Защо сънят е важен за здравето?

Home of Wool Ергономична вълнена възглавница за спане с модел

Сънят е не просто важен за здравето – в пирамидата на потребностите на Маслоу той стои в основата на първичните човешки нужди, също като храната, въздухът и водата. Без храна обаче можем да оцелеем близо 2 месеца, но без сън имаме само 11 дни преди тялото ни напълно да престане да функционира. Сънят е жизнена физиологична функция, която предопределя здравето на целия човешки организъм. Като един своеобразен „рестарт“ той позволява на тялото да се регенерира и да започне всички необходими заздравителни процеси. Удоволствието от нощната дрямка не трябва да се приема като лукс, а като основна нужда. Затова нека видим как всеки път, когато сложим живота си на пауза за 8 часа, получаваме само най-доброто. Ето кои са основните предимства за здравето от възстановяващия сън.

Намаляване на теглото

Един от най-ефективните начини за поддръжка на здравословно тегло е да си набавяме нашите 8 часа сън. Дарявайки тялото си с необходимата почивка, ние му подсигуряваме хормонален баланс и така всички саморегулиращи се механизми в тялото ни функционират правилно.

Контрол върху апетита

Сънят пряко влияе на невротрансмитерите, свързани с апетита. Тези малки химични вестоносци определят чувството ни на засищане и на глад. Двата невротрансмитера, които контролират желанието ти да консумираш храна, са грелин и лептин. Грелинът ни съобщава, че сме гладни, докато лептинът ни кара да се чувстваме сити. Недостатъчният сън може да наруши естествената регулация на невротрансмитерите и така да се усили производството на грелин. Това, от своя страна, допринася за засилен апетит и увеличен калориен прием.

Защо сънят е важен за здравето - намаляване на теглото

Хранителни предпочитания

Още повече, недостатъчното количество сън може значително да повлияе върху нашите хранителни предпочитания. Според проучване, проведено от Калифорнийския университет, хората, които не спят достатъчно часове, имат по-голямо желание да консумират високо калорични храни, което често води до напълняване. Ако веднъж естествените процеси в тялото бъдат нарушени, то се принуждава да се адаптира към новите условия по начин, който е далеч от оптималния за нашето здраве.

Влияние върху начина на живот

В допълнение, по-малко сън означава повече свободно време, в което да се изкушаваме с храна. Увеличеният апетит и времето, в което сме будни, създава ефекта на снежната топка и по този начин ние несъзнателно напълняваме. В комбинация със загуба на енергия, която е в пряка връзка с недостатъчния възстановяващ сън, ние имаме още по-малко желание да се впуснем в каквато и да била физическа активност. Заседналият начин на живот изостря проблема с разхода на калории и допълнително ускорява трупането на килограми. Сънят играе ролята на медиатор, който балансира нивата на енергия в тялото ни и увеличава мотивацията.

Възобновена кожа

До този момент не е открит по-добър приятел на кожата ни от пълноценния сън. Нито една хранителна добавка или козметична процедура не може да въздейства така, както сънят успява да влияе върху кожата и здравето ѝ. Той е основната физиологична функция, която подмладява и допълва – един тих извор на младостта.

Сияен тен

По време на сън по-голямо количество кръв нахлува в кожата и това ѝ носи повече хранителни вещества. По този начин тя се подхранва, а в резултат ние получаваме здравословен и сияен тен. Още повече, увеличеното количество кръв заздравява бариерния слой на кожата, правейки го по-издръжлив на външни стресори като слънцето, вятъра и замърсения въздух. Недостатъчният сън обаче може да доведе до загуба на жизнеността на кожата на лицето и то да придобие блед и изморен вид. Най-бързият начин да се сдобием със свеж вид и розови бузки е чрез почивката на един истински възстановяващ сън.

Защо сънят е важен за здравето - възобновена кожа

По-малко бръчки

Възобновяването на клетките и производството на колаген се случва най-интензивно по време на сън. Това е времето, което тялото използва, за да се възстановява. Образуването на бръчки се преустановява, докато кожата си почива и подмладява, изглеждайки далеч по-плътна и свежа. Доказано е, че, намалявайки съня си до 5 часа на нощ, се удвоява появата на бръчки по лицето ни и нито един козметичен крем не може да навакса с ускореното застаряване, причинено от недостатъчното количество сън.

Младежко излъчване

Най-често срещаният признак на цялостна умора и липса на сън са уморените очи или тъмните кръгове под тях. Могат да ни се сторят подпухнали, свлечени или цялостно зачервени поради разширените кръвоносни съдове, дълго взиране и изтъняла, бледа кожа. Еластичността на кожата ни и подхранването на лицевите ни мускули са това, което определя цялостния вид на лицето ни. Веднъж повлияе ли липсата на сън върху здравето на кожата, цялото лице започва да губи младежкото си излъчване и блясък. Очите започват да приемат по-изморен вид, а кръвоносните съдове изпъкват повече и формират тъмните кръгове. Ъгълчетата на устата се извиват надолу и така цялостното изражение се променя.

Външната обвивка на тялото е като огледало на това какво се случва вътре в организма ни. Недостатъчното количество сън нарушава всички наши физиологични функции, а това в замяна се изписва в очите и по лицето ни. Именно затова, няма място за преговори, когато стане дума за плътни 8 часа сън. Без тях здравословното ни състояние започва да се влошава.

Подобрено психично здраве

Ако искате да превърнете мил и отзивчив човек в нервен и раздразнителен, то намалете съня му на половина. Настроението ни е свързано пряко с това колко е почивало тялото ни през изминалата нощ. Освен да ни направи нервни, недостатъчният сън причинява стрес и промени в характера ни.

Home of Wool Защо сънят е важен за здравето - подобрено психично здраве

Приповдигнато настроение

Ако някога се чувствате раздразнени или депресирани без да има каквато и да била видима причина, добра идея е да се опитате да си спомните колко време от изминала седмица сте прекарали в сън. Както вече казахме, възстановяващият сън е едно природно „куфарче с инструменти“, което ни помага да се върнем в здравословното ни състояние. Сънят, по-кратък от 7 часа или по-дълъг от 9, несъмнено води до негативни промени. Тялото ни не си почива достатъчно, а в резултат на това, целият ни организъм е „раздразнен“. Психическото състояние на всеки един човек е в повечето случаи отражение на физическото му такова.

Намалява стреса и тревожността

Количеството и качеството на нашия сън регулират нашата хормонална система. Един от основните симптоми на некачествен сън е увеличаване на хормона на стреса. Кортизолът е основен хормон, отговорен за регулирането на кръвното налягане и енергийните нива на тялото, балансира кръвната захар и контролира цикъла на съня. Твърде голямо наличие на кортизол обаче ще наруши всички тези процеси и ще причини дълъг списък от здравословни проблеми, като диабет, хронична умора и напълняване. Депресията и тревожността ще започнат да се прокрадват, когато хранителните ни навици и енергията ни започнат да се изменят. Без сън целият организъм се поддава на бавна дегенерация, последвана от негативни промени във вашата личност и поведение. Разработването на стратегия за подобряване на качеството на съня е от жизненоважно значение за нашето благополучие. Сънят е най-добрият природен антидепресант.

Вълната и възстановяващия сън

Ритуалите ни преди лягане, правилната диета и честата физическа активност са важни предпоставки за постигане на качествена почивка. Въпреки това, дълбокият и възстановяващ сън изисква правилна среда, която е пряко обвързана с типа матрак и завивки, които имаме. Вълната има онези изключителни свойства, които допринасят за по-качествен и дълбок сън. Тя е изцяло естествен материал, който прави средата в спалнята здравословна, чиста и удобна.

възглавница за спане и вълнено одеяло върху вълнен матрак,

Опора за тялото

Вълнените матраци поддържат тялото ни в правилната поза по време на сън чрез характерния начин, по който вълнените влакна пружинират. Влакната от вълна разпределят теглото ни, така че да не се създава напрежение в крайниците, а напротив – облекчават болките в ставите и  успокояват напрежението в мускулите и го правят по-добре от който и да е естествен или синтетичен материал. Вълната ни дава удобна основа, върху която да си починем пълноценно без това да се случва за сметка на здравето на нашите стави и гръб.

Хипоалергенна

Праховите акари са сред основните причинители на алергии и астматични проблеми. Вълната е устойчива на акарите, а вълнените продукти в спалнята са страхотно решение вместо пълнежите с перушина или синтетика. Подходяща е и за хора с чувствителност към химикали. Често срещан страничен ефект на алергиите към акари са течащ нос, сърбящо гърло или кашлица – всички те водят до влошено качество на съня, а това носи последици за цялостното здравословно състояние на човека. Когато сънят е в недостатъчно количество, това се отразява на имунната ни система и  по този начин алергичните състояния могат значително да се влошат.

Дишаща и терморегулираща

Поради уникалната структура на влакната, вълната е и изключително дишаща материя, която предоставя ненадминат комфорт. Вълната ни държи хладно през лятото и ни пази топло през зимата, като така целогодишно полага основите на здравословния, възстановителен сън. Чрез контрол върху температурата на тялото вълната ни спасява от нощното изпотяване и повсеместното нарушение на съня.

Изолира движението

Вълнените матраци са идеални за двойки или за хора, които спят по-леко. Движението не се предава от едната страна на матрака към другата и по този начин, когато партньорът ви се движи нощно време, вие нищо не усещате. Събуждането нощно време има негативен ефект върху съня, тъй като това нарушава неговия цикъл, вследствие на което няма да можете да извлечете ползите от дълбокия сън. Преустановяването на всякакво движение през нощта води до по-високо качество на съня, а оттам и по-добро здраве.

 

Купете сега

 • Home of Wool Вълнен матрак 13 смHome of Wool natural handmade wool-filled mattress Най-продаван
  Цени от 1299 лв

  [et_button title="Персонализирайте продукта" style="solid rounded" color="custom" align="center" color_custom="#F26450" text_color_custom="#ffffff" link="url:%23configurator"]
   
  Единствен по рода си, ръчно изработен вълнен матрак за здравословен и възстановяващ сън. Матракът поддържа правилната поза по време на сън благодарение на структурата на вълнените влакна, които дават необходимата равномерна опора на тялото. Вълната регулира температурата така както никой друг материал и поддържа хладно през лятото и топло през зимата, позволявайки ви да спите по-продължително и по-дълбоко. Успешно отделяйки влагата, матракът от вълна ви помага да забравите за нощните изпотявания, осигурявайки сух и непрекъснат сън. Вълната спира прехвърлянето на движението по матрака на единия партньор към другия.

  Изцяло натурални и изработени без токсични химикали и без Летливи органични съединения (ЛОС). Хипоалергенни и подходящи както за новородени, така и за хора, страдащи от алергии и множествена химична чувствителност (MCS). Устойчиви на плесен и прахови акари. Пълнежът от вълнa e естествен забавител на горенето, а освен това е антимикробен и антибактериален.

  100% биоразградим продукт, изработен с устойчиви и възобновяеми материали.

  [vc_tta_accordion c_icon="chevron" active_section="0" collapsible_all="true"][vc_tta_section title="ХАРАКТЕРИСТИКИ" tab_id="1685455341543-fc3d9c46-999e"][vc_column_text]

  • Дръжки за лесно завъртане и преместване.
  • Вълнени панделки на прошивките за издръжливост.
  • Издръжливи метални ципове по страните за регулиране на пълнежа от вълна. Спрямо предпочитанията ви, бихме могли да предложим и пластмасови ципове.
  • Минавайки през целия матрак, ръчните прошивки (копчета) с ленен конец държат вълната на място.
  • Безплатен комплект за поддръжка.

  [/vc_column_text][/vc_tta_section][/vc_tta_accordion]

  Имате нужда от помощ, за да изберете своя матрак? Вижте нашия наръчник.

 • Home of Wool Вълнена възглавница за спане с цип за регулиране на височинатаHome of Wool Вълнена възглавница за спане с цип за регулиране на височината
  Цени от 146 лв

  [et_button title="Персонализирайте продукта" style="solid rounded" color="custom" align="center" color_custom="#F26450" text_color_custom="#ffffff" link="url:%23configurator"]
   
  Насладете се на удобен и здравословен сън с тази единственa по рода си, ръчно изработена възглавница с пълнеж от чиста вълна. Височината на възглавницата е напълно регулируема за най-голямо удобство.

  Вълната осигурява необходимата опора и правилна позиция по време на сън, благодарение на структурата на вълнените влакна. Регулира температурата така както никой друг материал и поддържа хладно през лятото и топло през зимата, позволявайки ви да спите по-продължително и по-дълбоко. Успешно отделяйки влагата, възглавницата от вълна ви помага да забравите за нощните изпотявания, осигурявайки сух и непрекъснат сън.

  Изцяло натурални и изработени без токсични химикали и без Летливи органични съединения (ЛОС). Хипоалергенни и подходящи както за новородени, така и за хора, страдащи от алергии и множествена химична чувствителност (MCS). Устойчиви на плесен и прахови акари. Пълнежът от вълнa e естествен забавител на горенето, а освен това е антимикробен и антибактериален.

  100% биоразградим продукт, изработен с устойчиви и възобновяеми материали.

  [vc_tta_accordion c_icon="chevron" active_section="0" collapsible_all="true"][vc_tta_section title="ХАРАКТЕРИСТИКИ" tab_id="1685699449304-d574e326-8deb"][vc_column_text]

  Цип, който ви позволява да регулирате височината и твърдостта на възглавницата спрямо вашите предпочитания.

  [/vc_column_text][/vc_tta_section][/vc_tta_accordion]

  Имате нужда от помощ, за да изберете своята възглавница? Вижте нашия наръчник.

 • Home of Wool Вълнена завивкаHome of Wool Време за юргани - 5 причини да изберете вълнена завивка Най-продаван
  Цени от 329 лв

  [et_button title="Персонализирайте продукта" style="solid rounded" color="custom" align="center" color_custom="#F26450" text_color_custom="#ffffff" link="url:%23configurator"]
   
  Насладете се на предимствата на по-дълбокия и по-спокоен сън с тази изцяло естествена вълнена завивка. Вълната регулира температурата така както никой друг материал и поддържа хладно през лятото и топло през зимата, позволявайки ви да спите по-продължително и по-дълбоко. Успешно отделяйки влагата, вълната ви помага да забравите за нощните изпотявания, осигурявайки сух и непрекъснат сън.

  Изцяло натурални и изработени без токсични химикали и без Летливи органични съединения (ЛОС). Хипоалергенни и подходящи както за новородени, така и за хора, страдащи от алергии и множествена химична чувствителност (MCS). Устойчиви на плесен и прахови акари. Пълнежът от вълнa e естествен забавител на горенето, а освен това е антимикробен и антибактериален.

  100% биоразградим продукт, изработен с устойчиви и възобновяеми материали.

  [vc_tta_accordion c_icon="chevron" active_section="0" collapsible_all="true"][vc_tta_section title="ХАРАКТЕРИСТИКИ" tab_id="1685623773359-fb7a0bfd-01aa"][vc_column_text]

  • Ръчно прошиване за задържане на вълнената вата на място.
  • Включва мостра на ватата, която сте избрали.

  [/vc_column_text][/vc_tta_section][/vc_tta_accordion]

 • Дебело вълнено одеялоДебело вълнено одеяло
  162 лв.381 лв.

  Стоплете се с това изцяло натурално одеяло, изработено от 100% вълна. Вълната е екологично устойчив материал и влакна й са естествено хипоалергенни, водоотблъскващи, устойчиви на огън и плесен – създавайки безопасна и чиста среда в дома ви. Този лек изолатор регулира температурата на тялото ви, така че можете да останете обгърнати удобно в хладно помещение.

  Select options This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *