Колко често да сменяме матрака или каква е продължителността на живот на вълнения матрак

Докато продължителността на живот на един конвенционален матрак е между 7 и 10 години, или поне така твърдят повечето производители, с надеждата след този период да имате нужда от нов, то животът на вълнения матрак е много по-продължителен.

Истината е, че вълненият матрак може да бъде с вас и да ви служи изключително добре, дарявайки ви със здрав сън в продължение на 30, 40, 50 и повече години, стига и вие да полагате необходимата грижа за него.

И понеже често ни питате за нашите препоръки, това, което винаги препоръчваме е да проучите наистина внимателно матрака, който възнамерявате да закупите, задавайки колкото се може повече въпроси на производителя и след това да се грижите за него по въможно най-добрия начин, така че да е с вас години наред.

В Home of Wool създаваме матраците си с вярата, че колкото по-малко купуваме, колкото по-малко хвърляме на боклука, колкото повече грижа полагаме, толкова по-дълго ще се радваме на нашата планета и толкова по-здрави ще бъдат децата ни. Затова винаги наблягаме на важността на осъзнатия и информиран избор и на грижата, която следва да полагате за нашите вълнени изделия, веднъж попаднали във вашия дом.

Какво лошо има в това да сменяме матрака си на всеки 10 години?

От лична финансова гледна точка, няма никакъв смисъл да го правим, нали? Но всъщност по-големият проблем е, че смяната на матрака на всеки 10 години е изключително вредна за околната среда.

Според повечето организации, занимаващи се с опазването на околоната среда, изхвърлените матраци представляват наистина сериозен проблем. Те са обемни и заемат огромни пространства на сметищата. Освен това са съставени от много и различни композитни части, които в повечето случаи не са биоразградими. Рециклират се трудно и често развалят машините за рециклиране.

Конвенционалният матрак е комплексен продукт и голяма част от елементите, от които е създаден са рециклируеми. Рециклирането на матраците обаче, често не се случва и остава само в графата на добрите намерения. Това, което се случва и в световен мащаб е, че използваните по 10 години матраци се озовават на общото сметище и стоят там години наред.

А какво се случва с всички матраци, които биват продавани с пробен период от 100 дни и след това могат да бъдат върнати срещу цялата сума? Част от тях биват дарени за благотворителност, но не малък процент завършват живота си твърде рано на сметището.

Домакинствата в САЩ , например, изхвърлят по 18.2 милиона матрака годишно. А съоръженията с възможност за рециклирането им са изключително малко, сочи проверка на Thе Guardian.

Организацията Zero Waste Scotland е изчислила, че ако 600-те хиляди матрака, които Шотландия изхвърля годишно, се подредят един върху друг, то кулата, създадена от тях ще бъде по-висока от Бен Невис, най-високата планина на Британските острови.

Осъзнатото пазаруване

За да не влизате в горните прелюбопитни статистики, най-доброто, което можете да направите, когато имате нужда да закупите нов матрак, диван, мебели, или каквото и да е, е да направите обстойно проучване. Проверете как са произведени продуктите, които сте набелязали и какви материали са били изполвани в направата им.

Мислете за всичко, което внасяте в дома си като за храната, с която храните тялото си. Вашият дом с въздуха, който дишате в него е точно толкова важен за здравето ви, колкото е и храната, която консумирате.

За щастие, има все повече натурални и напълно биоразградими опции. Вълната, като пълнеж за матраци и продукти за дома е един пример за напълно биоразградим материал – както в почва, така и във вода. Тя е устойчива, възобновяема, не излъчва вредни токсини и газове в дома и е изключително издръжлива.

Грижа за матрака или как да удължим живота на вълнения матрак

Вълнените матраци могат да ви служат добре 30, 40, 50 и повече години взависимост от начина, по който се грижите за тях.

Независимо от това какъв матрак притежавате обаче, има няколко лесни начина да направите живота му по-дълъг и така да редуцирате отпечатъка си върху околната среда и намалите боклука, който изхвърляте.

Обръщайте и въртете матрака

Обръщайте и завъртайте вашия матрак поне венъж месечно, така че да слегне равномерно през първите седмици след внасянето му в дома ви и редовно след това – 3-4 пъти годишно. Това ще му помогне и да се проветри по-добре и по-ефективно да се отърве от събиращата се в него по време на сън влага. Знаете ли, че по време на сън човешкото тяло отделя голямо количество пот, която попива в матрака? Затова е изключително важно да даваме възможност на тази влага да се изпари. Добър съвет, за да се случи това още по-лесно е веднъж седмично да оставяте матрака си без чаршафи и покривала за няколко часа.

Препичайте матрака на слънце

Поне веднъж годишно оставете матрака си за цял ден на слънце и чист въздух. Слънцето има антибактериално действие и ще убие всички бактерии, които са се настанили удобно на вашия матрак. По този начин ще постигнете натурална дезинфекция и мигновено подламдяване на матрака.

Използвайте протектор за матрак

Използвайте проектор за матрак, за да го предпазите от зацапване, петна и износване. По този начин ще намалите и количеството влага, която стига до върешността на матрака. Протекторите предлагат плътен перящ се слой над матрака и под чаршафите и със сигурност правят поддръжката много по-лека.

А знаете ли, че протекторите за матраци могат да бъдат изработени и от натурален вълнен плат, вместо от синтетична материя? Тази опция е особено полезна за хора, които се потят по време на сън. Вълненият протектор ще регулира по-добре температурата на тялото и няма да спарва.

Home of Wool вълнен протектор за допълнително защита

Ако споделяте леглото си с малко дете или бебе, не забравяйте да използвате протектор за предпазване от нощни инциденти. Вълнените протектори могат да бъдат ланолизирани и да се  превърнат в изцяло естествена алтернатива на пластмасовите.

Използвайте прахосмукачка

Използвайте прохосмукчата с накрайника за почистване на мебели и върху вашия матрак. Така ще го освободите от мъртвите клетки и ще го проветрите по-добре, събирайки и насъбралата се влага между влакната.

Малките поправки за по-дълъг живот на матрака

Не забравяйте, че всичко може да бъде поправено – стара скъсана тениска, любим пуловер, чифт обувки, дори и вашият вълнен матрак. Това, че притежавате един от нашите матраци гарантира, че няма да ви се наложи да купувате нов в близките 30 или повече години. Ако има нужда от поправка, то матраците ни са създадени така, че можете да ги поправите дори и сами вкъщи – за няколко минути.

Фиксиране на твърдостта на матрака 

Можете лесно да фиксирате твърдостта на матрака. Ако по някое време усетите, че матракът ви е прекалено твърд или се е компресирал прекалено много и неравно, то можете лесно да добавите нова вълна и да наместите старата през циповете, които разполагаме в четирите му страни.

Поправяне на капитонирането и прошивките

Поправянето на прошивките на матрака е толкова лесно, колкото и зашиването на ново копче на любимата ви риза. Точно като в това видео: 

Внимателното обмисляне на покупките и старателната грижа за всяка една вещ, в която сте инвестирали средства и време не само ще ви позволят да я използвате по-дълго, но и ще ви позволят да намалите отпечатъка си върху околната среда. Това се отнася и до матрака. Все пак в края на деня, когато затваряте очи, за да потеглите към страната на сънищата, е особено важно да бъдете доволни и спокойни от изборите, които сте направили.

 

Купете сега

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *