Защо вълна?

Home of Wool - илюстрация на структурата на вълненото влакно

Сънят във вълна

предимства на вълната - изцяло натурална

Изцяло натурална

Овчата вълна е съставена от естествени влакна със сложна физико-химична структура, които не могат да бъдат изкуствено произведени. Имат натурална къдрава структура, на която дължим еластичността, плътността и меката опора на вълната.

Взимаме нашата вълна от българска фабрика, в която тя е измита с Foryl-LN – биоразградимо миещо средство без APEO, произведено от Pulcra Chemicals GmbH и одобрено от Global Organic Textile Standard (GOTS) – Версия 4.0. Нашата вълна не е избелена, карбонизирана или боядисана. Има издаден сертификат стандарт Oeko-Tex 100 за покриване на човешко-екологичните условия и качество на продуктите за бебета.

предимства на вълната - антимикробна, антибактериална и устойчива на плесен

Хипоалергенна, антимикробна, антибактериална и устойчива на плесен

Вълната е естествено антимикробна, антибактериална и хипоалергенна. Подходяща е за хора с непоносимост към химикали и други алергии. Домашните акари, които са най-честият причинител на множество алергии и здравословни проблеми, сред които и астма, виреят в топлата, влажна среда, но не и във вълна. 

Вълнените влакна имат естествено влагоустойчиво свойство, което предотвратява задържането на влага в тъканта. Освен че поддържа кожата суха, това качество също естествено спира развитието на плесен. 

предимства на вълната - влагорегулираща

Влагорегулираща

Вълнените влакна имат водоотблъскващ външен слой, който обгражда всяко влакно, покривайки го така както керемидите покриват покрив. Водата бива отблъсквана, но влагата се абсорбира и това помага за регулацията на температурата. Вълната задържа външната влага далеч от кожата и абсорбира изпотяването, като по този начин поддържа тялото топло и сухо. Ето защо вълнените изделия за сън са идеални за хора, които се потят, докато спят.

предимства на вълната - терморегулираща

Терморегулираща

Вълната регулира телесната температура, така както никой друг материал, така че няма да ви бъде прекалено горещо или прекалено студено. Вълната ще ви позволи да спите по-дълго и по-добре. Държи хладно през лятото и топло през зимата.

предимства на вълната - поддържа здравословната поза по време на сън

Поддържа здравословната поза по време на сън

Вълнените влакна разпределят телесното тегло, премахвайки точките на натиск. Така, вълненият матрак облекчава болката в ставите и успокоява болките в мускулите по-добре от всеки друг естествен или синтетичен матрак.

предимства на вълната - изолира движението

Изолира движението

Вълната изолира движението, което означава, че вълненият матрак е идеален за хора, които спят леко или имат партньор, който често се върти в леглото. Изолирайки движението, вълнените влакна помагат движението в единия край на матрака да не бъде усетено толкова силно в другия. 

предимства на вълната - намалява телесната миризма

Намалява телесната миризма

Повечето синтетични влакна всъщност увеличават телесната миризма, защото създават среда за размножаване на бактерии. Уникалната структура на вълната не позволява натрупването на миризми по тялото.

предимства на вълната - изключително дишаща материя

Изключително дишаща материя

Благодарение на структурата си, вълната е един от най-дишащите материали. Не спарва и осигурява ненадминат комфорт.

предимства на вълната - антиакарна

Антиакарна

Вълната е натурално устойчива на домашни акари.

предимства на вълната - изключително издръжлива

Изключително издръжлива

Издръжливостта и здравината на вълната идват от факта, че вълнените влакна могат да бъдат огънати 20 000 пъти преди да се счупят. За сравнение, памукът се чупи след 3200, а изкуствената коприна след само 75 пъти!

предимства на вълната - устойчива на огън

Устойчива на огън

Благодарение на ланолина, с който са покрити влакната, вълната предоставя повишена пожарна безопасност във вашия дом. Вълната не пламва, не се топи като найлон или полиестер. Тя може да забави изгарянето и разпространението на пламъка в спалното бельо и обзавеждането, дори когато са замесени и други влакна. 

предимства на вълната - екологично устойчива

Екологично устойчива

Вълната е много устойчив материал, тъй като овцете не са масово отглеждани. Също така е възобновяема – след отрязването, продължава да расте естествено. Вълната е биоразградима и при попадане в почвата отделя важни хранителни вещества за нея. 

предимства на вълната Vocs free

Не излъчва летливи органични съединения (VOCs)

Вълната намалява излагането на летливи органични съединения в дома ви. Това са вещества, образувани от комбинация от химически елементи, които лесно се превръщат в пари или газове. Летливите органични съединения се освобождават от много продукти намиращи се в нашите домове: бои и разредители, мемори пяна, дунапрен, ламинат, лепила, синтетика и др. 

Купете