Колко често да сменяме матрака или каква е продължителността на живот на вълнения матрак

Докато продължителността на живот на един конвенционален матрак е между 7 и 10 години, или поне така твърдят повечето производители, с надеждата след този период да имате нужда от нов, то животът на вълнения матрак е много по-продължителен.

Истината е, че вълненият матрак може да бъде с вас и да ви служи изключително добре, дарявайки ви със здрав сън в продължение на 30, 40, 50 и повече години, стига и вие да полагате необходимата грижа за него.

И понеже често ни питате за нашите препоръки, това, което винаги препоръчваме е да проучите наистина внимателно матрака, който възнамерявате да закупите, задавайки колкото се може повече въпроси на производителя и след това да се грижите за него по въможно най-добрия начин, така че да е с вас години наред.

В Home of Wool създаваме матраците си с вярата, че колкото по-малко купуваме, колкото по-малко хвърляме на боклука, колкото повече грижа полагаме, толкова по-дълго ще се радваме на нашата планета и толкова по-здрави ще бъдат децата ни. Затова винаги наблягаме на важността на осъзнатия и информиран избор и на грижата, която следва да полагате за нашите вълнени изделия, веднъж попаднали във вашия дом.

Какво лошо има в това да сменяме матрака си на всеки 10 години?

От лична финансова гледна точка, няма никакъв смисъл да го правим, нали? Но всъщност по-големият проблем е, че смяната на матрака на всеки 10 години е изключително вредна за околната среда.

Според повечето организации, занимаващи се с опазването на околоната среда, изхвърлените матраци представляват наистина сериозен проблем. Те са обемни и заемат огромни пространства на сметищата. Освен това са съставени от много и различни композитни части, които в повечето случаи не са биоразградими. Рециклират се трудно и често развалят машините за рециклиране.

Конвенционалният матрак е комплексен продукт и голяма част от елементите, от които е създаден са рециклируеми. Рециклирането на матраците обаче, често не се случва и остава само в графата на добрите намерения. Това, което се случва и в световен мащаб е, че използваните по 10 години матраци се озовават на общото сметище и стоят там години наред.

А какво се случва с всички матраци, които биват продавани с пробен период от 100 дни и след това могат да бъдат върнати срещу цялата сума? Част от тях биват дарени за благотворителност, но не малък процент завършват живота си твърде рано на сметището.

Домакинствата в САЩ , например, изхвърлят по 18.2 милиона матрака годишно. А съоръженията с възможност за рециклирането им са изключително малко, сочи проверка на Thе Guardian.

Организацията Zero Waste Scotland е изчислила, че ако 600-те хиляди матрака, които Шотландия изхвърля годишно, се подредят един върху друг, то кулата, създадена от тях ще бъде по-висока от Бен Невис, най-високата планина на Британските острови.

Осъзнатото пазаруване

За да не влизате в горните прелюбопитни статистики, най-доброто, което можете да направите, когато имате нужда да закупите нов матрак, диван, мебели, или каквото и да е, е да направите обстойно проучване. Проверете как са произведени продуктите, които сте набелязали и какви материали са били изполвани в направата им.

Мислете за всичко, което внасяте в дома си като за храната, с която храните тялото си. Вашият дом с въздуха, който дишате в него е точно толкова важен за здравето ви, колкото е и храната, която консумирате.

За щастие, има все повече натурални и напълно биоразградими опции. Вълната, като пълнеж за матраци и продукти за дома е един пример за напълно биоразградим материал – както в почва, така и във вода. Тя е устойчива, възобновяема, не излъчва вредни токсини и газове в дома и е изключително издръжлива.

Грижа за матрака или как да удължим живота на вълнения матрак

Вълнените матраци могат да ви служат добре 30, 40, 50 и повече години взависимост от начина, по който се грижите за тях.

Независимо от това какъв матрак притежавате обаче, има няколко лесни начина да направите живота му по-дълъг и така да редуцирате отпечатъка си върху околната среда и намалите боклука, който изхвърляте.

Обръщайте и въртете матрака

Обръщайте и завъртайте вашия матрак поне венъж месечно, така че да слегне равномерно през първите седмици след внасянето му в дома ви и редовно след това – 3-4 пъти годишно. Това ще му помогне и да се проветри по-добре и по-ефективно да се отърве от събиращата се в него по време на сън влага. Знаете ли, че по време на сън човешкото тяло отделя голямо количество пот, която попива в матрака? Затова е изключително важно да даваме възможност на тази влага да се изпари. Добър съвет, за да се случи това още по-лесно е веднъж седмично да оставяте матрака си без чаршафи и покривала за няколко часа.

Препичайте матрака на слънце

Поне веднъж годишно оставете матрака си за цял ден на слънце и чист въздух. Слънцето има антибактериално действие и ще убие всички бактерии, които са се настанили удобно на вашия матрак. По този начин ще постигнете натурална дезинфекция и мигновено подламдяване на матрака.

Използвайте протектор за матрак

Използвайте проектор за матрак, за да го предпазите от зацапване, петна и износване. По този начин ще намалите и количеството влага, която стига до върешността на матрака. Протекторите предлагат плътен перящ се слой над матрака и под чаршафите и със сигурност правят поддръжката много по-лека.

А знаете ли, че протекторите за матраци могат да бъдат изработени и от натурален вълнен плат, вместо от синтетична материя? Тази опция е особено полезна за хора, които се потят по време на сън. Вълненият протектор ще регулира по-добре температурата на тялото и няма да спарва.

Home of Wool вълнен протектор за допълнително защита

Ако споделяте леглото си с малко дете или бебе, не забравяйте да използвате протектор за предпазване от нощни инциденти. Вълнените протектори могат да бъдат ланолизирани и да се  превърнат в изцяло естествена алтернатива на пластмасовите.

Използвайте прахосмукачка

Използвайте прохосмукчата с накрайника за почистване на мебели и върху вашия матрак. Така ще го освободите от мъртвите клетки и ще го проветрите по-добре, събирайки и насъбралата се влага между влакната.

Малките поправки за по-дълъг живот на матрака

Не забравяйте, че всичко може да бъде поправено – стара скъсана тениска, любим пуловер, чифт обувки, дори и вашият вълнен матрак. Това, че притежавате един от нашите матраци гарантира, че няма да ви се наложи да купувате нов в близките 30 или повече години. Ако има нужда от поправка, то матраците ни са създадени така, че можете да ги поправите дори и сами вкъщи – за няколко минути.

Фиксиране на твърдостта на матрака 

Можете лесно да фиксирате твърдостта на матрака. Ако по някое време усетите, че матракът ви е прекалено твърд или се е компресирал прекалено много и неравно, то можете лесно да добавите нова вълна и да наместите старата през циповете, които разполагаме в четирите му страни.

Поправяне на капитонирането и прошивките

Поправянето на прошивките на матрака е толкова лесно, колкото и зашиването на ново копче на любимата ви риза. Точно като в това видео: 

Внимателното обмисляне на покупките и старателната грижа за всяка една вещ, в която сте инвестирали средства и време не само ще ви позволят да я използвате по-дълго, но и ще ви позволят да намалите отпечатъка си върху околната среда. Това се отнася и до матрака. Все пак в края на деня, когато затваряте очи, за да потеглите към страната на сънищата, е особено важно да бъдете доволни и спокойни от изборите, които сте направили.

 

Купете сега

 • Home of Wool Вълнен матрак 13 смHome of Wool natural handmade wool-filled mattress
  Цени от 1299 лв

  [et_button title="Персонализирайте продукта" style="solid rounded" color="custom" align="center" color_custom="#F26450" text_color_custom="#ffffff" link="url:%23configurator"]
   
  Единствен по рода си, ръчно изработен вълнен матрак за здравословен и възстановяващ сън. Матракът поддържа правилната поза по време на сън благодарение на структурата на вълнените влакна, които дават необходимата равномерна опора на тялото. Вълната регулира температурата така както никой друг материал и поддържа хладно през лятото и топло през зимата, позволявайки ви да спите по-продължително и по-дълбоко. Успешно отделяйки влагата, матракът от вълна ви помага да забравите за нощните изпотявания, осигурявайки сух и непрекъснат сън. Вълната спира прехвърлянето на движението по матрака на единия партньор към другия.

  Изцяло натурални и изработени без токсични химикали и без Летливи органични съединения (ЛОС). Хипоалергенни и подходящи както за новородени, така и за хора, страдащи от алергии и множествена химична чувствителност (MCS). Устойчиви на плесен и прахови акари. Пълнежът от вълнa e естествен забавител на горенето, а освен това е антимикробен и антибактериален.

  100% биоразградим продукт, изработен с устойчиви и възобновяеми материали.

  [vc_tta_accordion c_icon="chevron" active_section="0" collapsible_all="true"][vc_tta_section title="ХАРАКТЕРИСТИКИ" tab_id="1685455341543-fc3d9c46-999e"][vc_column_text]

  • Дръжки за лесно завъртане и преместване.
  • Вълнени панделки на прошивките за издръжливост.
  • Издръжливи метални ципове по страните за регулиране на пълнежа от вълна. Спрямо предпочитанията ви, бихме могли да предложим и пластмасови ципове.
  • Минавайки през целия матрак, ръчните прошивки (копчета) с ленен конец държат вълната на място.
  • Безплатен комплект за поддръжка.

  [/vc_column_text][/vc_tta_section][/vc_tta_accordion]

  Имате нужда от помощ, за да изберете своя матрак? Вижте нашия наръчник.

 • Home of Wool Вълнен протектор за матракHome of Wool Вълнен протектор за матрак с ластик за прикрепяне
  Цени от 342 лв

  [et_button title="Персонализирайте продукта" style="solid rounded" color="custom" align="center" color_custom="#F26450" text_color_custom="#ffffff" link="url:%23configurator"]
   
  Защитете матрака си с този ръчно изработен вълнен протектор. 100% натурални материали, без синтетика и химикали. Възможност за персонализация.

  Хипоалергенен и подходящ както за новородени, така и за хора страдащи от алергии и чувствителност към химикали.

  Плътна, но мека на допир материя. С нея получавате всички качества на вълната, подобряващи съня ви. Насладете се на невероятната температурна регулация, осигуряваща сух, прохладен и непрекъснат сън през цялата нощ. Вълната е антиакарна, антимикробна и антибактериална.

  100% биоразградим продукт, изработен с устойчиви и възобновяеми материали.

  [vc_tta_accordion c_icon="chevron" active_section="0" collapsible_all="true"][vc_tta_section title="ХАРАКТЕРИСТИКИ" tab_id="1685621533900-16837aa8-942a"][vc_column_text]

  Ластици за прикрепяне към матрака.

  [/vc_column_text][/vc_tta_section][/vc_tta_accordion]

 • Home of Wool вълнен матрак от две части 18 смHome of Wool вълнен матрак от две части 18 см
  Цени от 2039 лв
  [et_button title="Персонализирайте продукта" style="solid rounded" color="custom" align="center" color_custom="#F26450" text_color_custom="#ffffff" link="url:%23configurator"]

  За двойки с различни предпочитания за твърдостта на матрака, създадохме нашия матрак, съставен от две отделни части, които могат да бъдат персонализирани, но и разделени и използвани за отделни легла тогава, когато имате гости, например. А ако желаете, бихме могли да добавим и ципове, с които матраците да се превърнат в удобен голям матрак.

  Ако леглото ви няма рамка, която да обгражда матраците и да ги придържа заедно, препоръчваме калъф с цип, за да ги придържате плътно заедно, като по този начин те наистина ще бъдат като едно цяло. В същото време ще имате лесен за поддръжка калъф, който ги предпазва от замърсяване и износване.

  [vc_tta_accordion c_icon="chevron" active_section="0" collapsible_all="true"][vc_tta_section title="ХАРАКТЕРИСТИКИ" tab_id="1685455000150-7f928bd1-2820"][vc_column_text]

  • Дръжки за лесно завъртане и преместване.
  • Вълнени панделки на прошивките за издръжливост.
  • Издръжливи метални ципове по страните за регулиране на пълнежа от вълна. Спрямо предпочитанията ви, бихме могли да предложим и пластмасови ципове.
  • Минавайки през целия матрак, ръчните прошивки (копчета) с ленен конец държат вълната на място.
  • Безплатен комплект за поддръжка.

  [/vc_column_text][/vc_tta_section][/vc_tta_accordion]

  Имате нужда от помощ, за да изберете своя матрак? Вижте нашия наръчник.

 • Home of Wool Калъф с цип за матраци и възглавнициHome of Wool Natural Zip-off cover for mattresses and cushions - zipper detail
  Цени от 414 лв

  [et_button title="Персонализирайте продукта" style="solid rounded" color="custom" align="center" color_custom="#F26450" text_color_custom="#ffffff" link="url:%23configurator"]
   
  Защитете матраците и възглавниците си с тези ръчно изработени калъфи с цип. 100% натурални материали, без синтетика и химикали. Възможност за персонализация.

  Хипоалергенни и подходящи както за новородени, така и за хора страдащи от алергии и чувствителност към химикали.

  Опцията от 100% Вълнен плат е плътна, но мека на допир. С нея получавате всички качества на вълната, подобряващи съня ви. Насладете се на невероятната температурна регулация на материята, осигуряваща сух, прохладен и непрекъснат сън през цялата нощ. Вълната е антиакарна, антимикробна и антибактериална.

  100% биоразградим продукт, изработен с устойчиви и възобновяеми материали.

  [vc_tta_accordion c_icon="chevron" active_section="0" collapsible_all="true"][vc_tta_section title="ХАРАКТЕРИСТИКИ" tab_id="1685619979113-822fd361-f024"][vc_column_text]

  Цип по трите страни за лесно поставяне върху матрака или въглавницата.

  [/vc_column_text][/vc_tta_section][/vc_tta_accordion]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *