината и твърдостта в зависимост от това дали ще спите по гръб, настрани или корем. Ако ще спите по корем, най-добре е да махнете по-голямо количество вълна за по-тънка и мека опора. Разбира се, не забравяйте, че винаги можете да създадете правилната за вас възглавница в нашия конфигуратор. 

От камък до вълна, възглавницата има богата история на дизайна и материалите за изработка. Това е най-известният и търсен предмет за сън. Правилната възглавница трябва да облекчи хроничните болки и да подпомогне съня, като поддържа раменете, врата и главата в естествената им позиция без да позволява напрежение върху ставите и гръбнака. Избирайки вълната като пълнеж, не само ще си осигурите нужната опора на тялото, но и ще подобрите качеството на съня ви, благодарение на множество ползотворни свойства.

 

Купете сега

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *